Hyppää pääsisältöön

Oikeus pani vippifirman kuriin

Vain muutama pikalainayritys myöntää  enää alle 2000 euron pikavippejä.
Vain muutama pikalainayritys myöntää enää alle 2000 euron pikavippejä. Kuva: MOT, Yle nostokulut

Markkinaoikeus on linjannut, että maksullisen takauksen kustannukset on laskettava osaksi luoton todellista vuosikorkoa. Markkinaoikeus on kieltänyt pienlainayhtiö Vipster Oy:tä myöntämästä kuluttajille luottoja, joiden todelliset korkokustannukset ylittävät lakisääteisen rajan. Kuluttaja-asiamies pyysi markkinaoikeutta puuttumaan asiaan.

Vipster Oy on tarjonnut enintään 1 000 euron suuruisia pikalainoja, joiden vuotuinen nimellinen korko on ollut 50 prosenttia.

Luoton saadakseen hakijan on kuitenkin pitänyt ottaa luotolleen henkilötakaaja tai Vipsterin yhteistyökumppanin, virolaisen First Guarantee Oü:n myöntämä maksullinen takaus. Takaus on ollut 16–36 prosenttia myönnetyn luoton summasta. Maksullisen takauksen kanssa luoton todellinen vuosikorko on ylittänyt laissa määritellyn 50,5 prosentin rajan.

Markkinaoikeuden ratkaisun mukaan maksullinen takaus on ollut pakollinen lisäpalvelu, sillä se on ollut luoton saamisen ehto. Markkinaoikeuden arviointiin ei ole vaikuttanut se, että Vipster on mahdollistanut myös henkilötakaajan käytön.

Markkinaoikeuden mukaan maksullisen takauksen kustannukset on otettava huomioon osana luottokustannuksia. Näin ollen Vipster on rikkonut kuluttajasuojalain mukaista korkokattoa, joka on alle 2 000 euron luotoille tällä hetkellä 50,5 prosenttia.

Markkinaoikeus antoi jo kesäkuussa väliaikaisen kiellon Vipsterille. Yhtiö on ilmoittanut, ettei se ole kesäkuun puolivälin jälkeen tarjonnut kyseisiä luottoja. Tästä huolimatta markkinanoikeus on tehostanut kieltoaan 100 000 euron uhkasakolla.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen joulukuun puoliväliin saakka.

MOT: Pikavippimetkut 2.0
TV1 13.10. klo 20

Lue myös:

Kommentit