Hyppää pääsisältöön

Heikki Turunen kirjoitti freudilaisen kirjan

Kirjailija Heikki Turunen miettii
Kirjailija Heikki Turunen Kirjailija Heikki Turunen miettii Kuva: Yle/ Heikki Haapala kirjailija heikki turunen

Kirjailija Heikki Turunen luonnehtii uusinta kirjaansa Karjalan kuningas freudilaiseksi kirjaksi. Nuoren miehen seksuaaliset patoutumat on teema, joka ei jätä Heikki Turusta rauhaan.

Heikki Turusen uudessa romaanissa Simpauttajasta tutut henkilöt, veljekset Imppa ja Otto sekä lehtimies Jomppa, saavat purettua turhautuneen seksuaalisuutensa. Freudin seksuaaliteoria on Turuselle tuttu. Sen mukaan riitainen koti ja vanhempien onneton avioelämä altistavat lapsen kohtalokkaisiin seksuaalisiin kehityshäiriöihin ja neurooseihin.

- Tämä on totta omalla kohdallani. Vaikka Freudia kuinka haukutaan, niin tässä asiassa hän on varmasti oikeassa, sanoo Turunen painokkaasti.

Todellisuus oin tarinaa julmempi

Heikki Turunen kertoo pakottavasta tarpeesta kirjoittaa romaani, jossa kerrotaan intiimeistä asioista.Simpauttajassa on tarina naispatsaita itselleen veistelevästä Otosta. Se sai pari vuotta sitten uuden käänteen, kun Heikki Turuselle kerrottiin Oton esikuvan kohtalo. Pojan itsemurha vaati Turusta kirjoittamaan Simpauttajan Otolle jatkotarinan.

- Simpauttajan väliajalla Lieksan kesäteatterissa luokseni tuli pariskunta, joka kysyi, tiedänkö mitä tapahtui sille pojalle, josta aikoinaan kirjoitin. Sekä kirjan Otto, että hänen todellinen esikuvansa, loivat rakkauden kaipuussaan naisia itselleen. Lopulta kumpikin särkyy.

Se miten tärkeää seksuaalisuus on, paljastui Turuselle vasta Simpauttajan myötä.

Riitainen koti ja vanhempien onneton avioelämä altistavat lapsen kohtalokkaisiin seksuaalisiin kehityshäiriöihin ja neurooseihin. - Freud

-Tyttöystävä oli maailman tärkein asia. Kaikki muu oli toissijaista. Kuinka suurta olikaan turhautuminen, jos ei tyttöä löytynyt, muistelee Turunen omaa nuoruuttaan.

Kuuntele Arvojen löytöretkellä: Kirjailija Heikki Turunen ruotii miesten seksuaalisuutta
ma 13.10.2014 klo 17.20 Yle Radio 1 ja Yle Areena.

Karjalan kuningas ilmestyy lokakuussa 2014

Kommentit
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri