Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Kieli- ja poskipolitiikkaa

Kissa, jolla kieli ulkona
Kissa, jolla kieli ulkona Kuva: Tambako the Jaguar kissa

Monessa paikassa maailmalla ongelmana on se, mistä saisi syötävää. Mutta on meillä yltäkylläisissä teollisuusmaissakin syömisongelmamme. Ylipaino-, alipaino- ja erilaisia ruokavalio-ongelmia kanssamme ratkovat monenlaiset ravintoterapeutit.

Rovaniemellä ravintoneuvoja auttaa epätietoisia siellä, missä vaikeimmat päätökset tehdään, eli ruokakaupassa. Palvelulla on hauska nimi, kärrykyttä. Riku Tampereelta lähetti meille ilmiannon Ylen toukokuisista nettiuutisista, joissa yrittäjä kertoi nimen alkuperästä näin:

Kärrykyttä on vähän räkä poskella keksitty nimi.

Nimimerkki Riku pohtii persoonallista ilmausta näin: ”Taitaapa sanonta kieli poskessa kummitella taustalla”. Saman kannan ottaa Aristoteleen kantapään kielifraasien korkeimman oikeuden tuomarikin.

”Taitaapa sanonta kieli poskessa kummitella taustalla”.
Rovaniemellä on mennyt iloisesti sekaisin hassuttelua ilmaisevan englantilaisen tongue in cheek –idiomin suora käännös kieli poskessa ja toisaalta nuhaisuutta, humalaa tai äärirajoille vievää hiihtoa ilmaiseva supisuomalainen räkä poskella –sanomus.

Tuomitsemmekin syyllisen ahmimaan kaikki kirjaston fraasisanakirjat viisi kertaa päivässä, niin oppii, että tärkeää ei ole vain se, mitä suuhunsa laittaa, vaan myös se, mitä suustaan päästää!

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

    Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

    Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri