Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

Sami Yaffan kipparoima Sound Tracker -kulkue on kulkenut aidon musiikin perässä ympäri maailmaa. Vielä on pala amerikkalaista musiikkiunelmaa edessä, kun porukka iskeytyy syvään Amerikkaan Mississippiin, countryn kultasuoneen Tennesseehen ja vielä Pohjois-Carolinan kautta takaisin kotiin New Yorkiin.

Yhdysvaltain musamatkan toinen osa alkaa Mississipistä pienestä Comon kaupungista. Muusikko RL Boycen pihalle kokoontuu paikallista musiikkiväkeä ja aika kuluu hitaasti bisseä lipittäen sekä biisejä improvisoiden. Yaffa tutustuu alueen täysin omaan bluessoundiin, North Mississippi Hill Country Bluesiin, jonka taitureita pieni kylä onkin täynnä.

Edellinen ilta New Orleansin burleskiteatterissa vei järjen ja voimat. On paras suunnata puhdistautumaan illan jättämistä synneistä Hunters Chapel -kirkkoon, jonka historia juontaa juurensa 1860-luvulle saakka. Seurakunnan musisointi iskee Yaffaan lujaa ja hän tapaa pastori John Wilkinsin, sekä alueen nuoren kitaristitoivon Travis Hulletten.

Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Hunter's Chapel
Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Hunter's Chapel Kuva: Sound Tracker hunters chapel

Mississippi on USA:n köyhin osavaltio. Comossa 80 prosenttia väestöstä tarvitsee kunnan ja kirkon tarjoamaa ruoka-apua selviytyäkseen. Huumeet, alkoholi ja koulutuksen puute ovat ongelma. Paikka on Yaffan mukaan Amerikan unohdettu maankolkka.

Tästä unohdetusta maankolkasta löytyy myös Choctaw-reservaatti, jonne tuo Pohjois-Amerikan alkuperäiskansa pakkosiirrettiin vuonna 1831. Julma choctawsien pakkosiirto tunnetaan nimellä ”Trail of Tears”. Heimon kulttuuria ja musiikkiperintöä pidetään kuitenkin edelleen yllä ja tässä Yaffaa opastaa hänen matkakumppaninsa näyttelijä-muusikko Cochise Anderson ja Choctaw-perinteen soihdunkantaja Waseca.

Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Choctaw
Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Choctaw Kuva: Sound Tracker choctaw

Nyt on aika suunnata Tennesseehen ja tutustua country- ja western -musiikin pääkallopaikkaan Nashvilleen. Tässä kaupungissa tehdään paljon countrytähtiä. Yksi tähtientekijöistä on radio-DJ ja rumpali Billy Block, joka pyörittää tunnettua radio-ohjelmaa ja viikoittaista liveklubia The Billy Block Show’ta. Hänen ohjelmastaan ovat nousseet mm. Keith Urban ja Miranda Lambert sekä monia monia muita.

Yaffa tapaa myös tähdeksi hamuavia muusikoita kolmesta eri ikäpolvesta. Ensin hän jututtaa North 40 -duoa, joka kertoo, miten musiikilla voi pärjätä paikassa, jossa kilpailua on niin paljon. Nashvillen musiikkibisneksessä ”ei” onkin turhan yleinen sana.

Alle parikymppinen Kirstie Lovelady on vielä toiveikas tulevaisuuden ja menestyksen suhteen eikä ole ehtinyt kyynistyä bisneksen pyörteissä. Sekatavarakaupan takahuoneessa pyöritettävällä radioasemalla Yaffa tapaa vielä countryn suurlähettilään George Hamilton IV:n. Vanha herra on osansa menestyksestä jo saanut ja onkin päässyt esiintymään jokaisen countrymuusikon haavepaikkaan Grand Ole Opryyn.

Yaffa tapaa myös vanhan punk-kaverinsa vuosikymmenten takaa. Mm. Rocket From The Tombs -yhtyeen kitaristi ja punk-legenda Cheetah Chrome kertoo Samille, kuinka vuonna 1996 tehty parin viikon demonäänitysmatka Nashvilleen muuttui pariksikymmeneksi vuodeksi. Naisen takia tietenkin. Cheetah rupattelee paikan terveestä rokkiskenestä ja todistaa Nashvillen olevan siis paljon muutakin kuin countryn ja westernin kehto.

Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Cheetah Chrome
Sami Yaffa - Sound Tracker - USA, Cheetah Chrome Kuva: Sound Tracker cheetah chrome

Sami Yaffan Yhdysvallat-soittolista 2

Vielä ennen päätepysäkkiä on aikaa pistäytyä Prospect Hillissä, Pohjois-Carolinassa. Siellä Yaffa tapaa kävelevän countryn, hillbilly-musiikin ja bluesin tietokirjan Dom Flemonsin. Grammy-palkitun muusikon kanssa on puhetta banjoista, mutta niiden lisäksi myös luista, jotka ovat maailman vanhimpia instrumentteja. Flemons pitää yllä vanhoja musiikkiperinteitä ja puhuu myös vanhan musan uudesta aallosta, jonka harjalla mm. The Avett Brothers ja Mumford & Sons ratsastavat.

Sound Trackerin ohjaaja Otso Tiainen muistelee lämmöllä matkan aikana kohdattuja paikallisia musiikkihahmoja, jotka veivät porukan paikkoihin, joita ei tavallinen turisti välttämättä löytäisi. ”Jos heitä ei olisi ollut, tästä olisi tullut paska ohjelma. Niitten fixereiden merkitys on siis huomattava. Ilman niitä oikeita ihmisiä siitä ei tulisi yhtään mitään, se on fakta.”

Nyt Amerikkaa halkonut nightliner palaa Sound Tracker -rundin lähtöpisteeseen, Yaffan kotikaupunkiin New Yorkiin. Maailman läpi kulkevan musiikkimatkan ympyrä sulkeutuu. Mutta vain toistaiseksi.

Sami Yaffa - Sound Tracker
ma 13.10. klo 21.00, Yle Teema

Sami Yaffan haastattelu
ma 13.10. klo 8.45, Yle Puhe

Sound Tracker Yle Puheella

Veli Kauppinen juttelee Sami Yaffan kanssa sarjasta. Ohjelma kuullaan maanantaiaamuisin Yle Puheella.

Jakson musiikki

Näytä kartta

Sarjan jaksot:

25.8. New York, Yhdysvallat
1.9. Romanimusiikki, Serbia
8.9. Pernambuco, Brasilia
15.9. Tango, Argentiina ja Uruguay
22.9. Flamenco, Espanja
29.9. Etiopia
6.10. Americana, Yhdysvallat, Osa I
13.10. Americana, Yhdysvallat, Osa II

Sound Tracker

 • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

  Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

  Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

  Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

  Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

  Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

  Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

  Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

  Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

  Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

  Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

  Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

  Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

  Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

  Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

  Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

  Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

  Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

 • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

  Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

 • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  KAL feat. Sami Yaffa - Emily

  Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

 • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

  Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

 • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

  "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

 • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

  Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

 • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

  Katso yhden kameraoton live

  Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

 • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

  Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

  Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

 • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

  Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

  Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.