Hyppää pääsisältöön

Kun perhe juhlii, on katastrofi lähellä

Satu Taskinen
Satu Taskinen Kuva: Heini Lehväslaiho satu taskinen

Kaikki me tiedämme, millaista juhlissa pahimmillaan on. Ahdistaa, mutta on vain jotenkin selviydyttävä, sillä poiskaan ei voi lähteä. Tällaista on kirjailija Satu Taskisen mielestä erityisesti perhejuhlissa. Taskinen kirjoittaa niistä sekä Täydellisessä paistissa että Katedraalissa, koska häntä kiinnostavat ihmisten monimutkaiset suhteet.

Satu Taskinen voitti esikoisromaanillaan Täydellinen paisti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja oli teoksellaan European Book Prize -ehdokkaana. Taskinen asuu Wienissä ja hänen molemmat romaaninsa sijoittuvat sinne.

Kerstin on kuollut 37-vuotiaana. Äiti Ilsen luo muistojuhlaan ovat kokoontuneet hänen aikuiset lapsensa Bea, Leo ja Tea sekä tämän poika Mark ja ex-puoliso Simon. Ilse hallitsee pyörätuolissaan keskellä olohuonetta kuin Wienin katedraali keskellä kaupunkia keskustassa. Hän on marttyyri ja vallankäyttäjä, joka humpsauttaa perheenjäsenet merkillisiin rooleihin. Katedraali on hirveä ja hauska romaani.

-Kirjoitan vallankäytöstä perheen kautta. Äiti Ilsen painostavaa vallankäyttöä kukin pakenee tavallaan. Kertojapäähenkilö Tea on tavaraa haaliva hamsteri, veli Leo peliriippuvainen ja sisar Bean on pakko siivota koko ajan.

-Kyllä minun mielestäni hälytyskellojen on alettava soida silloin, kun huomaa kuinka kipukynnys on hirvittävän korkealla. Että on tottunut ainaiseen kipuun ihan lapsesta saakka, kuten Tea, perheensä ulkopuolinen. Onko meidän arjessamme nykyään niin paljon kipua, jota emme edes huomaa, koska siitä on tullut niin tavallista? Tarkoitan siis henkistä kipua. Miten paljon ihmisen on kestettävä ja miten paljon häneltä voi vaatia?

Kirjakerhon viikon kirjassa kirjailija Satu Taskinen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Katedraali.
Yle Radio 1 tiistaina 14.10. klo 17.20 ja sunnuntaina 19.10. klo 8.05. Ohjelman voi kuunnella myös Ylen Areenasta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri