Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Foo Fighters: Sonic Highways, Electrical Audio Studios

Foo Fighters -yhtye
Foo Fighters -yhtye foo fighters

Yle Teema näyttää Foo Fightersin Dave Grohlin ohjaaman kahdeksanosaisen dokumenttisarjan Sonic Highwaysin tuoreeltaan vain kaksi päivää maailman ensilähetyksensä jälkeen. Sarjassa bändi kirjoittaa ja nauhoittaa kappaleita tulevalle albumilleen erityislaatuisissa studioissa ympäri Amerikkaa.

HBO:n tuottaman Sonic Highwaysin ensimmäisessä jaksossa Foo Fighters iskeytyy Chicagon Electrical Audio -studioille. Legendaarisen tuottajan Steve Albinin omistama studio on toiminut äänityspaikkana lukuisille indiebändeille ympäri maailman 90-luvulta saakka. Yksi näistä studiolla työskennelleistä yhtyeistä on kotimainen Fun.

Funin albumit Zu-pa! (2007) ja New 13 (2010) on äänitetty Electric Audio -studioilla. Näistä ensimmäisen tuotti myös itse Steve Albini. Funin laulaja-kitaristi Teemu Hietaniemi halusi ehdottomasti nauhoittaa Funin musiikkia juuri Electric Audio -studioilla ja syykin on selvä. ”Se keskittyy analogi-nauhoittamiseen, mikä on mun bändeissä henkilökohtainen preferenssini. Tykkään analogisesta nauhoittamisesta, koska se soundi on parempaa. Ja se on erittäin erittäin laadukas analogistudio. Plus Albinin meriitit on moninaiset, monen lempibändin kanssa on nauhoittanut. Hänen tyylinsä toimia on rivakka ja pyrkii tämmöseen taloudelliseen lähestymistapaan.”

Vaikka suomalaisen bändin onkin melko rahakasta lähteä nauhoittamaan levyä Amerikkaan saakka, on Albinin studioilla työskentely hinta-laatusuhteeltaan edullista. "Siihen nähden kuinka laadukas se studio on ja mitä Albini voisi pyytää palkkaa sen palveluksista, niin se hintataso on ihan naurettavan halpa. Siinä on ymmärtääkseni sellasta ideologiaa mukana, että pyritään siihen että pienetkin bändit saisivat tehtyä laadukasta jälkeä. Eikä siellä vaadita minkään näköstä meriittiä. Sovitaan vaan aikataulu ja sitten lyödään rahat tiskiin paikan päällä. Ei se vaadi mitään sen ihmeempää.”

Electric Audio -studioiden omistaja ja tuottaja Steve Albini on mies, joka on vastuussa Nirvanan In Utero -albumin tuotannosta. Vakuuttavasta ja mittavasta musiikkihistoriastaan huolimatta Hietaniemen mukaan Albini oli hyvin miellyttävä mies, jonka kanssa oli hyvä tehdä töitä. "Tosi jouheesti meni se työnteko, että minkään näköistä paskanjauhamista puolin ja toisin ei niinkään ollut. Koko ajan yhteinen pyrkimys oli saada kokopitkä kolmessa päivässä purkkiin, mikä on sinällään jo haastavaa. Siinä täytyy tehdä koko ajan töitä kaikkien osapulien kovasti. Se oli siis tosi miellyttävää, mä tykkäsin semmosesta että oikeesti paiskitaan duunia sen jutun kanssa."

Sonic Highways - Electrical Audio Studios

Steve Albinin yhtye Shellac saapuu Supermassive-festareiden avajaiskonserttiin Helsingin Tavastialle 22.10. Samalle lavalle lämmittelijän roolissa nousee myös Fun.

Sonic Highways, Electrical Audio Studios -soittolista

Kokoamaltamme soittolistalta löytyy musiikkia artisteilta ja bändeiltä, jotka ovat työskennelleet Electrical Audio -studioilla. Onko näitä kappaleita käytetty mausteena, kun Foo Fighters loi uuden kappaleensa Something From Nothing tuulisen kaupungin syleilyssä? Kuuntele kappale alta niin tiedät!

Lue lisää Sonic Highwaysistä Yle Teeman sivuilta.

Sonic Highways -jaksoesittelyt Yle Teeman sivuilla.

Funin kotisivut.

Kuuntele Electrical Audio -studioilla äänitetyt Funin albumit Zu-pa! ja New 13 Spotifystä.

Katso uusin jakso tästä:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua