Hyppää pääsisältöön

Uudet huolet virkistävät

Johanna Korhonen
Johanna Korhonen on huolissaan Johanna Korhonen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen valkoista valoa

Murehtiminen on länsimaisen ihmisen perusharrastus. Monella on suorastaan huolikiintiö: jos juuri nyt ei huoleta ilmastonmuutos, ainakin asuntolainakorot tai ruokaan sisältyvät riskit ovat hyviä kestoaiheita.

Mitkä asiat pitävät tutkijoita hereillä öisin? Tätä kysyi käteen sattuneen kirjan takakansi, joten pakkohan kirjaa oli ryhtyä lukemaan. Huomasin aivan virkistyväni, kun löysin tukuittain uusia huolia, joista en ollut ymmärtänyt suuremmin piitata.

Jos ken haluaa lisää korsia kamelinsa selkään, täältä pesee!

Johanna Korhonen

------
Valkoista valoa -radio-ohjelmassa esiteltyjen ajatusten lähde on John Brockmanin kokoama esseeteos What Should We Be Worried About, HarperCollins 2014.

Esseitä:
Steven Pinker: The Real Risk Factors for War
Daniel C. Dennett: Living Without the Internet for a Couple of Weeks
Randolph Nesse: Fragility of Complex Systems
Nicholas G. Carr: The Patience Deficit
Evgeny Morozov: Smart
Tim O'Reilly: The Rise of Anti-Intellectualism and the End of Progress
Matt Ridley: Superstition
Scott Atran: Homogenization of the Human Experience
Eric J. Topol: The Rise in Genomic Instability
Gary Klein: The New Age of Anxiety
James J. O'Donnell: Worrying – the Modern Passion

Kuuntele Valkoista valoa: Oikeita huolia Yle Areena.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.