Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Silmiä, tekijöitä ja pistäjiä

Avattu jääkaappi
Avattu jääkaappi Kuva: Olli Sulopuisto jääkaappi

Tekniikka mullistaa kotejamme koko ajan. Erilaisten äly-ominaisuuksien mahdollistama kodinkoneiden etäkäyttö internetin avulla helpottaa vaikkapa niiden ihmisten elämää, jotka eivät ehdi olla kotona suorittamassa asumistoimintoja.

Myös kodin kylmälaitteet muuttuvat. Kuulijaystävämme Lasse lähettikin meille pätkän Ylen Uutisten nettisivujen elokuisesta jutusta, jossa pohdittiin jääkaappien pienenemistä. Juttu totesi:

Kylmälaitteen ei tarvitse olla niin silmäätekevä.

”Millainenkohan herra tämä silmäätekevä jääkaappi mahtaa olla?”, ihmettelee Lasse, ja hänen mukanaan Aristoteleen kantapään kylmäketjufraasirikkeiden ylituomari. Silmäätekevä kun tarkoittaa ihmistä, joka on kohonnut yhteiskunnallisesti korkeaan asemaan. Etenkin niin sanotut herrat eli virkamiehet ja poliitikot ovat silmäätekeviä. Jääkaappi voi olla silmiinpistävä, mutta vielä niiden älyominaisuudet eivät riittäne päättäjäksi ryhtymiseen.

Niinpä tuomitsemme toimittajan, joka tämän päättäjiämme halveeraavan sanasekaannuksen päästi julkisuuteen, laatimaan seuraavan kuukauden aikana tutkivan journalismin hengessä raportin siitä, palaako jääkaapin sisällä valo silloin, kun sen ovi on kiinni!

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

  • Nimesi on juhlan arvoinen

    Nimipäivien juhliminen on katoavaa kansanperinnettä.

    Haluaisitko herätä nimipäiväsi aamuna torvisoittoon ja lauluun? Naamiaisasuihin pukeutuneet ystäväsi heittäisivät sinut korkealle ilmaan hurraa-huutojen säestyksellä. Vastavuoroisesti sinulta odotettaisiin päivällä runsasta kestitystä, tai muuten olisi uhkana tulla heitetyksi sikolättiin. Nimipäiväjuhlien piirileikit ja tanssit jatkuisivat pelimannin säestyksellä seuraavaan aamuun asti.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri