Hyppää pääsisältöön

Vertaislainoille pikavippien kohtalo

Hovioikeudet ovat jo puuttuneet vertaislainojen liian suuriin korkoihin.
Hovioikeudet ovat jo puuttuneet vertaislainojen liian suuriin korkoihin. Kuva: Yle pino

Vertaislainoista on tullut uusi pikavippibisneksen hämmentäjä. Vertaislainoja ei tällä hetkellä säännellä lailla. Vertaislainayritykset ovat perineet alle 2 000 euron luotoista satojen prosenttien suuruisia korkoja.

Neljässä käräjäoikeudessa on tänä syksynä annettu kaikkiaan noin 80 tuomiota, joissa oikeus on leikannut vertaislainayrityksen velalliselta perimän velan korkoa. Oikeus on leikannut yli 700 prosentin korkoja 50,5 prosenttiin eli pikavipeille sallittuun enimmäiskorkoon.

Kyse on vertaislainayritys Trustbuddy AB:n lainoista. Yritys perii esimerkiksi 600 euron luotosta asiakkailta 733,95 prosentin suuruista todellista vuosikorkoa.

Trustbuddy AB katsoo olevansa pelkkä lainojen välittäjä, jonka tarjoamalla internet-sivustolla luotonantajat ja luotonhakijat voivat kohdata. Trustbuddy AB:n mukaan kyseessä ei tällöin ole kuluttajalaina vaan lainasuhde yksityishenkilöiden välillä, eli niin sanottu vertaislaina.

Oulun, Lapin, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan käräjäoikeuksien tulkinnan mukaan kyse on kuluttajaluotoista, joihin on sovellettava kuluttajansuojalakia.

Kuluttajansuojalain mukaan alle 2 000 euron luottojen todellinen vuosikorko saa olla enintään korkolain mukainen viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Tänä vuonna viitekorko on 0,5 prosenttia.

Oulun käräjäoikeus on antanut noin 60, Lapin käräjäoikeus 12, Päijät-Hämeen käräjäoikeus 5 ja Pirkanmaan käräjäoikeus yhden vastaavan tuomion. Trustbuddy AB on valittanut Rovaniemen hovioikeuteen lähes 40 tuomiosta.

Trustbuddyltä
1 700 kannetta

MOT:n selvityksen mukaan 12 suurimmassa käräjäoikeudessa on tänä vuonna tullut vireille yli 1 700 Trustbuddy AB:n nostamaa kannetta. Ne koskevat tapauksia, joissa velallinen ei ole maksanut luotonantajien edustajana toimineelle Trustbuddylle velkojaan.

Noin 600 juttua on ratkaistu kantajan eli Trustbuddy AB:n vaatimusten mukaan tai kanteet on peruutettu, kun velallinen on maksanut velkansa. Useat käräjäoikeudet ovat kesällä jäädyttäneet Trustbuddy AB:n velkomusjuttujen käsittelyn, ja nyt ne odottavat hovioikeuden linjausta asiaan.

Vertaislainoja ei toistaiseksi säännellä lailla. Viranomaiset ovat tähän saakka tulkinneet, että vertaislainoissa ei ole kyse luotonannosta vaan luoton välittämisestä. Näin ollen vertaislainayrityksiltä ei ole edellytetty luotonantajarekisteriin rekisteröitymistä. Luotonantajarekisteriä ylläpitää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Kuluttaja-asiamies lähetti lokakuun alussa toiselle vertaislainoja välittävälle yritykselle, Vertaislaina Oy:lle kehotuksen korkokaton noudattamisesta. Kuluttaja-asiamies katsoo, että yritys tosiasiassa myöntää kuluttajaluottoja ja yrityksen tulee alle 2 000 euron luottoja myöntäessään noudattaa pikavipeille määrättyä 50,5 prosentin suuruista korkokattoa.

Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo aloittavansa toimenpiteet, jotta Vertaislaina Oy hakeutuisi luotonantajarekisteriin ja joutuisi noudattamaan korkokattoa.

MOT: Pikavippimetkut 2.0
TV1 13.10. klo 20

Lue myös:

MOT kokoaa
katsojien kokemuksia

Onko sinulla kokemuksia pikalainayrityksiin tai perintäyrityksiin liittyvistä ongelmista?
Voit osallistua MOT:n sivuilla keskusteluun tai kirjoittaa havainnoistasi suoraan ohjelman toimittajalle, joka on Tiina Lundell (Ylen sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi).

Kommentit