Hyppää pääsisältöön

Oikeus pani vippifirman kuriin

Vain muutama pikalainayritys myöntää enää alle 2000 euron pikavippejä.
Vain muutama pikalainayritys myöntää enää alle 2000 euron pikavippejä. Kuva: MOT, Yle nostokulut

Markkinaoikeus on linjannut, että maksullisen takauksen kustannukset on laskettava osaksi luoton todellista vuosikorkoa. Markkinaoikeus on kieltänyt pienlainayhtiö Vipster Oy:tä myöntämästä kuluttajille luottoja, joiden todelliset korkokustannukset ylittävät lakisääteisen rajan. Kuluttaja-asiamies pyysi markkinaoikeutta puuttumaan asiaan.

Vipster Oy on tarjonnut enintään 1 000 euron suuruisia pikalainoja, joiden vuotuinen nimellinen korko on ollut 50 prosenttia.

Luoton saadakseen hakijan on kuitenkin pitänyt ottaa luotolleen henkilötakaaja tai Vipsterin yhteistyökumppanin, virolaisen First Guarantee Oü:n myöntämä maksullinen takaus. Takaus on ollut 16–36 prosenttia myönnetyn luoton summasta. Maksullisen takauksen kanssa luoton todellinen vuosikorko on ylittänyt laissa määritellyn 50,5 prosentin rajan.

Markkinaoikeuden ratkaisun mukaan maksullinen takaus on ollut pakollinen lisäpalvelu, sillä se on ollut luoton saamisen ehto. Markkinaoikeuden arviointiin ei ole vaikuttanut se, että Vipster on mahdollistanut myös henkilötakaajan käytön.

Markkinaoikeuden mukaan maksullisen takauksen kustannukset on otettava huomioon osana luottokustannuksia. Näin ollen Vipster on rikkonut kuluttajasuojalain mukaista korkokattoa, joka on alle 2 000 euron luotoille tällä hetkellä 50,5 prosenttia.

Markkinaoikeus antoi jo kesäkuussa väliaikaisen kiellon Vipsterille. Yhtiö on ilmoittanut, ettei se ole kesäkuun puolivälin jälkeen tarjonnut kyseisiä luottoja. Tästä huolimatta markkinanoikeus on tehostanut kieltoaan 100 000 euron uhkasakolla.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen joulukuun puoliväliin saakka.

MOT: Pikavippimetkut 2.0
TV1 13.10. klo 20

Lue myös:

 • Kommentti: Miksi Supo puhuu mutta Fortum vaikenee?

  Supo joutuu puolustamaan demokratiaa

  Mikä televisio-ohjelman aihe voi olla sellainen, josta pidättyväisyydestään tunnettu Suojelupoliisi voi puhua, mutta energiayhtiö Fortum ei? Miksi MOT:n pitää käydä Tšekissä asti kyselemässä Suomelle turvallisuuspoliittisesti todella tärkeästä aiheesta? Vastaus on molempiin se sama: koska puhumme Fennovoiman ydinvoimahankkesta Pyhäjoella, sen turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta.

 • Venäläinen sähköisku

  Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta?

  Kun venäläinen Rosatom tuli Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittajaksi, puhuttiin vain bisneksestä ja energiasta. Rosatom ei kuitenkaan pelkästään toimita Suomeen ydinvoimalaa, se myös omistaa kolmanneksen Fennovoimasta. Onko suomalainen tapa ajatella, että energia-asiat ovat vain energia-asioita, liian hyväuskoinen? Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta? Venäjän tiedustelu on Supon mukaan pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Suomen energiaratkaisuihin ja tiedustelu on aktiivista tälläkin hetkellä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tämä kertoo siitä, että energiasektori on Venäjälle tärkeä ja se pyrkii sitä edistämään. Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella on tärkeä osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa.