Hyppää pääsisältöön

Risto Laitila vastaa

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät käsien anatomisia malleja.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät käsien anatomisia malleja. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Ohimosärky

"Iäkkäällä äidilläni on ollut lihaskipuja vähän siellä sun täällä, ja nyt on alkanut myös pääkipu vaivata. Kipu on aika kovaa eikä tahdo mennä ohi, erityisesti ohimoilla tämmöistä on. Mikä mahtaisi auttaa ja mitä nämä yhtäkkiset kivut oikein ovat?"

Iäkkään epämääräiset lihaskivut, huono yöuni ja ehkä pieni vilunväristely, aamujäykkyys ja raihnaisuus ovat lihasreuman merkkejä. Jos tällaiseen liittyy kova ohimosärky, vaarallisin vaihtoehto on ohimovaltimon tulehdus, temporaaliarteriitti, joka voi viedä näön. Siksi pitää ilman muuta käydä lääkärissä varmistamassa, että tällaisesta ei ole kyse.

Jos senkka on normaali ja lääkärin tutkimuksessa kaikki on ok, niin tavallisin ohimosäryn syy löytyy leukanivelestä. Sen voi todeta itsekin: työntää pikkusormen korvakäytävään ja aukoo suuta, jolloin kipua ja ehkä rahinaa tuntuu pikkusormen pään kohdalla. Tällöin kyseessä on purentaperäinen ohimosärky, jolloin oikea osoite on hammaslääkäri.

Refluksivaivan kotikonstit

"Miten refluksivaivaa olisi hyvä hoitaa kotona? Mikä olisi hyvä ruokavalio ja olisiko muita hyviä neuvoja?"

Vaikka mahalaukkua ärsyttävät aineet ovat yksilöllisiä, niin tavallisesti närästävät ruoat ovat rasvaisia ja/tai mausteisia. Moni ei siedä paprikaa tai raakaa sipulia, mutta usein ne omat hankalat ruoka-aineet pitää löytää itse ja sitten niitä toki välttää. Ohessa listaa myös muista helpoista kotikonsteista refluksivaivan hoitoon.

Seitsemän vinkkiä refluksivaivan kotihoitoon:
1. Pidä paino kurissa.
2. Älä käytä kiristäviä vaatteita.
3. Vältä närästäviä ruokia.
4. Syö pienempiä aterioita.
5. Älä käy makuulle aterian jälkeen.
6. Nosta sängyn päätyä.
7. Älä tupakoi.

Jos refluksi ei näillä kotikonsetilla taltu, pitää käydä lääkärissä ja harkita lääkityksen aloittamista, sekin on monelle tarpeen.

Peukalon rasituskipu

"Minulla on tullut peukalon jänteeseen tai lihakseen kämmenen puolelle kova kipu, joka pahenee rasituksessa, vaikka puhelinta näprätessä. Ihan kuin sormi ei liikkuisi kunnolla vaan kaipaisi ”voitelua”. Mistä mahtaa olla kyse?"

Kuulostaa jänteen toistorasituskivulta. Silloin kun konsolipelit rantautuivat Suomeen, tällaista vaivaa kutsuttiin nintendopeukaloksi. Se voi tulla ahkerasta pelaamisesta tai vaikka kännykän käytöstä – peukalo siis vain rasittuu liikaa.

Tärkeintä on hoksata kivun aiheuttaja ja välttää sitä. Vähemmän kännykän räpläämistä siis. Muut keinot ovat sitten särkylääkevoiteet ja lämmittävät tai viilentävät geelit, joskus särkylääkekuurikin on tarpeen. Jos rasituksen välttäminen ei auta, ohjataan potilas käsikirurgille, jotta varmistetaan kaiken olevan kunnossa.

Iäkkäämmällä kiusana voi olla peukalon tyvinivelen kuluma, joka on varsin ikävä vaiva. Silloin tarvitaan röngenkuva asian varmistamiseksi.

Lisää ohjelmasta

Suolaa astioissa
Suolaa astioissa Kuva: Yle, Akuutti suola
Kourassa pillereitä.
Kourassa pillereitä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti
Eteisvärinäleikkaus
Eteisvärinäleikkaus Kuva: Yle, Akuutti eteisvärinä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä