Hyppää pääsisältöön

Vihatut levyt – rakkaita inhokkeja

Radiomafian juontaja Ari ”Anssi” Peltonen käänsi 1990-luvun alussa musiikilliset puistatuksen kohteensa antoisaksi ohjelma-ideaksi. Vihatut levyt houkutteli kuulijoita heidän eniten ällöämillään kappaleilla. Aiheeseen palattiin puhelintoivekonsertin muodossa kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

Tietolaatikko

Vihatut levyt -ohjelmista julkaistaan ohessa yleisön ehdotuksesta vain juonto-osuudet. Kokonaisten ohjelmien julkaiseminen Elävässä arkistossa ei ole toistaiseksi mahdollista tekijänoikeussopimuksiin liittyvien musiikkirajoitusten tähden. Lähetys vuodelta 1992 on ainoa Ylen radioarkistossa oleva tallenne Ari Peltosen alkuperäisestä sarjasta. Peltonen jatkoi "vihattujen levyjen" parissa myöhemmin Radio Helsingissä.

Yleisö sai kirjeitse ja puhelimitse esittää toiveitaan musiikista, jota sen teki vähiten mieli kuunnella. Niin Anssi kuin kuulijat haukkuivat esityksiä ja esittäjiä intohimoisesti kaihtamatta henkilökohtaisia solvauksiakaan.

Inhokkilevyn toivomiseen liittyvä paradoksi sai eräänkin kirjoittajan lisäämään ehdotukseensa pyynnön: ”Soita se mahdollisimman hiljaa tai puhu päälle.” Jälkimmäinen toive tapasi toteutua kysymättäkin: inspiroivimmat sävelteokset saivat Anssin viheltämään, hoilaamaan tai karjumaan mukana niitä kommentoiden.

Kaikista hirveimmät

Joulukuussa 1992 radioidussa lähetyksessä Peltonen teki yhteenvedon ”kaikista hirveimmistä” kappaleista, joita sarjassa oli kuluneen vuoden aikana kuultu. Lista oli koottu saapuneiden yleisötoiveiden perusteella, mutta viime kädessä sijoituksista päätti juontaja itse.

Ohjelman alussa kuullaan ensin luettelo artisteista, jotka ovat jääneet kärkikymmenikön ulkopuolelle, mutta kuuluivat silti ehdottomasti saman genren parhaimmistoon. Nimet kuuluivat lähinnä kotimaisen iskelmän piiriin. Moni hahmo oli mukana koko tuotannollaan.

Vihattujen levyjen Top 10 -lista oli kokonaisuudessaan seuraavanlainen: 10) Pirkko Mannola: Maailman paras levy, 9) Matti Nykänen: Vain mäkimies voi tietää, 8) Helka Hynninen: Tyttären valssi, 7) Fredi: Katso luontoa ja huomaa, 6) Brita ja Eikka: Saavissa on reikä, 5) Sepi Kumpulainen: Mä oon mahtava mies, 4) Vilho Vartiainen: Tanssikaveri, 3) Kim Lönnholm: Minä olen muistanut, 2) VR Sekakuoroliitto ry:n kuoro: Menolippu, 1) Janos Valmunen: Bussipysäkillä.

Ruuhkaa epätoiveista

Vuonna 2012 "vihattujen levyjen" idean elvyttivät toimittajat Tero Liete ja Kai Ulmanen, jotka kuitenkin lähestyivät aihetta ironisemmalla ja leppeämmällä otteella.

Lietteen ja Ulmasen juontama puhelintoivekonsertti muistuttaa moneen otteeseen sovittelevasti, että jonkun musiikillinen inhokki voi monelle muulle olla todella rakas. Toiveikkaasti arveltiin jopa uuden kuuntelukokemuksen saattavan muuttaa piintynyttäkin vastenmielisyyttä.

Luotaantyöntäviä kappaleita haluttiin ehdottaa ja kuulla niin innokkaasti, että ohjelman puhelinlinjoille syntyi suoranaista ruuhkaa. Vihattujen levyjen toivomista ja soittamista aivan selvästi rakastettiin.

Ohjelmassa kuultiin seuraavat kappaleet: Antero Raimo ja Ovet: Mustikanpoiminta, Yö: Satukirjan sankari, Arja Havakka: Lokki, Stiina: Automaattirakas, Jukka Virtanen: Hanna ja Niilo, Arja Saijonmaa: Ystävän laulu, Finlanders: Oikeesti, Kake Singers: Mäntsälä mielessäin, Modern Talking: Cheri Cheri Lady, Martti Servo: Nippa nappa niukin naukin, Eero Aven: Vanhat villasukat, Sepi Kumpulainen: Railakas ilta Venetsiassa, Il Divo: Amazing Grace, Lauri Tähkä: Pauhaava sydän, Hanna Ekola: Villihevosia. Monet artisteista ja kappaleista olivat vanhoja tuttuja jo Anssin ajoilta parinkymmenen vuoden takaa.

Oheisista ohjelmista on poistettu äänilevymusiikki tekijänoikeussopimusten johdosta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.