Hyppää pääsisältöön

Koraania lukemalla palvotaan Jumalaa

Koraani on islamin pyhä kirja. Se on koottu profeetta Muhammadin Jumalalta saamista ilmestyksistä, joita hän sai vuodesta 610 alkaen. Koraaniksi nuo ilmestykset koottiin noin 40 vuotta myöhemmin.

Paitsi kirja, myös sen kieli on pyhä. Siksi Koraanin käännökset arabiasta eivät voi koskaan virallisesti olla käännöksiä vaan vain tulkintoja.

Se on Jumalan puhetta

Muhammadin saamat ilmestykset tulivat korvaamaan Raamatun vanhan testamentin Abrahamin kertomukset. Koraanin ajatuksena onkin, että myöhemmät ilmestykset ja ohjeet aina korvaavat aiemmat, kertoi professori Heikki Palva toimittaja Jorma Kallenaution kanssa tekemässään ohjelmassa Islamin lähteillä ja valtavirroilla vuodelta 1998.

Koraani on Jumalan puhetta, joka on arkkienkeli Gabrielin välittämänä tullut Muhammadille. Sitä lukemalla palvotaan Jumalaa. Koraania verrataankin usein raamatun sijasta Jeesuksen persoonaan.

"Koraani on tietyllä tapaa jumalan inlibraatio, samalla tapaa kuin Jeesus Kristus on Jumalan inkarnaatio", kuvaili Koraanin suomentaja Jaakko Hämeen-Anttila Horisontti-ohjelmassa vuonna 2010.

Toisaalta Koraania voidaan osittain verrata myös juutalaisten Tooraan, sillä osa siitä on lakikirjoitusta.

Se on rytmikästä riimiproosaa

Koraani on muodoltaan riimiproosaa, joka toimii loppusointujen varassa. Varhaisimmissa suurissa eli luvuissa on vahva rytmi ja vaihteleva loppusointukaava. Myöhäisemmissä suurissa jakeet venyvät, ja vaikka ne loppusointuvat on niiden muoto jo lähempänä nykyistä proosaa.

Avaussuuraa käytetään rukouksissa ja se on kaikkien osattava. Muutoin oppineet kehottavat koraanista kiinnostunutta aloittamaan lukemisen sen loppupäästä.

Sen naiskuva riippuu tulkinnasta

Koraani on hyvin monitahoinen ja sen tekstiä voidaan tulkita monella eri tapaa. Siksipä sen naiskuvakaan ei ole mitenkään yksiselitteinen.

"Koraanissa on hyvin paljon keskenään ristiriitaista materiaalia. Valitsemalla esimerkiksi naista alistava kohta Koraanista, päästään aivan eri tuloksiin kuin jos valitaan tasa-arvoa korostava kohta", kertoi islamintutkija Sylvia Akar Punainen lanka -ohjelmassa vuonna 2002.

Tämän takia muslimivaltioissakin on niin paljon variaatioita naisten oikeuksien toteutumisessa. Mistään islamin teksteistä ei kuitenkaan löydy perusteita Taleban-hallinnon tyttöjen koulutuskiellolle tai Saudi-Arabian autonajokiellolle.

"Muslimit ovat aina arvostaneet koulutusta ja on myöskin korostettu, että tyttöjen on saatava koulutusta. Ajokielto on Saudi-Arabian johdon oma tulkinta asiasta. Siinä on varmaan taustalla jokin tällainen vanhaan perinteeseen liittyvä halu kontrolloida naista", kertoi Akar

Sitä tulkitaan uudelleen ja uudelleen

Osa Koraanista on kirjoitusaikaansa sidottua, eikä näitä kohtia ole tarkoituskaan soveltaa vuosituhansia kirjoittamisen jälkeen. Koraania voidaankin tulkita uudelleen ihmiselämän muuttuessa. Uudelleen tulkinnan mahdollisuutta käytettiin varsin runsaasti Islamin alkuaikoina.

Myöhemmin, noin 750 jaa, oppien soveltajat joutuivat kiistaan vallanpitäjien kanssa. Heidän ei enää pitänyt etsiä uusia tulkintoja ja uusia juridisia sääntöjä. Sen jälkeen 13 vuosisadan ajan islaminoppineet keskittyivät edeltäjiensä näkemysten toisintamiseen. Syntyi eräänlainen taantuma.

Kolmannen maailman puheenvuoro -ohjelmassa (2007) tutustuttiin Marokon lakiuudistuksiin, jotka uudelleen tulkitseminen mahdollisti.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto