Hyppää pääsisältöön

Vuosi 2011: Idea elokuvasta syntyy

Erkko Lyytinen ja Ken Saan
Tuottajat Erkko Lyytinen ja Ken Saan Erkko Lyytinen ja Ken Saan Kuva: Yle operaatio mannerheim

Vuoden 2011 aikana tuottaja Erkko Lyytinen ja virolainen tuottaja Ken Saan saavat idean: mitä tapahtuisi, jos Suomessa kauan valmistellun Mannerheim -elokuvan kuvaisikin Afrikassa, nopeana tuotantona? Millainen elokuva syntyisi, kun suomalaisen kulttuurin suurinta myyttiä tarkasteltaisiin täysin toisen kulttuurin näkökulmasta käsin? Entä millaisen tv-sarjan elokuvan teosta saisi?

Saan on vain vähän muutama vuosi aiemmin kuvannut elokuvaa Nairobissa, jossa Kenian perinteisempien filmistudioiden rinnalle oli kasvanut Riverwoodin tuotantoalue - edullinen ja turvallinen vaihtoehto afrikkalaisessa mittakaavassa. Siellä olisi mahdollista kuvata elokuva Mannerheimista nopeasti ja kustannustehokkaasti. (Myöhemmin tämä osoittautuu tietysti täysin vääräksi kuvitelmaksi.) Joka tapauksessa tuottajien lähtökohtana on todistaa, että kansallisen elokuvan voi toteuttaa myös pienellä budjetilla tehokkaassa aikataulussa.

Idea jalostuu nopeasti monimedialliseksi tuotannoksi, johon kuuluvat lopulta elokuva, tv-sarja ja suomenmarsalkka.fi-sivusto sankaruuskampanjoineen. Kokonaisuus saa nimekseen Suomen Marsalkka.

Tuottaja Lyytinen kirjoittaa blogissaan:

"Tiedän, että elokuva Suomen marsalkka Mannerheimista on valtava haaste. Mannerheimin asema kansakuntamme sydämessä on yhä merkittävä. Mutta kuka meidän nuorempien ikäpolvesta edes muistaa, mitä kaikkea Marski oli ja sai elämänsä aikana tehtyä? Hän oli mm. sotilasopissa Venäjällä, tsaarin upseeri, tutkimusmatkailija-vakoilija ja siihen vielä päälle mittava ura itsenäisen Suomen armeijassa, ylennys Suomen marsalkaksi ja lopuksi asema tasavaltamme presidenttinä, aina siihen asti kunnes henkiset voimat alkoivat uupua. Voiko yksi ihminen enempään pystyä?

Marskia on aina käytetty lyömäaseena lähes joka puolelta jokaista vastaan.

Mannerheim uhrasi koko elämänsä aatteelleen, itsenäiselle Suomelle. Tai näin ainakin on helppo uskoa; me nyky-ihmiset emme voi täysin käsittää sen ajan ihmisen maailmankatsomusta, vakaumusta ja vaikuttimia. Ehkä myös yksilökeskeisyytemme ja oman edun tavoittelumme sokaisemina meidän on vaikea samastua hänen motiiveihinsa. Jälkipolvet ovat tahtoneet täyttää Mannerheimin rintapanssarin erilaisilla täytteillä, usein tietoisesti provosoimalla. Marskia on aina käytetty lyömäaseena lähes joka puolelta jokaista vastaan. Uskon kuitenkin, että tätä elokuvaa ei tulla käyttämään aseena: se on omistettu kaikille suomalaisille, vakaumuksesta ja maailmankatsomuksesta riippumatta."

Lue lisää: Operaatio Mannerheim alkaa

  • Tarinoita Mannerheimista

    Operaatio Mannerheimin aikana kerättiin myös yleisön tarinoita ja muistoja Mannerheimista elokuvan käsikirjoituksen tueksi. Mannerheimin hautajaisissa Mannerheim on tärkeä, meitä suomalaisia yhdistävä henkilö. Hän elää edelleenkin monella tapaa ihmisten muistoissa. Urpu Hammar oli paikalla vuonna 1951 Mannerheimin hautajaisissa. Tilaisuus on jäänyt hänelle pysyvästi mieleen.

  • Tuottajan blogi

    Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ja kuvaili hankkeen etenemistä.

  • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

    Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?