Hyppää pääsisältöön

Saara Cantell: Hyvän alun haasteet

Saara Cantell
Saara Cantell Kuva: Yle/Jyrki Valkama saara cantell

Olipa kerran… Kaikista mahdollisista tavoista aloittaa tarina, olipa kerran on ylivoimaisin. Kaksi tuttua sanaa, viisi tavua, 11 kirjainta, ja portti satujen ikiaikaiseen, äärettömään valtakuntaan on aukaistu.

Olipa kerran on lupaus seikkailuista, kommelluksista, prinssiveljeksistä ja torniin kahlituista prinsessoista. Se on takuu pääsystä peikkojen, maahisten, kulta-aarteiden ja outojen taikaesineiden maailmaan. Jos on saanut kuulla nuo sanat lapsuudessaan riittävän usein – kuten jokaisen lapsen pitäisi saada – ei aikuisena voi olla värähtämättä edes vähäisen myötähyvästä niiden äärellä.

Toki muitakin kelpo aloituslauseita löytyy vaikkapa Raamatusta, Gilgameshista tai Dantelta: “Alussa Jumala loi taivaan ja maan.” "Hän, joka syvyydet näki, maan juuretkin,/ kaiken tiesi, ymmärsi kaiken!"” Ja: “Elomme vaelluksen keskitiessä/ ma harhaelin synkkää metsämaata/ polulta oikealta poikenneena.”

Tai sitten nämä vähän tuoreemmat klassikot: “On yleisesti tunnustettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa.” sekä: “Vuosia myöhemmin, seistessään teloitusryhmän edessä, eversti Aureliano Buendía muisti kaukaisen illan jolloin hänen isänsä vei hänet tutustumaan jäähän.”

Nykykirjailijoista Chimamanda Ngozi Adichie on suosikkejani aloituslauseen taiturina. Novellinsa Jäljennös Adichie aloittaa näin: “Nkem tuijottaa olohuoneen takanreunusta koristavan beniniläisen naamion vinoja mulkosilmiä samalla kun kuuntelee kuvausta aviomiehensä rakastajattaresta.” Jane Austenin ja Gabriel Garcia Marquezin tavoin hänkin siis osaa kiskaista lukijan suoraan tarinaan, sen tapahtumiin ja tyylin samalla kertaa.

Elokuvan alkulauseen muodostavat sen ensimmäiset kuvat, äänet ja musiikki. Myös niiden tulisi onnistua herättämään katsojan halu uppoutua elokuvan maailmaan. Mutta samalla niissä pitäisi mielellään myös tiivistyä jotain olennaista niin elokuvan teemasta kuin tyylilajista. Ei mikään ihan helppo vaade.

Elokuvaohjaajana aloin harjoitella cinemaattista alkulausetta lyhyissä fiktiivisissä tanssielokuvissani. Pidin ärsyttävän kömpelönä tanssielokuvia, jotka alkoivat kuin tavallisina näytelmäelokuvina, kunnes näyttelijät yhtäkkiä ja perusteitta ”puhkesivat” tanssimaan. Halusin tehdä sopimuksen elokuvan tyylistä katsojan kanssa heti ensimmäisestä kuvasta alkaen, löytää yhdessä kuvaajan kanssa ratkaisu, jossa elokuvan absurdius ja yllättävyys olisivat välittömästi läsnä. Siitä lähtien, jokaisen ohjaamani elokuvan kohdalla - pituudesta ja lajityypistä riippumatta - kerrontakielelle uskollisen alun etsiminen on ollut minulle yksi suurimmista ohjauksellisista haasteista.

Elokuva-alan kaanonlistauksissa parhaiksi aloitusjaksoiksi kautta aikojen nostetaan yleensä ainakin Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt, Orson Wellesin Citizen Cane ja Steven Spielbergin Tappajahai. Stanley Kubrick tuntuu olevan aloitusten mestari: hänen elokuvistaan niin Kellopeliappelsiini, 2001: Avaruusseikkailu kuin Hohto pääsevät aloitusjaksoillaan lähes jokaiseen ”parhaat elokuva-alut” -luetteloon. Nämä ovat kaikki kiistatta vaikuttavia elokuvan aloituksia, vaikkakaan ne eivät itselleni kohoa tunnetasolla koskettavimmiksi.

Millaisen elokuvan alun nostaisin itse parhaimpien joukkoon? Äskettäin näin yhden, joka oli sekä tarkkuudessaan että koskettavuudessaan lähes täydellinen. Abderrahmane Sissakon elokuva Timbuktu on universaali kertomus uskontoa valepukunaan käyttävän fanatismin järjettömyydestä. Elokuvan alkutekstijaksossa ääri-islamistit ammuskelevat avopakettiauton lavalta sattumanvaraisesti ja huvikseen aavikon eläimiä ja lopuksi perinteisiä malilaisia taide-esineitä. Jakson päättävä kuva, jossa puiset naamiot ja patsaat räiskähtelevät luotien repiminä kappaleiksi on visuaalisesti huikea – ja metaforisuudessaan järisyttävä.

Hieno elokuva sisältää monta muutakin muistiin lähtemättömästi piirtyvää tilannetta. Mutta vielä elokuvan nähtyäänkin ensimmäinen siitä mieleen nouseva kuva on juuri tuo alussa nähty, koko tarinan yhteen tekoon pysäyttävästi kiteyttävä hetki.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri