Masennus oli aiemmin eräänlainen episodisairaus. Siihen sairastuttiin ja siitä parannuttiin. Nyt masennuksesta on tulossa krooninen sairaus, johon jo seitsemän prosenttia suomalaisista käyttää lääkitystä. Masentuneiden määrä on yli seitsenkertaistunut parissakymmenessä vuodessa, mutta parantuneita on entistä vähemmän ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään psykologisten syiden takia entistä useammin.
Psyykenlääkkeillä on tärkeä rooli vakavissa masennuksissa, mutta lievemmissä tapauksissa lääkitään ihmisiä, jotka ovat lähtökohtaisesti melko terveitä. Amerikkalainen tiedetoimittaja Robert Whitaker on tutkinut aihetta paljon ja nostanut kirjassaan esiin psyykenlääkkeiden ongelmat. Whitakerilla on myös tarjota ongelmaan ratkaisu, joka löytyy yllättävän läheltä.
Silmät puhuvat

Eteisvärinäpotilaille uutta toivoa
Erilaiset rytmihäiriöt kiusaavat tuhansia suomalaisia. Vaikeiden eteisvärinätapausten hoitoon on nyt kehitetty uudenlainen, tähystystekniikkaan perustuva leikkausmenetelmä. Rintalastan avauksen sijaan operointi tehdään potilaan kylkiin tehtyjen pienten viiltojen kautta. Leikkauksen aikana pystytään reaaliajassa seuraamaan miten sähköärsykkeiden kulku halutuilla alueilla estyy, ja eteisvärinä vaihtuu normaaliin, niin sanottuun sinusrytmiin. Menetelmästä voi löytyä apu vaikeisiin eteisvärinätapauksiin, joihin lääkkeet tai toistuvat katetriablaatiohoidot eivät tehoa. Uudessa leikkauksessa tehdään samalla myös eteiskorvakkeen sulku, mikä pienentää aivojen veritulppariskin minimiin.Liikaa suolaa!
Suolalla on elintärkeitä tehtäviä ihmisen elimistössä. Sitä tarvitaan muun muassa lihasten toimintaan ja ruoansulatukseen. Vaaralliseksi suola muuttuu, jos sitä saa liikaa. Kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suositus päivitettiin juuri ja suolan käytön vähentämisen todettiin olevan tärkein verenpainetta ehkäisevä tekijä. Suositusten mukaan aikuisten ei pitäisi syödä yli viittä grammaa suolaa vuorokaudessa. Käytännössä se tarkoittaa teelusikallista suolaa. Suurimman osan suolasta nautimme kuitenkin piilosuolana. Entä mitä eroa on erilaisilla suolalaaduilla? Onko vaikkapa kristallisuola terveellisempää kuin tavallinen pöytäsuola?Lisää ohjelmasta





