Hyppää pääsisältöön

Suomen tärkein eläin sai vihdoin nimen

Kimmo Ohtonen ja Heikki Setälä tarkastelevat kunttamatoa koeputkessa.
Kimmo Ohtonen ja Heikki Setälä tarkastelevat matoa koeputkessa. Kimmo Ohtonen ja Heikki Setälä tarkastelevat kunttamatoa koeputkessa. Kuva: Yle/Markku Sipi kunttamato

Pieni mutta korvaamaton. Ilman sitä metsien kasvu heikkenisi ja Suomen kansantalous kärsisi. Cognettia sphagnetorum on oman suomenkielisen nimensä ansainnut. Nyt se on virallisesti kunttamato.

Kunttamato koeputkessa
Cognettia sphagnetorum on vajaan senttimetrin mittainen. Kunttamato koeputkessa Kuva: Yle kuvakaappaus kunttamato

Cognettia sphagnetorum on pieni, lähes läpinäkyvä metsämaassa mönkivä mato, joka kuuluu änkyrimatojen (Enchytraideae) heimoon. Laji on korvaamattoman arvokas - ilman sitä kasvien ja metsien kasvu heikkenisi huomattavasti.

Jo 15 vuoden ajan matojen elämää tutkinut professori Heikki Setälä onkin määritellyt lajin Suomen tärkeimmäksi eläimeksi.

- Madolla on poikkeuksellisen suuri rooli eloperäisen aineen hajotuksessa ja siihen sisältyneiden ravinteiden kierrätyksessä kasvien käyttöön, Setälä sanoo.

Pienellä madolla on valtavan suuri merkitys Suomen kansantaloudelle.

Vain harva on nähnyt tämän paljain silmin hankalasti erotettavan vajaan senttimetrin mittaisen madon. Arviolta ehkä parisensataa suomalaista.

Sen sijaan lajin häviäminen huomattaisiin varmasti. Pienellä madolla on valtavan suuri merkitys Suomen kansantaloudelle. Joka vuosi Suomi ansaitsee metsillään noin 20 miljardia euroa, puhumattakaan muista metsän tuomista arvoista.

Madon nimi kertoo sen elinympäristöstä

Ulos luontoon –sarja haastoi Setälän keksimään Cognettia sphagnetorum -lajille oman suomenkielisen nimen.

Setälä lähti ideoimaan madolle nimeä sen elinympäristön, ulkonäön ja ekologisen roolin huomioiden. Yhtenä vahvana nimivaihtoehtona oli valkomato. Muita vaihtoehtoja olivat metsä-änkyri, kangasmetsä-änkyri, hoikkaänkyri ja ahnasänkyri. Hienoimmalta kuulosti kuitenkin kunttamato.

- Kunttamato-nimessä on historiallisia heijastumia. Kuntta on vanha suomalainen sana, se tarkoittaa kuivan kangasmetsän pohjakerrosta, missä mato elelee. Kunttaa on muinoin nostettu myös talojen katoille eristeeksi, Setälä kertoo.

Kunttamadon elämä tuskin mullistuu kovinkaan paljon uuden nimen myötä, mutta Setälä toivoo, että uusi nimi tekisi matoa tunnetummaksi ja korostaisi maaperäeliöiden tärkeää roolia metsien kasvussa.

Ainakaan tällä hetkellä hän ei ole huolissaan kunttamadon tulevaisuudesta, sillä mato on aika sopeutuvainen eläin, joka kestää aukkohakkuut ja jonkinasteisen maanmuokkauksen. Kalkitusta sen sijaan se ei siedä. Myös liiallinen lannoitus on pahasta.

Ulos luontoon –sarjan lierojaksossa vietettiin kunttamadon nimiäisiä luonnon keskellä musiikin ja kuohuviinin merkeissä. Mato sai myös osansa maistiaisista.

Kunttamadon nimiäisissä kaadetaan loput kuohuviinit maahan.
Kuohuvaa kunttamadolle. Kunttamadon nimiäisissä kaadetaan loput kuohuviinit maahan. Kuva: Yle kuvakaappaus kunttamato