Hyppää pääsisältöön

Jauhon kauppa

Jauhon kaupan omistaja Annikki Jauho taikoo itselleen vahingossa leluapinasta elävän apinakaverin, eivätkä loitsut lopu siihen. Kymmenosainen sarjanäytelmä esitettiin vuonna 2002.

Tietolaatikko

Ohjelmasta saa julkaista Elävässä arkistossa vain otteita.

Annikki Jauholla on pulma: rinkilät pitäisi saada paistettua, mutta kokki on lähtenyt lipettiin. Nimestään huolimatta Annikki ei ole kovin kummoinen jauhopeukalo, joten hän turvautuu isotäti-Wilhelmiinan loitsukirjaan. Yrittäessään taikoa itselleen uutta kokkia, loitsiikin Annikki vahingossa leluapinasta elävän.

Siitä lähtien Jauhon kaupassa ei taioissa säästellä, kun Annikki kääntyy Wilhelmiinan loitsujen puoleen kaikissa ongelmissaan: toisinaan pitää saada hiiva toimimaan supernopeasti ja toisinaan tarvitaan lääkettä äkämäkäaamun taltuttamiseksi.

Aina taiat eivät onnistu ihan täydelliseksi. Kun Annikin rakas radio poksahtaa rikki, hän koettaa taikoa apinalle puhekyvyn. Taikajuoma kuitenkin valuu vääriin suihin ja siitä lähtien Annikilla onkin seuranaan laulava kaalinkerä. Rohkeussiirappi tekee Annikin ujosta ihastuksesta Einarista hieman liian ronskin.

Teksti: Sonja Fogelholm

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto