Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: Sähkösavukkeen terveyshaitat?

Mies polttaa sähkösavuketta
Sähkösavukkeen turvallisuus puhuttaa. Mies polttaa sähkösavuketta Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke

Sähkösavukkeita näkyy katukuvassa entistä enemmän, vaikka niiden turvallisuudesta tiedetään vielä vähän. Uudet tutkimukset antavat huolestuttavia tuloksia. Sähkösavukkeista on löydetty raskasmetalleja sekä jäämiä tupakankaltaisista yhdisteistä ja jopa laihdutus- ja potenssilääkkeistä. Lisäksi sähkösavukkeiden on todettu vaikuttavan keuhkoihin samaan tapaan kuin tupakan ahtauttamalla keuhkoputkia ja vaikeuttamalla hapen saantia.

Miksi mies kaljuuntuu?

Kalju mies koskettaa päälakeaan.
Voiko kaljuuntumista estää tai edes hidastaa? Kalju mies koskettaa päälakeaan. Kuva: Yle, Akuutti kalju
Tuleeko pojastakin kalju, jos isän hiukset ovat lähteneet ennenaikaisesti? Mieshormonilla eli testosteronilla on kyllä osuutta asiaan, mutta ennen kaikkea kyse on geeneistä. Itse asiassa kyseessä on perintö joka tulee äidiltä, tai tarkemmin sanottuna äidin puolen isoisältä. Hän siirtää kaljuuden geenit tyttärensä pojalle, jolla on hyvät mahdollisuudet kaljuuntua. Yllättävää on myös, että kaljupäisellä on yhtä paljon hiuksia kuin muillakin, mutta hänen hiuksensa ovat mikroskooppista kokoa. Voiko hiusten kasvua vielä elvyttää?

Harvinainen verisairaus

Heidi Lindholm sairastaa harvinaista aplastista anemiaa, jossa luuydin tuottaa erittäin vähän verisoluja. Sairaus pysyy kurissa lääkkeillä ja ajoittaisilla veritankkauksilla, mutta 18-vuotias Heidi joutuu olemaan paljon kotona sisätiloissa varotoimena. Hänen veressään ei ole tarpeeksi soluja torjumaan bakteerien tai viruksien hyökkäyksiä. Vain kantasolusiirto auttaisi paranemaan, mutta sopivaa siirrettä ei ole löytynyt, vaikka apua on saatu jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Omalääkärin vastaanotolla vedetään lonkkaa

Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
Omalääkärin vastaanotolla vedetään lonkkaa. Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä vetävät vastaanotollaan lonkkaa oikein luvan kanssa. Mistään lepohetkestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä parivaljakko on luvannut näyttää kätevän liikkeen, jonka avulla niin sanotun napsulonkan voi diagnosoida kotikonstein. Aivan yksin testi ei onnistu, mutta kaverin avustamana lonkkavaivan jäljille voi päästä helpostikin. Lisäksi tarkastelussa on ainakin kehkot. Luvassa on nimittäin asiaa tupakoinnin lopettamisen hyödyistä sekä keuhkoarpeuman hoidosta.

Kasvosokeus opettaa selviytymään

Ryhmä ihmisiä, joiden kasvoja ei voi tunnistaa.
Kasvosokealle kaikki näyttävät samalta. Ryhmä ihmisiä, joiden kasvoja ei voi tunnistaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen kasvosokeus
Kasvosokeus on neuropsykologinen häiriö, joka on yleensä perinnöllistä. Kasvosokeus on vähän kuin lukivaikeus, joka ei koske sanoja vaan kasvoja. Tämä erikoinen häiriö on yllättävän yleinen. Suomessa kasvosokeita arvioidaan olevan jopa satoja tuhansia, mutta monikaan ei ole kehdannut kertoa ongelmastaan. Niinpä kasvosokeat joutuvat opettelemaan ihmiset hieman erilailla. Sormukset, vaatteet ja kengät ovat tärkeitä tuntomerkkejä, kun kasvosokeat tunnistavat vaikkapa työkavereitaan.

Lisää ohjelmasta

Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa.
Omalääkäri Risto Laitila vääntää toimittaja Mikko Penttilän lonkkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Akuutin heijastin
Akuutin heijastin Kuva: Yle, Tero Kyllönen heijastin
Mies polttaa sähkösavuketta
Mies polttaa sähkösavuketta Kuva: Yle, Akuutti sähkösavuke
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi.
Vaaleanpunapohjaisessa kuvassa suklaapupu, suklaamökki, jäätelö, rauhakyyhky karkkisuussa ja lumisessa maisemassa tikkareita sekä vaalea joulukuusi. Kuva: Seera Rytkölä / Yle sokeri,Karkit,Suklaakarkit,Akuutti,hyvinvointi ,Makeanhimo
Kommentit