Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Sotaa roboteilla

Ulkolinja: Sotaa roboteilla, yle tv1
Yhdysvaltain armeija pestaa taistelulennokkien käyttäjiksi nuoria peliyrityksistä. Ulkolinja: Sotaa roboteilla, yle tv1 ulkolinja: sotaa roboteilla

TV1 torstaina 16.10.2014 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 22.10. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Yhdysvallat käytti Pakistanin taisteluissa kauko-ohjattavia lennokkeja ja tappoi niillä tuhansia ihmisiä.

Kauko-ohjattavia tappajia, robotteja, ohjaavat peliyrityksistä pestatut nuoret. Mitä heidän mielessään liikkuu, kun he ymmärtävät, että napin painalluksella on tuhoisat seuraukset tuhansien kilometrien päässä, oikeiden ihmisten elämään.

Yhdysvallat kiistää siviiliuhrit

Norjalaisdokumentti (Drone) tutkii, minkälaisia inhimillisiä kärsimyksiä Yhdysvaltain lennokkisota on saanut aikaan. Dokumentissa seurataan Waziristanin taisteluissa käytetyn lennokkihyökkäysten uhreja sekä laitteita käyttäneitä, jotka yrittävät hallita uudenlaista sodankäyntiä.

Kauko-ohjattavat lennokkiaseet ovat surmanneet Pakistanissa yli 3000 ihmistä eri heimojen alueilla vuoden 2004 jälkeen. Surmansa saaneista 800 on ollut siviilejä ja 200 lapsia. Yhdysvallat on kieltänyt siviiliuhrien mahdollisuuden.

Brandon tähtäsi ja surmasi

Ulkolinja: Sotaa roboteilla, yle tv1
Ulkolinja: Sotaa roboteilla, yle tv1 ulkolinja: sotaa roboteilla
Lennokkipilotit ovat uuden ajan sotureita. Yhdysvallat kouluttaa heitä nykyisin enemmän kuin lentokoneita käyttäviä taistelupilotteja.

Yksi entisistä lennokkipiloteista on amerikkalainen Brandon Bryant. Hän on ainoa, joka on kertonut taistelukokemuksestaan ja Yhdysvaltain lennokkisodankäynnistä julkisuudessa. Pilottina olleessaan hän surmasi ihmisiä tietokoneensa ääressä.

Brandon on ollut Yhdistyneiden kansakuntien kuultavana. Hän on osallistunut YK:n alaiseen selvittelytyöhön, jossa lennokkiaseiden käytölle kehitetään erillistä sääntelyä.

Dokumentti on ehdokkaana Prix Europa -kilpailussa, jonka voittaja valitaan lokakuussa Berliinissä. Ohjaus: Tonje Hessen Schei. Tuotanto: Flimmer Film. Norja, 2014.

Lisää aiheesta:
Drone (dokumentin kotisivut)

Kommentit