Kirjailija Olavi Paavolainen etsi 1920-luvulla nykyaikaa ja intoili tulenkantajana, 1930-luvulla matkusti maailman ääriin ja yritti nähdä tulevaisuuteen, 1940-luvulla näki propagandan ja sodan eron, 1950-luvulla kirjailija lopetti kirjojen julkaisemisen ja 1960-luvulla jatkoi juopotteluaan. Nykyaikaa etsimässä -teoksessa (1928) Paavolainen vaatii Pariisia tunnustaman syntinsä ja syksyllä 2014 kaksi professoria kirjoitti 50 vuotta sitten kuolleesta Paavolaisesta yli 1200 sivun verran elämäkertaa. Professori H. K. Riikosen kirjoittamassa tuoreessa Nukuin vasta aamuyöstä – Olavi Paavolainen 1903–1964 -elämäkerrassa (Gummerus, 2014) tehdään ainutlaatuinen matka suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurielämän ilmiöiden halki viidellä vuosikymmenellä. Kirjailija Olavi Paavolaisesta ja hänen tuotantonsa vaikutteista keskustelevat Kirjakerhossa historioitsija Veijo Åberg ja toimittaja Jukka Kuosmanen.
Paavolaisen comeback! Kirjailija Olavi Paavolaiselle on myönnetty Eino Leino -seuran palkinto vuonna 1960. Professori Viljanen esittää intiimejä välähdyskuvia Paavolaisesta ja hänen luonteensa ristiriitaisuudesta. Reilun neljän minuutin mittainen julkinen kunnianpalautus Suursiivouksen ja Synkän yksinpuhelun kirjoittajalle!
Ystävän rehellistä puhetta kirjailija Olavi Paavolaisesta ja hänen toiminnastaan!
Käsikirjoitus pöydälläni -ohjelma vuodelta 1974. Professori Matti Kurjensaari kertoo Olavi Paavolaisesta ja valmistumassa olevasta käsikirjoituksestaan, josta tuli myöhemmin tunnettu kirja Loistava Olavi Paavolainen. Sisältää ikävähköjä mainintoja Paavolaisen luonteesta!
Olavi Paavolainen menee sekaisin Nykyaikaa etsimässä -teoksessaan Eiffel-tornista ja Pariisista, eikä toimittaja Leo Meller voi olla muistamatta Paavolaista ja teosta käydessään Pariisissa. Vuoden 1952 lyhyt innoittava oppimäärä postikortti-Pariisiin ja moderniin rakennustaiteeseen Paavolaisen hengessä!
Olavi Paavolaisen teoksia:
Valtatiet. Runoja. Nimellä Olavi Lauri yhdessä Mika Waltarin kanssa. Otava, 1928.
Nykyaikaa etsimässä. Esseitä ja pakinoita. Otava, 1929.
Keulakuvat. Runoja. Otava, 1932.
Suursiivous eli kirjallisessa lastenkamarissa. Gummerus, 1932.
Kolmannen valtakunnan vieraana. Rapsodia. Gummerus, 1936.
Lähtö ja loitsu. Kirja suuresta levottomuudesta. Gummerus, 1937.
Risti ja hakaristi. Uutta maailmankuvaa kohti. Gummerus, 1938.
Synkkä yksinpuhelu. Päiväkirjan lehtiä vuosilta 1941–1944, I–II. WSOY, 1946.
Lisää ohjelmasta
- Psykiatrisia diagnooseja vilisee nykykulttuurissa – mistä on kyse?
- Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!
- Häät lukusalissa ja raskaustestin jälkeen kirjastoon - Keräykseen on tullut jo yli 500 kirjastotarinaa. Nauti niistä ja jaa omasi!