Hyppää pääsisältöön

Kriitikko Otso Kantokorpi kiersi Taloraadin mukana Tallinnaa

Yle Teeman Taloraati pohti vuonna 2011, mitä voisimme oppia naapurimaan arkkitehtuurista. Raadissa oli mukana äskettäin edesmennyt kriitikko Otso Kantokorpi, joka on kirjoittanut useammankin Tallinnan matkaoppaan. Raatiin kuuluivat myös muusikko Sipe Santapukki ja runoilija Heli Laaksonen, toimittajana oli Minna Joenniemi.

- Biisin voi unohtaa mutta talo pysyy ja pitkään. Näin sanaili kriitikko Otso Kantokorpi Apulanta-muusikko Sipe Santapukin kanssa Tallinnan arkkitehtuurista vuonna 2011. Kantokorpi oli arvostettu ja harvinaisen monipuolinen kriitikko, joka kirjoitti useammankin Tallinna-oppaan. Taloraadissa hän on mukana arkkitehtuurin ja Viron kulttuurin erikosasiantuntijana.

Vaikka Taloraadin kiertämät kohteet on rakennettu 2010-luvun taiteessa, ne hätkähdyttävät yhä. Jos haluat tv-ohjelman katsottuasi kulkea raadin jalanjäljissä, löydät kierroksen reitin täältä.

Taloraadin kierros Tallinnassa
Taloraati Tallinnassa reittikartta Taloraadin kierros Tallinnassa peruskartta,Tallinna,taloraati

Ovatko arkkitehdit Virossa rohkeampia vai hullumpia? Olisiko naapurikateuteen syytä?

Television Taloraati vierailee heti kierroksen alkuun kerrostalossa Vanhan kaupungin muurien kupeessa. Aia-talon eli Aia majan kulmikkaat luksusasunnot ovat olleet pitkään kaupan. Ylellisissä huoneistoissa on takkoja, kattoterasseja, lasisia portaita. Ohjelmassa Aiakadun kerrostalon suunnitelleen arkkitehtitoimisto Kosmoksen arkkitehdit poseeraavat Rotermannin leipätehdaskorttelissa, jossa Andrei Tarkovskin Stalker-elokuvaakin on aikoinaan kuvattu. Nyt jo hajonnut arkkitehtitoimisto Kosmos suunnitteli elokuvasta tuttuun kortteliin viisi kerrostaloa.

Rotermannin korttelissa Taloraati tutustuu vanhaan jauhovarastoon, Jahuladuun, jossa vanhaan on yhdistetty uutta. Varastosta on tehty toimistorakennus ja kauppakeskus. Ohjelman kuvauksissa raati jumittui kauppakeskuksen tuulikaappiin sulkemisajan jälkeen puoleksi tunniksi. Onneksi mukana oli kaikille pilkkireput, joissa oli tuolit. Jahuladun toinen suunnittelija Hanno Grossscmitt on suunnitellut myös Jahuladun viereisessä korttelissa sijaitsevan Foorumin, joka on kauppakeskus sekä asuinrakennus.

Kierroksella Taloraadin huomion kiinnittää myös Jahuladun edessä sijatseva näyttävä kolmitorninen majakkamainen rakennus, Roseni 7, jonka on suunnittelut toimisto nimeltä Koko. Sama toimisto on suunnitellut seuraavan kiinnostavan vierailukohteen, Tallinnan synagogan. Synagogia rakennetaan vähän. Ne ovat harvoin yhtä rohkeaa arkkitehtuuria kuin Tallinnan synagoga, joka on lasisine julkisivuineen myös poikkeuksellisen läpinäkyvä. Tallinnan juutalainen seurakunta on halunnut panostaa avoimuuteen. Jos haluaa vierailulle, sen kun soittaa ovisummeria. Granaattiomenapuulla kuvioidun oven takana aulassa on turvamies ja metallinpaljastin, mutta vieraat ovat silti tervetulleita. Synagogassa on jopa ravintola, josta saa juutalaista ruokaa.

Raati kiertää arvioimassa myös toisenkin Kokon suunnitteleman kohteen. Englantilaisen koulun lisärakennus on huomiota herättävä, koska sen kadunpuoleista julkisivua koristaa teräksestä rakennettu puu. Puun päällä sijaitsevat toimistotilat, joiden vuokratuloilla koulu on rahoittanut urheilutalon rakentamisen. Talon uumenissa on uimahalli, joka on avoin myös ulkopuolisille lasten koulutuntien jälkeen.

Omakotirakentaminen on Virossa suomalaista paljon rohkeampaa, niinpä raati tarkastaa myös yhden yksityisen kodin. Suomalaiset suosivat talopaketteja, mutta virolaiset teettävät uuden kotinsa arkkitehdillä. Suomessa pientalorakentamisessa näkyy nostalgia ja puurakentamisen perinteet. Kun virolaiset tilaavat itselleen kodin, he arvostavat modernia arkkitehtuuria. Tallinnassa eniten valkoisia funkiksesta ja modernismista vaikutteita saaneita omakotitaloja löytyy keskitetysti Merirahun asuinalueelta.

Mutta jos haluat kiertää Virossa ja nähdä rohkeita koteja niin Viro osallistui Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin vuonna 2010 esittelemällä sata omakotitaloa, joita kannattaa etsiä eri puolilta Viroa.
Niistä löydät kuvat täältä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa