Hyppää pääsisältöön

Sonic Highways on Dave Grohlin tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin

Foo Fighters - Sonic Highways, 6. jakso.
Kuudennessa jaksossa Dave Grohl ja Foo Fighters matkaavat New Orleansiin. Foo Fighters - Sonic Highways, 6. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu sonic highways

Dave Grohlin ja Foo Fightersin tutkimusmatka amerikkalaiseen musiikkiin vie katsojat kahdeksaan kaupunkiin ja kahdeksaan kuuluisaan levytysstudioon. Sarja esitetään toiveuusintana Teemalla kesäsunnuntaisin 5.6.–24.7.2016 sekä pikauusintana perjantain myöhäisilloissa.

Teema esitti Foo Fightersin johtomiehen Dave Grohlin ohjaaman Foo Fighters – Sonic Highways -dokumenttisarjan aivan tuoreeltaan syksyllä 2014: jaksot nähtiin meillä vain kaksi päivää maailmanensi-illan jälkeen. Kunkin jakson sisältökin kerrottiin vasta viikko ennen ensiesitystä. Sarja uusitaan kesällä 2016.

Kahdeksanosaisessa sarjassa Foo Fighters matkustaa kahdeksaan kaupunkiin ja kahdeksaan kuuluisaan levytysstudioon. Kaupungit (ja studiot) ovat Chicago (Electrical Audio Studios), Washington DC (Inner Ear Studios), Nashville (Southern Ground Studio), Austin (Austin City Limits Studio), Los Angeles (Rancho de la Luna), New Orleans (Preservation Hall), Seattle (Robert Lang Studios) ja New York (The Magic Shop).

Sarjan jaksot esitetään Teemalla sunnuntaisin 5.6. alkaen kello 21, ja ne uusitaan perjantain myöhäisilloissa. Areenassa kukin jakso on katsottavissa ensilähetyksen jälkeen seitsemän päivää.

Foo Fighters -yhtye
Foo Fighters. Foo Fighters -yhtye foo fighters

Sonic Highways 1. jakso: Chicago

Sonic Highwaysin avausjakso kertoo Chicagosta, josta on lähtöisin monia musiikkitähtiä kuten Cheap Trick, Etta James, Smashing Pumpkins, Herbie Hancock, Chicago ja Kanye West. Jakso luotaa ”Windy Cityn” historiaa alkaen 1950-luvun bluesista Buddy Guyn ja Muddy Watersin tapaan. Tarina jatkuu 1970-luvun Cheap Trickin monia innoittaneella rockilla ja 1980-luvun punkilla, jota tarjosi menestyksekkäästi muun muassa Naked Raygun.

Jakson kotipesä sekä Chicagon alueen ja historian innoittaman uuden Foo Fighters -biisin Something from Nothing levytyspaikka on Electrical Audio -studio. Studion omistaa musiikkivelho Steve Albini, joka tuotti muun muassa Nirvanan In Utero -albumin. Myös Cheap Trickin Rick Nielsen liittyy remmiin.

Dave Grohl juna-aseman laiturilla Chicagossa
Matka alkaa Chicagosta. Dave Grohl juna-aseman laiturilla Chicagossa Kuva: Roswell Films chicago

Sonic Highways 2. jakso: Washington D.C.

Dave Grohlin musiikkimatkan toisena etappina on Yhdysvaltain pääkaupunki, äärimmäisyyksien paikka jossa moni käy vain läpikulkumatkallaan. Musiikkimaailman nimistä Washingtoniin liitetään muun muassa Starland Vocal Band, Marvin Gaye, Duke Ellington, Nils Lofgren, Chuck Brown, Henry Rollins, Fugazi, Minor Threat ja Trouble Funk. 1970-luvulla syntynyt Go-go-musiikki on siellä edelleen voimissaan. Sen itseoikeutettuna kummisetänä pidetään edesmennyttä kitaristi Chuck Brownia. Dave Grohl istahtaa juttelemaan Go-gosta Trouble Funkin Big Joe Fisherin kanssa.

Jakson keskuspaikka on legendaarinen Inner Ear Studios. Sen omistaja Don Zientara tuotti Grohlin mukaan koko hänen nuoruutensa olennaisimmat musiikit. Juttukavereina ja soittamassakin ovat studioilla levyttäneistä myös punk-bändi Bad Brains sekä Minor Threatin ja Fugazin keulakuva Ian MacKaye.

Sonic Highways 3. jakso: Nashville

Tällä kertaa Dave Grohl matkaa bändeineen country-musiikin kehtoon Tennesseessä. Nashvilleen liitetään pitkä lista tähtiä: Johnny Cash, Kenny Rogers, Lady Antebellum, Billy Ray Cyrus, Tammy Wynette, The Civil Wars, Dolly Parton, Garth Brooks, Jack White ja Taylor Swift. Miten country-musikki toi suureen tietoisuuteen niin monia hittejä? Muun muassa siitä kertovat Grohlille Dolly Parton, Tony Joe White, Willie Nelson, Emmylou Harris ja tuottaja Tony Brown.

Southern Ground -studiolla tehdään taas uusi paikallisväritteinen Foo Fighters -biisi, johon oman panoksensa antaa kitaravirtuoosi Zac Brown.

Sonic Highways 4. jakso: Austin

Dave Grohlin matka USA:n musiikkihistoriaan jatkuu Texasin Austinissa. Austinissa paikallistuntijana on 40 vuoden ajan pyörineen legendaarisen tv-sarjan Austin City Limitsin tuottaja Terry Lickona. Puheenaiheita ovat muun muassa Jimmie Vaughanin ja Stevie Ray Vaughanin blues, Roky Ericksonin psykerockbändi 13th Floor Elevators sekä punkbändit Scratch Acid, The Big Boys ja Butthole Surfers. Kitaristi Gary Clark Jr. puhuu kaupallistumisesta ja auttaa tekemään uuden Foo Fighters -biisin Austin City Limits -studiolla.

Sonic Highways 5. jakso: Los Angeles

Dave Grohlin matkakohteena on suurkaupunki, johon liitetään muun muassa nimet The Doors, X, Guns N' Roses, NWA, Van Halen, The Eagles, Jane's Addiction ja Red Hot Chili Peppers. Ollaan Grohlin bändikaverin Pat Smearin syntymämailla: Smearin entinen bändi The Germs oli Los Angelesin punkpioneereja. Paikallisasioiden tuntijana on myös legendaarinen DJ Rodney Bingenheimer, jonka omistama Sunset Strip Club oli 1970-luvun glitterrockin keskus. Sen lavalla riehuivat muun muassa Iggy Pop ja Joan Jettin bändi The Runaways.

Foofighter matkaa sitten erämaahan Rancho de La Luna -studioon, joka sijaitsee Joshua Treessä. Siellä tehdään uusi biisi Eagles-kitaristi Joe Walshin avustuksella. Studion perustajiin kuulunut David Catching ja Queens of the Stone Agen nokkamies Josh Homme kelaavat 1990-lukua.

Foo Fighters - Sonic Highways, 5. jakso.
Dave Grohl Joshua Treessä. Foo Fighters - Sonic Highways, 5. jakso. Kuva: Yle Kuvapalvelu populaarimusiikki

Sonic Highways 6. jakso: New Orleans

Kuudennessa jaksossa Dave Grohlin kohteena on New Orleans, eteläinen suurkaupunki joka liittyy ainutlaatuisesti jazzin historiaan. Kaupungin suuria nimiä ovat muun muassa Fats Domino, Louis Armstrong, Harry Connick Jr., Little Richard, Juvenile ja Aaron Neville. Dave Grohlin juttukavereina ovat muun muassa Dr. John, Allen Toussaint, Cyril Neville ja Trombone Shorty. Juttuaiheina ovat niinsanotut jazz-hautajaiset, Mardi Gras ja hurrikaani Katrinan perintö. Dave tapaa myös Ben Jaffen, joka tulee kuuluisasta jazzsuvusta ja johtaa Preservation Hall Jazz Bandia. Tuossa New Orleansin ranskalaiskorttelin legendaarisessa paikassa Preservation Hallissa tehdään uusi Foo Fighters -biisi.

Sonic Highways 7. jakso: Seattle

Dave Grohl palaa musiikillisille juurilleen Robert Lang -studiolle, jossa Nirvana äänitti viimeisen kerran ja Foo Fighters teki ensimmäisen levynsä. Biisin teossa avustaa Ben Gibbard (Death Cab for Cutie). Jaksossa mukana myös Duff McKagan (Guns N’ Roses), Chris Cornell (Soundgarden) ja Nancy Wilson (Heart). Seattlen ja Washingtonin osavaltion luoteissoundiin kuuluu paljon muutakin kuin 1990-luvun grunge: sinne liitetään muun muassa Ray Charles, Jimi Hendrix, ”maailman ensimmäinen punkbändi” The Sonics ja menestyksekäs hiphoppari Macklemore.

Foo Fighters - Sonic Highways, 8. jakso: New York.
Dave Grohl New Yorkissa. Foo Fighters - Sonic Highways, 8. jakso: New York. Kuva: Yle Kuvapalvelu sonic highways

Sonic Highways 8. jakso: New York City

Dave Grohlin musiikillinen kiertomatka päättyy Isoon omenaan ja siellä legendaariseen The Magic Shop -studioon. Grohl keskustelee studion omistajan Steve Rosenthalin kanssa siitä, ketkä kaikki studiolla ovat työskennelleet, ja miltä perinteisen studiotyöskentelyn tulevaisuus näyttää. Kaupungin huimaa musiikkihistoriaa valottavat muun muassa Paul Stanley (Kiss), Nora Guthrie (Woody Guthrien tytär), Thurston Moore (Sonic Youth), Chuck D (Public Enemy), LL Cool J, Mike D (The Beastie Boys) sekä huipputuottajat Rick Rubin ja Jimmy Iovine.

  • Foo Fighters – Sonic Highways, USA 2014. Kahdeksanosainen dokumenttisarja, ohjaus Dave Grohl. Tuotanto HBO.

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 30.5.2016.

Lisää aiheesta:
Sarjan esittely HBO:n sivuilla (englanniksi)
Sarjan ennakkoesittely Teeman sivuilla

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa