Hyppää pääsisältöön

Onko ryhmässä voimaa?

Putkiremontin viides jakso vie meidät jyrinän keskelle: itse urakka etenee ensimmäisessä rapussa. Homma tuntuu Satopihlajan asukkaista välillä sekavalta, eikä ihme sillä putkiremontissa tapahtuu paljon nopealla sykkeellä. Sarjan asiantuntijaraati antaakin sunnuntaina perusteellisen tietoiskun siitä, kuka putkiremonttia johtaa ja kenen puoleen kannattaa kääntyä missäkin asiassa.

Sarjan viidennessä jaksossa varsinainen remontti etenee ensimmäisessä rapussa - ja muissa rapuissa epätietoinen odottaminen konkretisoituu.

Ensimmäisten joukossa evakkoon muuttavat Arja ja Pekka Huhmarniemi. He muuttavat poikansa luokse yksiöön. Miten kolme aikuista ihmistä mahtuu niin pieneen tilaan? Ja pitääkö miestenkin lukea käyttöohjeet ennen patjojen käyttöä?

Kuulemma juuret oli putkien tiellä. Kestää 40 vuotta, kunnes pihan puut on taas entisensä. Eikä me olla enää silloin täällä.

Mauri ja Marjatta Tahvanainen taasen ”eivät tiedä niiden asukkaiden tragedioista mitään”, joilla remontti on jo alkanut. Sen sijaan he seuraavat sivusta hyvin kiinnostuneina alkanutta myllerrystä.

Varsinkin Mauri pelmahtaa aina paikalle, kun pihamaalla tapahtui jotain:

- Menen aina katsomaan, kun pihalle tulee kuoppa tai uusia rakennusmiehiä tai tyttöjä. Ystävällisesti suhtautuvat mun uteliaisuuteen, Mauri kiittelee.

Marjatta seuraa tilannetta haikeana kotinsa ikkunasta.

- Oli aika surullista, kun puut kaadettiin. Kuulemma juuret oli putkien tiellä. Kestää 40 vuotta, kunnes ne on taas entisensä. Eikä me olla enää silloin täällä, Marjatta surkuttelee - eikä oikein usko insinöörien selityksiä.

Kun kamerat seuraavat urakoitsijaa, nähdään miten eri ihmiset touhuavat jokainen omien tehtäviensä kimpussa. Homma saattaa asukkaasta tuntua sekamelskalta, ja tähän ongelmaan pureutuukin Putkiremontin asiantuntijaraati. Se kertoo sunnuntaina julkaistavalla videollaan, kuka putkiremonttia johtaa ja mitkä eri ihmisten roolit ovat taloyhtiön hallitusta myöden.

Asukkaiden tunteet siis voimistuvat, kun elinolosuhteet muuttuvat karummiksi. Mutta toisaalta muista asukkaista ja perheenjäsenistä saa tukea.

Sarjan asiantuntijaraadin puheenjohtaja Juha Salmi ruotii maanantaina julkistettavassa blogissaan, miten taloyhtiöt voisivat koota voimansa. Tekemällä putkiremontit yhdessä saisi suurta rahallista hyötyä, mutta silti tällainen toiminta on Suomessa olematonta – samalla kun remonttien kovaa hintaa kauhistellaan kilpaa.

Putkiremontti-tv-sarjan jaksot Yle Areenassa.

Tv-sarjan taloyhtiön asukkaiden elämää seurataan myös Facebookissa.

Katso 10 kysymystä putkiremontista -nettisarjan videoita:
- ensimmäinen osa: milloin remontti pitää aloittaa?
- toinen osa: mikä remontissa maksaa?
- kolmas osa: millaiset muutokset kotiin ovat mahdollisia?
- neljäs osa: miten kauan remontti kestää?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua