Hyppää pääsisältöön

Pikavippikorot edelleen jopa 800 prosenttia

Vain muutama pikalainayritys myöntää  enää alle 2000 euron pikavippejä.
Vain muutama pikalainayritys myöntää enää alle 2000 euron pikavippejä. Kuva: MOT, Yle nostokulut

Pikavippibisnes on viime vuosina laajentunut villisti. Vippien vuosikorot ovat nousseet jopa satoihin prosentteihin.

Viime vuonna eduskunta yritti laittaa alan kuriin säätämällä vipeille korkokaton. MOT:n selvitys osoittaa, että uusi laki ei toimi.

Vippiyritykset ovat keksineet monenlaisia keinoja, joilla ne ovat pystyneet kiertämään vähintään lain henkeä. Vippeihin on muun muassa laitettu uusia asiakkailta perittäviä kuluja.

"Joka päivä sitä miettii, miten taas selviää. Tavoite on maksut maksaa, ja näin olen toiminutkin, mutta nämä ylimääräiset kustannukset kaatavat ja sekoittavat koko elämän”, kertoo Sinikka.

Hän on joutunut ongelmiin ylisuurten korkojen ja takausmaksujen vuoksi.

Pikavipeillä tarkoitettiin alun perin muutaman sadan euron suuruisia lainoja, joille annettiin maksuaikaa parista viikosta muutamaan kuukauteen. Lainojen kulut syntyivät toimitus-, palvelu- tai tekstiviestimaksuista.

Puolitoista vuotta sitten eduskunta laittoi alle 2 000 euron lainoille 50,5 prosentin korkokaton.

Valtaosa pikalainayrityksistä on nyt siirtynyt myöntämään 2 000 euron suuruisia joustoluottoja, joista voi nostaa rahaa pienissä erissä. Korkokatto ei koske tällaisia luottoja, ja luottojen todelliset vuosikorot saattavat edelleen olla jopa yli 800 prosenttia.

Pikalainat poikivat paljon valituksia viranomaisille, jotka toimivat jälkijunassa.

"Pitää yrittää, vaikka ainahan siellä vähän jäljessä ollaan. Kun jokin toiminta alkaa, vähän jälkijättöisesti niihin pystyy reagoimaan", lakimies Juha Jokinen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

MOT: Pikavippimetkut 2.0
TV1 maanantaina 13.10. klo 20

Lue myös:

MOT kokoaa
katsojien kokemuksia

Onko sinulla kokemuksia pikalainayrityksiin tai perintäyrityksiin liittyvistä ongelmista?
Voit osallistua MOT:n sivuilla keskusteluun tai kirjoittaa havainnoistasi suoraan ohjelman toimittajalle, joka on Tiina Lundell (Ylen sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi).

Kommentit