Hyppää pääsisältöön

Vippifirmoilla kytkyjä perintäyhtiöihin

Sinikka otti 600 euron pikalainan. Samat omistajat myönsivät luottoja, myivät niihin takauksia ja perivät viivästyneitä maksuja.
Sinikka otti 600 euron pikalainan. Samat omistajat myönsivät luottoja, myivät niihin takauksia ja perivät viivästyneitä maksuja. Kuva: MOT, Yle pikaluotto

MOT kertoo pikavippien takia vaikeuksiin joutuneen Sinikan tarinan. Sinikka on törmännyt moniin kiinnostaviin ilmiöihin, kuten siihen että pikalainayrityksillä on tiiviitä yhteyksiä perintäyrityksiin.

Sinikka on keski-ikäinen, työssä käyvä perheenäiti. Hän on joutunut ottamaan pikalainoja selvitäkseen arjesta. Vipatut rahat ovat menneet perheen normaaleihin menoihin, kuten ruokaostoksiin.

Pikalainaa ottaessaan Sinikka huomasi, miten tiivis kytkös pikavippiyrityksellä ja perintätoimistolla oli.

Hän otti pikalainayritykseltä 600 euron luoton. Luoton kulut olivat suuremmat kuin Sinikka oli ymmärtänyt: hänelle tuli maksuvaikeuksia, ja luotto meni perintään.

Kun Sinikka alkoi selvitellä luoton korkeiden kustannusten lainmukaisuutta, hän havaitsi, että luotonantajalla ja perintäyrityksellä oli samat omistajat.

MOT kävi läpi luotonantajarekisterin pikalainoja välittävät 33 yritystä. Selvityksen mukaan ainakin kymmenen pikalainayrityksen omistaja tai vastuuhenkilö toimii myös perintäalalla.

Pikalainayritys Perintäyritys
DFC Nordic Oy Ikassa Finland Oy
Euroloan Consumer Finance Oyj Crédito Cobro Oy
J.W. Yhtiöt Oy Perintätoimisto Kontio Oy*
Lainacom Oy Kontanto Oy
Luoteen Sirtox Oy Perintätoimisto Kontio Oy*
OPR-Vakuus Oy Balans Finland Oy
Oy Netford Capital Ltd Oy Aurum Contactor Ltd
Suomen Rahoitusyhtiö Oy Requisita Oy
Vipster Oy Kontanto Oy
WHT-Yhtiöt Oy Perintätoimisto Kontio Oy*

*Kuuluu WestStar-konserniin.

Ainakin yhden pikavippifirman omistajat omistavat myös yrityksen, joka takasi luottoja. Käytännössä samat omistajat myönsivät luottoja, myivät niihin takauksia ja perivät viivästyneitä maksuja.

MOT: Pikavippimetkut 2.0
TV1 maanantaina 13.10. klo 20

Lue myös:

MOT kokoaa
katsojien kokemuksia

Onko sinulla kokemuksia pikalainayrityksiin tai perintäyrityksiin liittyvistä ongelmista?
Voit osallistua MOT:n sivuilla keskusteluun tai kirjoittaa havainnoistasi suoraan ohjelman toimittajalle, joka on Tiina Lundell (Ylen sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi).

Kommentit