Hyppää pääsisältöön

Maaliskuu: Talvisotakuvauksia ja talousvaikeuksia

Tuottaja Erkko Lyytinen Talvisota-kohtauksen kuvauksissa
Tuottaja Erkko Lyytinen Talvisota-kohtauksen kuvauksissa Kuva: Yle operaatio mannerheim

Elokuvatuotannon suunnittelu ja taustatutkimus jatkuvat Suomessa. Esiin nousee kiinnostavia teemoja: Miksi sota tuntuu tavallisten ihmisten tarinoissa ja asiantuntijahaastatteluissa edelleen niin merkittävältä osalta suomalaisuutta? Ja kuinka sotakohtaukset kuvataan Keniassa?

Elokuvan alkutekstijakson kuvaukset Degerössä herättävät median kiinnostuksen. Media keksii huhun, jonka mukaan tuotannon rahat ovat lopussa, mutta tuottaja Lyytinen kiistää väitteen. Kenialainen työryhmä sijoittaa sotakohtauksen myöhemmin keskelle elokuvaa kuvaamaan sitä, kuinka sota vaikuttaa ihmiseen ja tämän yksityiselämään.

Työryhmän ajatuksena on tässä vaiheessa edelleen tehdä elokuvasta jonkinlaista viitteellistä epookkia. Matkalle varustaudutaan ottamalla mukaan Yleisradion puvustoa. Koska suunnitelmissa on edelleen kuvata joitain sotakohtauksia Keniassa, selvitetään myös, kuinka helppoa on saada vietyä deaktivoituja aseita maailmalle. Osoittautuu, että se on miltei mahdotonta. Aseiden saaminen sen sijaan on Suomessa äärimmäisen helppoa.

Sotakohtaukset Keniassa jäävät lopulta kuvaamatta vaikeiden kuvausolosuhteiden ja väärin arvioidun kuvausaikataulun vuoksi. Se vaikuttaa myös lopullisen elokuvan pituuteen: pitkää elokuvaa ei saada aikaiseksi.

Talvisota-kohtauksen kuvaukset
Talvisota-kohtauksen kuvaukset operaatio mannerheim

Lue lisää: Käsikirjoituksen runko syntyy

  • Tarinoita Mannerheimista

    Operaatio Mannerheimin aikana kerättiin myös yleisön tarinoita ja muistoja Mannerheimista elokuvan käsikirjoituksen tueksi. Mannerheimin hautajaisissa Mannerheim on tärkeä, meitä suomalaisia yhdistävä henkilö. Hän elää edelleenkin monella tapaa ihmisten muistoissa. Urpu Hammar oli paikalla vuonna 1951 Mannerheimin hautajaisissa. Tilaisuus on jäänyt hänelle pysyvästi mieleen.

  • Tuottajan blogi

    Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ja kuvaili hankkeen etenemistä.

  • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

    Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?