Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö mitä teit viime yönä?

Nukkuminen
Nukkuminen Kuva: yle nukkuminen

Minä en tiennyt ja sehän piti tietty selvittää! Tosin nukkumisen taltioiminen osoittautui aikamoisen hankalaksi.

Tein Prisma Studio -ohjelmaan jutun yöunieni lyhentämisestä

Tätä varten minun piti tietenkin kuvata yöuntani. Se kuitenkin osoittautui yllättävän hankalaksi. Näppärää pimeäkameraa ei minulla ollut hallussani, joten asiaa piti hieman kikkailla. Ensimmäinen idea oli ottaa monen monta yksittäistä valokuvaa, jolloin pitkällä valotusajalla pystyttiin ottamaan kuvia myös pimeässä. Kuvattua piti nimittäin saada ihka oikea yöuni, enkä todellakaan osaa nukkua valoisassa. Suunnitelma toimi muuten hyvin, mutta kameran sulkimen napsääni oli sen verran kova, että uni ei tullut silmään, ei sitten millään.

Seuraavaksi ajattelin nerokkaasti lavastaa yöuneni, mutta mitä ihmettä oikein teen öisin. Mistäs sen tietää? Asia alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa minua yhä enemmän.

Nimittäin yöunen pituus ei vielä kerro sen laadusta. Erityisesti vanhuksilla on tutkittu yöunen laadun merkitystä Unemme jakaantuukin kahteen selkeästi erityyppiseen vaiheeseen, non -REM- ja REM -uneen. Non -REM unen alkuosa on kevyttä unta, jossa olemme valveillaolon ja nukkumisen rajamailla ja elimistömme rauhoittuu vähitellen. Sitten vaivumme syvään uneen, jossa lihaksemme ja silmämme eivät liiku ja herääminen on hankalaa. REM -unen vaiheessa näemme unia, melkein kaikki lihaksemme ovat liikkumattomia, mutta silmämme liikkuvat villisti. Nämä univaiheet kestävät 90- 120 minuuttia ja ne toistuvat neljästä kuuteen kertaan yön aikana. Unen laadun kannalta syvää unta ja REM -unta pidetään tärkeinä. Niinpä olisikin kiinnostavaa nähdä kuinka paljon yöunesta olin paikallaan, eli syvässä univaiheessa.

Seuraavaksi testailin nörttitaitojani riistakameran kanssa. Monen teknisen ongelman ylitettyäni sain viimein kuvattua itseni nukkumassa. Ja mitäs sitten teinkään? No tässäpä jännittävää jännittävämpi nopeutettu video yöstäni.

Minä ainakin pyörin aika paljon. Tiedätkö sinä mitä sinä teit viime yönä?

Tässäpä myös tuo Prisma Studion ohjelma siitä mitä minulle tapahtui kun lyhensin yöuneni puoleen.