Hyppää pääsisältöön

Hallitse lihaksesi ja hermosi, tule mannekiinikouluun

Kansan Elokuva Oy:n toteuttamassa mainoselokuvassa seurataan nuoren naisen tarinaa, joka kuljettaa katsojan mannekiinikoulun penkiltä Messuhallin mannekiinikilpailun voittajaksi. Lyhytelokuva on vuodelta 1954 ja se on Suomen mannekiinikerhojen liiton tilaama.

Nuori Ulla Serho katselee peilikuvaansa näyteikkunasta Helsingin Mannerheimintiellä. Kuvastuksestaan kauhistunut Serho rientää kotiin, jossa keskustelukumppaniksi onneksi löytyy psykologiaa opiskellut veli. Velipoika kehottaa sisartaan hankkiutumaan mannekiinikursseille.

Aluksi koulusalissa jännittää, mutta ystävällinen johtajatar osaa asiansa ja keventää tunnelman nopeasti. Koulussa opitaan muun muassa kävelyä, oikeaoppista istumista ja huoneeseen astumista.

Koulutus huipentuu Helsingin Messuhallissa järjestettyyn "Tähtisumua" -mannekiiniesitykseen. Show'n muina tähtinä nähdään esimerkiksi Siiri Angerkoski ja Tapio Rautavaara. Tilaisuuden juontaa Pentti "Pena" Viljanen. Naismannekiinien lisäksi ohjelmaan on sisällytetty myös miesten ("esimerkkiä tyylikkyydestä") ja lasten ("Nukkumatin parhaina apulaisina") muotinäytökset.

Tilaisuuden päättäneen mannekiinikilpailun voittajaksi nostetaan tarinan alussa vielä niin epävarma Serho. Hän kiittelee vuolaasti elokuvan lopuksi saamaansa mannekiinioppia: "En voittanut vain turkkia, vaan myös ammattitaidon ja – mikä tärkeintä – kyvyn hallita lihaksiani ja hermojani."

Teksti: Ville Matilainen