Hyppää pääsisältöön

MOT vuonna 2014: Tietoturvan aukot uhkaavat demokratiaa

Valtioiden turvallisuuspalvelut, rikollisryhmät ja hakukoneyhtiöt tietävät meistä kaiken.
Valtioiden turvallisuuspalvelut, rikollisryhmät ja hakukoneyhtiöt tietävät meistä kaiken. Kuva: Yle, Spotlight vakoilu

Valtioiden turvallisuuspalvelut, rikollisryhmät ja hakukoneyhtiöt tietävät meistä kaiken. Vakoojat ja rosvot osaavat hyödyntää internetin tietoturvan aukkoja yhä tehokkaammin.

On kulunut vuosi Edward Snowdenin paljastuksista. Snowden paljasti Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n verkkovalvonnan ja viranomaisvakoilun koko laajuuden.

Tietosuojavaltuutettu on erittäin huolissaan kehityksestä.

”Kun puhumme tästä tasapainoilusta, että terrorismi on toisaalta ja sitten valvonnan lisääminen toisaalta, olemme aika lähellä sitä kysymystä, että jos tämä suhde ei säily oikeana, länsimaisen demokratian mukanaan tuomat arvot ovat kohta poispyyhkäistyjä”, Aarnio sanoo maanantaina esitettävässä ohjelmassa.

Yhä useammat meistä ovat verkossa ympäri vuorokauden tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta. Niin pankkiasiat kuin yhteydenpito ystävienkin kanssa tapahtuvat internet-palveluiden, sähköpostin, chattien ja tekstiviestin kautta.

Tekniikka on tehnyt elämän aiempaa helpommaksi, mutta samalla se on tehnyt meistä aiempaa haavoittuvampia.

”Kehitys on menossa kovaa vauhtia siihen suuntaan, että yksityisyys perusarvona on katoamassa. Tässä tulee käymään varmasti aika nopeasti sillä tavalla että yksityisyydestä tulee rikkaiden ja valistuneiden nörttien pelikenttä”, sanoo tietoturvallisuuskonsultti Tomi Tuominen.

MOT-ohjelma on kooste kahdesta Svenska Ylen Spotlight-ohjelmasta.

Muokattu 25.1.2019: otsikkoon lisätty vuosiluku.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit