Armi Jalasjoki, 58, on television himokatsoja. Hän avaa television heti herättyään ja istahtaa valtakuntaansa – nojatuolille television eteen – syömään jogurttia. Televisio on päällä koko ajan kotona. Kanavilta löytyy kuitenkin yhä harvemmin häntä kiinnostavia ohjelmia.
”Peliohjelmat ja tähtöset viidakossa eivät kiinnosta ollenkaan. Nykyään myös joka julkkiksella pitää olla oma kokkiohjelma”, Jalasjoki ihmettelee.

Jalasjoki on huomannut, ettei hän kuulu television tavoittelemaan unelmayleisöön. Ohjelmien nuorennusleikkaukset harmittavat television suurkuluttajaa.
”Taisi olla ensi kerran 90-luvulla Marienhof, saksalaissarja. Sitten alkoi uusi tuotantokausi, ja kaikki näyttelijät oli vaihdettu nuoriin. En jaksa olla kiinnostunut nuorten jutuista”, Jalasjoki sanoo.
Televisiokanavat tavoittelevat erityisesti nuoria aikuisia, mutta televisiota katsovat eniten eläkeläiset. Viime vuonna yli 65-vuotiaat katsoivat televisiota keskimäärin 282 minuuttia päivässä, kuin 10–24-vuotiaat vain 77 minuuttia. Nuorten ja nuoret aikuisten tavoittelu liittyy siihen, että he kiinnostavat mainostajia.
Peliohjelmat ja tähtöset viidakossa eivät kiinnosta ollenkaan
Jalasjoki ihmettelee, eivätkö uskolliset seniorikatsojat kelpaa kanaville.
”Sitä ihmettelen, että kenen kohderyhmään kuulun. Nuorillahan ei ole rahaa, he vain ruinaavat sitä vanhemmiltaan. Minulla on osake maksettu ja olen vielä muutamia vuosia työelämässä, saattaisi löytää fyrkandaaliakin”, Jalasjoki pohtii.
Mitä mieltä televisiosta ovat sitten nuoret? Suosittu videobloggari Sonja Soikku Hämäläinen ei näe televisiolla juuri tulevaisuutta.

”Meillä on televisio makuuhuoneessa, mutta se on oikeastaan pelkästään pelaamista varten. Kun netistä löytyy kaikkea, älypuhelimen voi kaivaa esiin milloin vain, ja kaiken voi katsoa kun se itselle parhaiten sopii siltä laitteelta kuin haluaa, televisio ei vain ole tämän päivän juttu”, Hämäläinen sanoo.
Soikun Youtube-videokanavalla on 120 000 tilaajaa, pääosin teinejä, niitä televisioyhtiöiden haluamia yleisöjä.
Jos kerta televisio on kalkkisten media, niin eikö sitä voisi kerralla suunnata seniorikatsojille? Mitä jos se onkin niin, että television uskolliset katsojat eivät ole vääränikäisiä, vaan mainokset ovat vääränlaisia? Strada päätti kokeeksi valmistaa seniorikanavalle mainosslotin. Olisiko seniorikanavalla tulevaisuutta?
Tuleeko televisiosta liian vähän ohjelmia varttuneimmille katsojille? Vai nuorille katsojille? Ärsyttävätkö ohjelmien nuorennusleikkaukset? Ota osaa keskusteluun!