Hyppää pääsisältöön

Tammikuu: Operaatio Mannerheim alkaa

Suomen marsalkka -elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen 2012
Suomen marsalkka -elokuvan tuottaja Erkko Lyytinen 2012 Kuva: Jenni Laine / Yle Erkko Lyytinen,2012,Suomen marsalkka,operaatio mannerheim

Hanke pyörähtää käyntiin, kun Yle tiedottaa suunnittelevansa kansainvälistä elokuvaa Mannerheimista. Kyseessä on Mannerheimin yksityiselämään keskittyvä elokuva. Mediahuomio on alusta asti laajaa, ja verkkosivujen serveri kaatuu ensimmäisen kerran, mitä pidämme hyvänä merkkinä. Samaan aikaan alkaa reality-sarja Operaatio Mannerheimin kuvaaminen.

Tuotantoryhmä alkaa myös luoda audiovisuaalista leikekirjaa arkistomateriaalista, jossa käsitellään Mannerheimia, hänen elämäänsä ja suomalaisten suhdetta sankariinsa. Tämä leikekirja toimii myöhemmin elokuvan käsikirjoituksen pohjana ja taustamateriaalina kenialaisille käsikirjoittajille. Taustamateriaalia varten haastatellaan sekä Mannerheim-museon intendenttiä että Helsingin yliopiston professoria.

Käsikirjoitustiimiä varten kerätään myös tarinoita Mannerheimista aivan tavallisilta ihmisiltä: tuotantotiimille lähetetään muun muassa kertomus miehestä, joka pelasti Marskin hengen ja siitä, kuinka Mannerheim antoi erään talon isännelle lantin. Myös Mannerheimin hevosen taustat tutkitaan.

Mitä enemmän työryhmä tutkii Mannerheimin yksityiselämää ja haastattelee asiantuntijoita, sen mielenkiintoisemmaksi Mannerheimin suhde naisiin osoittautuu. Suomalaisessa lähdekirjallisuudessa Mannerheim on ennen kaikkea johtaja, sotilas, presidentti, marsalkka, ratsastaja ja tutkimusmatkailija, ei isä, aviomies tai rakastaja. Suomen Marsalkasta päätetään tehdä rakkauselokuva, parhaimpia sotakohtauksia unohtamatta.

Lue lisää: Kohti Keniaa

  • Tarinoita Mannerheimista

    Operaatio Mannerheimin aikana kerättiin myös yleisön tarinoita ja muistoja Mannerheimista elokuvan käsikirjoituksen tueksi. Mannerheimin hautajaisissa Mannerheim on tärkeä, meitä suomalaisia yhdistävä henkilö. Hän elää edelleenkin monella tapaa ihmisten muistoissa. Urpu Hammar oli paikalla vuonna 1951 Mannerheimin hautajaisissa. Tilaisuus on jäänyt hänelle pysyvästi mieleen.

  • Tuottajan blogi

    Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ja kuvaili hankkeen etenemistä.

  • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

    Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?