Hyppää pääsisältöön

Kuinka puhua kirjasta, jota et ole lukenut?

Tavallisia koulussa luettavia kirjoja.
Tavallisia koulussa luettavia kirjoja. Kuva: Otava, WSOY äidinkieli

Tekstiä on muokattu 16.10 klo 10.35
Helmin kommentti: Kirjoituksestani on herännyt keskustelua ja sen perimmäinen motiivi on ehkä jäänyt monelle epäselväksi. Tarkoitukseni oli kirjoittaa viihdyttävä ja ironinen teksti, eikä suinkaan kehottaa nuoria plagioimaan, mikä on vakava rikos. Pahoittelen tästä syntynyttä mielipahaa ja väärinymmärryksiä.

Mitä tehdä, kun tajuat olevasi myöhässä?
Kokosin tähän joitakin kirjallisuuden klassikoita, joita yleensä kouluissa luetaan. VAROITUS, SPOILEREITA TULOSSA!

Koulussa on muutamia kirjoja, jotka kaikkien on pakko lukea. Tietenkin, kaikista tärkein asia, miten selvitä kirjoihin liittyvistä testeistä, on lukea kyseinen kirja. Mutta jos kirja on kuitenkin jäänyt lukematta, mikä neuvoksi?

Yleensä koulussa luettavista romaaneista kysytään:
1. Kirjan henkilöistä
2. Miljööstä (eli tapahtumapaikasta, -ajasta ja ympäristön tunnelmasta/ilmapiiristä)
3. Tärkeistä tapahtumista
Mitä kannattaa tehdä:
1. Lue takakansi ja ensimmäinen luku. Saat tietoa kirjan aiheista ja teemoista ja kirjoittajan tyylistä
2. Googleta tiivistelmä kirjasta ja lue sen Wikipedia-sivu. Kirjablogeista löytyy usein hyviä tiivistelmiä!
3. Kysele kavereiltasi, vanhemmiltasi tai joltakin, joka on lukenut kirjan heidän mielipiteensä. Esitä heidän mielipiteensä ominasi!
4. Jos kirjasta on elokuva, katso se
5. Muodosta keräämäsi tiedon perusteella yksi asiantunteva mielipide. Hyviä esimerkkejä: ”Minuun teki vaikutuksen kirjailijan kyky kietoa lukija pikkusormensa ympärille.” ”Kirjassa on dynaamista dialogia.” ”Henkilöhahmot ovat hyvin moniulotteisia.”
Haluan helpottaa lukemistanne, mutta en kehota jättämään kirjaa lukematta.

William Golding: Kärpästen herra (1954)
Juoni: Kärpästen herra kertoo koulupojista, jotka lähtevät toista maailmansotaa pakoon Isosta Britanniasta. Heitä kuljettanut lentokone putoaa ja pojat pelastuvat autiolle saarelle, jossa heidän on selvittävä ilman aikuisia. Pojat kuvittelevat, että saarella on hirviö, vaikka oikeasti se on vain kuolleen laskuvarjohyppääjän ruumis. Pojat jakautuvat kahteen heimoon, jotka taistelevat vallasta ja kotiin pääsystä. Kaksi pojista kuolee ennen kuin saarella syttynyt tulipalo herättää ohikulkevan laivan huomion ja pojat pelastuvat.
Henkilöt: Ralph (joukon ”hyvis” johtaja), Possu (säälittävä tapaus), Simon (löytää Kärpästen herran), Jack (”pahis” johtaja) ja Roger (Jackin oikea käsi)
Nimen tausta: Kärpästen herra on saaren hirviötä varten uhrattu emakon pää, jota kärpäset ympäröivät. Simon kuvittelee sen puhuvan hänelle ja kaikki menevät vähän sekaisin.

Hyvä tietää: Pojilla on suuri simpukka, joka symboloi puheenvuoron saajaa. Siitä tietenkin tapellaan. Roger on tosi tyhmä tyyppi, joka rikkoo pienempien poikien hiekkalinnoja.
Huomioitavaa: Kirjasta on tehty kaksi leffaa, ensimmäinen (mustavalkoinen) mukailee tarkasti kirjan juonta, mutta uudempi ottaa vähän vapaamman tulkinnan kirjasta. Vanhempi on siis parempi.

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase (1984)
Juoni: Allu on peruskoulun juuri lopettanut poika, jolla on suuria suunnitelmia tulevalle kesälle. Ne menevät kuitenkin pieleen, kun Allun äiti pakottaa kapinoivat kovis-teinipoikansa maalle auttamaan sukulaisia pellolla. Kylän muut teinit eivät olekaan niin hölmöjä kuin Allu ajatteli ja kesä ylittää kaikki odotukset. Allu pääsee myös eroon Siitä Kertun kanssa. Metsässä!
Henkilöt: Allu, Kerttu (tosi outo tyyppi), Rutanen ja Tauno (Allun pikkuserkut) ja Vuokko (Kertun ystävä).
Nimen tausta: Nimi viittaa Rutasen intiimialueeseen, jota Tauno kommentoi: ”Sullahan on kova ase Rutanen. Oikee häräntappoase!”
Hyvä tietää: Allu on horoskooppimerkiltään vesimies
Huomioitavaa: Härkönen oli 17-vuotias kirjan kirjoittaessaan ja se on kirjoitettu puhekielellä. Kirjasta on tehty viisiosainen telvisiosarja.

Väinö Linna: Tuntematon sotilas (1954)
Juoni: Kirja sijoittuu jatkosotaan ja kertoo erän komppanian miehistä. Aluksi miehet etenevät nopeasti, mutta sitten rintama pysähtyy. Asemasodan aikana heillä on aikaa ystävystyä ja oppia vihaamaan tosiaan, he keittävät kiljua ja iloitsevat valloitetun venäläiskaupungin mahdollisuuksista. Kun Neuvostoliiton ylivoimainen vastahyökkäys alkaa, miehet perääntyvät ja äkkiä. Monet heistä kuolevat kirjan loppuun mennessä)
Henkilöt: Hietanen (kaikkien kaveri, haavoittuu ja kuolee yrittäessään pelastaa muita haavoittuneita), Rokka (komppanian paras sotilas), Koskela (miestensä ihannoima johtaja, joka kuolee), Lammio (ylimielinen ja huono johtaja), Lehto (juro mies, joka haavoituttuaan tappaa itsensä) ja Vanhala (hihittelevä huumoriheppu, mutta myös rohkea taistelija).
Hyvä tietää: Koskela on Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian hahmo.
Huomioitavaa: Kirjasta on tehty mustavalkoinen leffa, joka näytetään aina itsenäisyyspäivänä. Dialogeissa on paljon murteita, joista voi päätellä, mistä kirjan hahmot ovat kotoisin.

Kirjoittaja: Helmi Turunen
Helmi Turunen on aktiivinen kirjaharrastaja. Hän on myös mukana Kallion lukion KirjaKallio-ryhmässä.

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.