Hyppää pääsisältöön

Mitä koira sanoisi tähän?

Peter Andbergin kääpiövillakoira Gus taitaa valokuvamallin hommat.
Peter Andbergin kääpiövillakoira Gus taitaa valokuvamallin hommat. Peter Andbergin kääpiövillakoira Gus taitaa valokuvamallin hommat. Kuva: Peter Andberg peter andberg

Viime syksynä julkaistussa Koirien maailmanhistoria -kirjassaan Petri Pietiläinen tarkastelee maailmaa puhtaasti koiran näkökulmasta. Ensimmäistä kertaa kirjallisuuden historiassa. Nyt vuorossa on Koirien Suomi, joka ilmestyy ensi viikolla.

- Vuonna 2006 toinen tyttäristäni pyysi, että kirjoittaisin hänelle kirjan, jossa koirat olisivat päähenkilöinä. Koska minulla ei koskaan ole ollut koiraa, aloin lukemaan kirjaa varten taustamateriaalia - ja sitähän riitti, mutta vain ihmisnäkökulmasta kirjoitettuna, Pietiläinen kertoo. Pietiläinen ottikin melkoisen palan purtavakseen ja nyt, vuosi kirjan ilmestymisestä, Koirien maailmanhistoriasta on tulossa jo toinen painos. Onpa kirjailijalla jopa toiveita kirjan kääntämisestä englanniksi.

Tietokirjailija Petri Pietiläinen avasi Joonatan Pitkäselle koiran ja ihmisen välistä suhdetta ja sen kiistanalaista kehitystä.
Tietokirjailija Petri Pietiläinen avasi <strong>Joonatan Pitkäselle</strong> koiran ja ihmisen välistä suhdetta ja sen kiistanalaista kehitystä. Tietokirjailija Petri Pietiläinen avasi Joonatan Pitkäselle koiran ja ihmisen välistä suhdetta ja sen kiistanalaista kehitystä. Kuva: YLE/Minna Dufton petri pietiläinen

- Jännittävää oli seikkailla eri kulttuurien keskellä ja huomata näitä koira-asioita. Ajattelin alun perin, että kaikkialla maailmassa ja kaikkina aikoina koira olisi ihmisen paras ystävä, mutta eihän se näin ollutkaan! Yksi kulttuuri vihasi koiria, toinen söi sitä, kolmas halusi sen hautaan kanssaan ja neljäs ylisti sitä yli kaiken. Kun se oli niin erilaista kaikkialla niin siinä oikein hämmentyi, Pietiläinen innostuu.

Suomessa ihmisen ja koiran välinen suhde on oli pitkään hyvin käytännön läheinen, mutta modernin muutoksen kautta koirasta on tullut monelle läheisempi kuin toisesta ihmisestä.

Koira paikalla joka paikassa?

Valokuvaaja Peter Andbergille kääpiövillakoira Gus on sekä lemmikki että hänen taiteensa pääkohde. Andberg on napannut jo 30 000 kuvaa ja julkaissut kolme kirjaa Espanjasta perimästään kikkarapäisestä ystävästään. Silti hän ei myönnä, että koira olisi hänelle pakkomielle.

Paikalla siellä!
Valokuvaaja Peter Andbergilla on jo 30 000 kuvaa kääpiövillakoirastaan Gusista. Paikalla siellä! Kuva: Peter Andberg peter andberg

- Ihminen on ihminen ja koira on koira. Mutta jos ottaa koiran niin mielestäni sitten on myös oltava sen kanssa. Gus on mun best frendi. Mä en ikinä jätä sitä yksin, kertoo Andberg. Vain espanjaa totteleva Gus kulkee isäntänsä mukana joka paikkaan, myös työkeikoille. Andbergin mielestä Suomessa ollaan vähän liian tarkkoja siitä mihin koiraihminen saa ottaa koiransa mukaan.

- Esimerkiksi Ranskassa koira saa yleisesti tulla mukaan ravintolaan ja jopa ruokakauppaan. Helsingissä koiran saa ottaa tällä hetkellä vain johonkin tiettyyn kahvilaan. Tähän toivoisin muutosta, Andberg heittää.

Koiran hyödyllisyys nousussa

Pietiläisen mielestä koirasta on nykyisessä härpäkeyhteiskunnassa muodostumassa ihmisen ainoa fyysinen kontaktipinta maailmaan.

- Tämä maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat heittäneet kaiken muun pois elämästään, jotkut jopa muut inhimilliset kontaktit. Mutta jos kuvioon tulee koira niin sellaiseen ei enää ole varaa. Koira pakottaa ihmisen tekemään hyviä asioita itselleen. Se pystyy vaikkapa viemään ihmisen pois internetistä, Pietiläinen ennustaa.

Näkyvissä on koiran aseman kehittymistä takaisin hyödyllisempään suuntaan.

- Jotkut koirathan pystyvät haistamaan esimerkiksi syöpäsolut ennen kuin niitä onnistutaan millään laitteella havaitsemaan. Tällaiset koirat nostavat toivon mukaan koiran arvostusta ihmisen silmissä, Pietiläinen tietää.

Kommentit
 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.