Hyppää pääsisältöön

Hallitse lihaksesi ja hermosi, tule mannekiinikouluun

Kansan Elokuva Oy:n toteuttamassa mainoselokuvassa seurataan nuoren naisen tarinaa, joka kuljettaa katsojan mannekiinikoulun penkiltä Messuhallin mannekiinikilpailun voittajaksi. Lyhytelokuva on vuodelta 1954 ja se on Suomen mannekiinikerhojen liiton tilaama.

Nuori Ulla Serho katselee peilikuvaansa näyteikkunasta Helsingin Mannerheimintiellä. Kuvastuksestaan kauhistunut Serho rientää kotiin, jossa keskustelukumppaniksi onneksi löytyy psykologiaa opiskellut veli. Velipoika kehottaa sisartaan hankkiutumaan mannekiinikursseille.

Aluksi koulusalissa jännittää, mutta ystävällinen johtajatar osaa asiansa ja keventää tunnelman nopeasti. Koulussa opitaan muun muassa kävelyä, oikeaoppista istumista ja huoneeseen astumista.

Koulutus huipentuu Helsingin Messuhallissa järjestettyyn "Tähtisumua" -mannekiiniesitykseen. Show'n muina tähtinä nähdään esimerkiksi Siiri Angerkoski ja Tapio Rautavaara. Tilaisuuden juontaa Pentti "Pena" Viljanen. Naismannekiinien lisäksi ohjelmaan on sisällytetty myös miesten ("esimerkkiä tyylikkyydestä") ja lasten ("Nukkumatin parhaina apulaisina") muotinäytökset.

Tilaisuuden päättäneen mannekiinikilpailun voittajaksi nostetaan tarinan alussa vielä niin epävarma Serho. Hän kiittelee vuolaasti elokuvan lopuksi saamaansa mannekiinioppia: "En voittanut vain turkkia, vaan myös ammattitaidon ja – mikä tärkeintä – kyvyn hallita lihaksiani ja hermojani."

Teksti: Ville Matilainen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto