Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatri Janna Rantala: Peilikuva

Janna Rantala
Janna Rantala Kuva: Junnu Lusa janna rantala

Kampaajalla voi muutamassa tunnissa uudistaa itsensä samalla kun ruotii muiden parisuhteita.

Kaiken muuttava vaalea raidoitus etenee nautinnollisessa tunnemylläkässä lattea siemaillen ja aikakauslehtiä selaillen.

Ensin sisustus- ja muotilehtien harmoniset parit. Meillä on yhteinen maku ja kaveripiiri, elämme yhteistä unelmaamme. Emme voisi kuvitellakaan eroavamme. Kotimme on yhteinen linnamme.

Selaan kommentteja ihailusta ja kateudesta täristen. Väkisinkin epäilyttää: tämä on ihan teeskentelyä, ei ne voi olla oikeasti noin onnellisia! Kyllä rehellisessä parisuhteessa kotimme on taistelutantereemme…

Siltä ainakin kuulostavat naisten valitukset kampaajalla. Olemme kaikesta eri mieltä, meillä ei ole mitään yhteistä. Hänen kaverinsa, kiinnostuksen kohteensa ja kasvatusperiaatteensa ovat ääliömäisiä. Ehkä olisi paras vain erota. Kuvatekstien kiteyttämä ihanne on tavoittamattoman kaukana.

Ehkei sittenkään. Päinvastaisilta vaikuttavien suhteiden taustavoima voi olla sama: erillisyyden sietämättömyys. Jokainen merkittävä, pitkäkestoinen suhde etsii yhteenkuulumisen ja erilleen pyrkimisen tasapainoa, oli kyse sitten ystävyydestä, parisuhteesta tai lapsen ja vanhemman suhteesta. Suhteidemme suurin kysymys on: miten voin olla eri ihminen kuin sinä?

Jokainen merkittävä, pitkäkestoinen suhde etsii yhteenkuulumisen ja erilleen pyrkimisen tasapainoa, oli kyse sitten ystävyydestä, parisuhteesta tai lapsen ja vanhemman suhteesta

Vauvana ei erota itseään hoitavasta vanhemmastaan. Kun minä tarvitsen ravintoa, sitä täytyy ilmestyä eteeni. Kun minä itken, maailma pysähtyy palvomaan tunteitani. Hyvä näin, sillä liikkumis- ja puhekyvytön, täysin avuton vauva ei kestä ilman ihmissuhdetta universumin pauhussa. Vasta kuukausien ja vuosien mittaan paljastuu vanhemman erillisyys lapsesta.

Harmoninen pari elää uudestaan tässä jaetussa ihanassa illuusiossa. Todennäköisesti aidosti onnellisena niin kauan kun tilanne sopii kummallekin. Vasta ulkopuolinen paine, kuten työpaikan menetys, sairastuminen, oman vanhemman kuolema tai lapsen syntymä muuttaa asetelman: maailma on tullut väliimme. Tunne voi olla parille sietämätön, kuin peilistä katsovat täysin vieraat kasvot.

Taisteleva pariskunta elää saman illuusion kääntöpuolta. Väärin täytetty tiskikone saa suunniltaan raivosta, koska se muistuttaa, ettemme olekaan sama ihminen. Erillisyyden peittämiseksi täytyy vaatia toista muuttumaan samanlaiseksi kuin minä. Ajattelet väärin! Haluat väärin! Miksi kieltäydyt julmasti elämästä minun unelmaani!

Väärin täytetty tiskikone saa suunniltaan raivosta, koska se muistuttaa, ettemme olekaan sama ihminen

Lehtiin päätyvät myös ne suhteet, joissa erotaan etsimään uutta illuusion jakajaa tai tiskikoneen täyttäjää. Kasvoimme erillemme. Niitä lukiessa kateuteni alta kuultaa suru, kaipuu jo rikottuun illuusioon, jossa äitini ja hänen mukanaan koko maailma olisi minua varten.

Mutta näin on hyvä käydä, niin nololta kuin kadehtiminen tuntuukin. Jos vanhempi valjastaa koko elämänsä pikkutyttönsä hiusten letitykseen, jäävät erillisyyden huikeat mahdollisuudet käyttämättä. Ei synny kykyä suhteeseen, jossa muutos ja erilaisuus on lahja.

Kriisiin joutunut parikin voi kasvaa erillisyyteen parisuhteensa silti säilyttäen. Eihän se pelkällä raidoituksella onnistu. Mutta matkalla ollaan, kun mies suostuu huomaamaan muutoksen ja ihailemaan sen kertakaikkisen vavahduttavaa vaikutusta. Sä olet jotenkin erinäköinen tänään… Kiva. Ja kun minä suostun ottamaan kommentin kehuna.

Kommentit
  • Tyhmä jo pienenä

    Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

    "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."

  • Vaatimaton kertomus ulkoa sisälle tulosta

    Muudan nostalgis-tyypillinen talvi-iltahetki kouluikäisenä.

    "Minulla ei ole sanoja, kypsyyttä vielä valmiiksi ajatella, mitä vuosia myöhemmin, valoja ja maisemaa muistellessani mietin: hämärä, pimenevä maalaismaisema, ja yksinäinen pihavalo - surullisin maisema mitä voi olla, ja samalla se valo niin lohdullinen, yksinäiselle leikkijälle. Kaikki toivo siinä yhdessä valopisteessä..."

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat