Hyppää pääsisältöön

”Mun nuoruudessa ei ollut lesboja”

Kun Sinikka Kaperi oli nuori, hän ei tiennyt, että on olemassa lesboja. Saati, että hän itse on. "Lapsena luulin, että minun pitäisi olla poika. Kurvin nuorisoporukoissa olin maineessa, että toi kimuli ei anna."

Sinikka Kaperi
Sinikka Kaperi Kuva: YLE kahden polven treffit

Sinikka, 69 v.

  • Vahvin nuoruusmuisto: ”Se hetki, kun tajusin olevani lesbo. Siitä alkoi uusi elämä. Vaikeinta on ollut se, että äitini ei koskaan hyväksynyt lesbouttani.”
  • Salattu pahe: Marilyn-alushousut. ”Olin sairaalassa ja minulta kysyttiin, saako kahdeksan opiskelijaa tulla lääkärin kierrolle. Sanoin, että sopii. Kun nostivat yöpaidan ylös, esiin tulivat Marilyn-alushousut. Ne herättivät opiskelijoissa hilpeyttä. Olen ollut Marilyn-fani nuoresta pitäen, kotona on Marilyn-alkovi.”

-Minun lapsuudessani ja nuoruudessani ei puhuttu mistään seksuaalisuuteen liittyvästä. Kun kuukautiset alkoivat, sanoin äidille, että soita ambulanssi, musta valuu verta.

-Nyt 12-vuotias lapsenlapseni tietää kaiken. Hänelle homoseksuaalisuus on yhtä luonnollista kuin se, että jollain on punainen tukka.

Kurvin kimuli

Sinikka Kaperi eli lapsuutensa ja nuoruutensa eri puolilla Helsinkiä. Lapsuus oli vaikeaa aikaa rikkinäisessä perheessä. Sinikka kävi keskikoulun Etelä-Espoon Yhteiskoulussa, vaikka asuinpaikka muuttui moneen kertaan ja pisimmillään matkaa kouluun oli 22 kilometriä.

”Koulu oli ainoa pysyvä asia elämässäni.”

Koulun jälkeen Sinikka meni töihin OTK:lle tsuppariksi. Iltaisin hän teki töitä hammaslääkärin apulaisena, aluksi siivosi, mutta sitten hammaslääkäri otti hänet hoitajaksi ja Sinikka oli hammashoitajana lähes 40 vuotta.

Kylmä kala

Kurvin nuorisoporukoissa pyöriessään Sinikka ei tajunnut, mikseivät pojat kiinnosta häntä ja ajatteli, että hänessä on jotain vikaa. Sinikan mieleenkään ei juolahtanut, että hän on lesbo.

-Koko asiaa ei ollut olemassa. Korkeintaan puhuttiin vanhapiikapareista, jotka asuvat yhdessä jakaakseen asumismenot.

Sinikka oli ihmeissään ja peloissaan, mutta meni naimisiin niin kuin muutkin ja sai kaksi lasta. Vasta yli 20-vuotiaana hänelle valkeni, että hän on lesbo.

-Spittasin miehen ulos, kun poika oli viisi viikkoa vanha. Lähdin mökille ja sanoin, että kun tuun takaisin, sua ei enää oo täällä.

Mies lähti mukisematta ja numeroa tekemättä.
-Sanoi mulle aina, että oot kylmä kala. Onneksi kalavaihe meni nopeasti ohi. Olen erittäin seksuaalinen, mutta en perinteisellä tavalla.

Älä lesboile

Kun Sinikka tajusi olevansa lesbo kaikki muuttui ja moni asia sai selityksen.

-Se on elämäni käännekohta.

Mutta lesbona ei ollut helppoa elää 60- ja 70-luvuilla. Se oli aikaa, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos ja vielä pitkään sen jälkeen sairaus.

-Piti mennä puistoon tai metsään koiran kanssa ja sekstata siellä. Koira varoitti, kun joku tuli. Tai sitten piti mennä mökille. Ei voinut kulkea käsi kädessä saati pussailla julkisesti. Mun nuoruudessa ei yksinkertaisesti ollut lesbopareja. Kun mä kerron näistä nuorille, se on yhtä vaikeeta kuin selittää, ettei ollut televisiota.

Omat lapset saivat tietää äidin lesboudesta, kun tytär oli 10-vuotias.

-Joku luokkatoveri oli nähnyt, kun pussasin naista puistossa. Se oli katastrofi tyttärelle, pojalle ei niinkään. Puoli vuotta tytär huusi, että et koske muhun, älä lesboile. Sitten hän rauhoittui ja olemme hyviä ystäviä nykyään.

Kahdeksan lastenlasta

Sinikalla on kahdeksan lastenlasta, joiden kanssa hän on paljon tekemisissä.

-Mietin nykyään naimisiinmenoa siltä kannalta, että jos en olisi mennyt naimisiin, minulla ei oisi ihania lapsia ja lastenlapsia. Siihen aikaan lapsia ei tehty muumimukimenetelmällä.

69-vuotias Sinikka asuu yksin.

-Kaipaan läheisyyttä. Itseään ei voi suudella.

Ei kai taas kaappiin - kuka saa näkyä vanhuspalveluissa

Haluaisin pystyä kertomaan videot

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua