Hyppää pääsisältöön

Matti Mikkola säveltää intuitiolla

Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti
Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti Matti Mikkola, Stradan Marjut Tervola ja Virve Rosti Kuva: Thomas Hagström / Yle matti mikkola virve rosti

Matti Mikkolan nimi nousi isosti esiin viime keväänä, kun hänen säveltämänsä Pepe & Saimaa – albumi nosti Pepe Willbergin takaisin artistien tähtikaartiin. Nyt sama mies on pannut diskopopin ikivihreän Virve Rostin laulamaan soulia. Onko Mikkola old school –iskelmälaulajien uran pelastaja?

Ainakin musiikkikriitikot ovat Mikkolasta liekeissä. Soundi kirjoitti Mikkolan olevan nero. Hesarin kulttuuritoimittaja kertoi, kuinka Virve Rostin uutta Pitkästä aikaa -levyä kuunnellessa tekee mieli sheikata ja tuupata avokonttorin sermit kumoon. Sekä Vickyn että Pepen uusilta levyiltä löytyy jousia ja torvia; suureellisuutta ja jättislovareita.

Laulaja Virve Rosti
Virve Rosti Laulaja Virve Rosti Kuva: Thomas Hagström / Yle virve rosti

Strada halusi selvittää, miten Mikkola säveltää.
”Se lähtee biisin pienimmästä molekyylistä, mitä klassisessa musiikissa kutsutaan nimeltä motiivi. Pieni melodinen pätkä syntyy usein vihellellessä tai puuhastellessa jotain – esimerkiksi jos vatkaa kanamunia paistinpannulla tai imuroi. Sen täytyy jollain tavalla syntyä intuitiivisesti, melkein kuin sitä ei tekisikään. Loppu on kuorruttamista, eli harmonisointia, sointujen lisäämistä”, Mikkola sanoo.

Mahtipontisuus ei ole itseisarvo.

Saimaa-projekti osoitti, että mahtipontiset sinfoniat Mikkola taitaa. Hän sävelsi ne alun perin pöytälaatikkoon, koska ei uskonut sen tyyppisellä musiikilla olevan kaupallista menestystä.
”En olisi ihmetellyt, jos se olisi valahtanut lattiaritilöitten välistä sinne minne pienenä menivät marmorikuulat”, hän sanoo.
Mikkola ei silti selvästikään halua jumiutua yhden lajityypin osaajaksi. Sävellysten tekeminen Pepelle ja Vickylle ovat olleet sattumaa - toisistaan erillisiä mieluisia projekteja.

Pieni melodinen pätkä syntyy usein puuhastellessa jotain – esimerkiksi jos vatkaa kanamunia paistinpannulla.

”Minulla kesti pitkään ennen kuin vihdoin pääsin toteuttamaan sellaista mahtipontisuutta, jota olen halunnut kokeilla. Se on ollut hankalaa käytännön syistä. Mutta mahtipontisuus ei ole itseisarvo. Nyt kun ne ovat levyllä, luulen, että siirryn muille metsästysmaille.”
Säveltäjä ja tuottaja Matti Mikkola
Matti Mikkola Säveltäjä ja tuottaja Matti Mikkola Kuva: Thomas Hagström / Yle matti mikkola

Musadiggarit ovat veikannet Mikkolan ottaneen vaikutteita muun muassa 60-luvun Bruce Springsteenin paatoksellisuudesta, toisaalta Phil Spectorin instrumentaalisuudesta. Mikkola myöntää, että diggaa sen ajan musiikkia.
”60-luku oli popmusiikissa kokeilun aikaa. Silloin ei ollut samanlaista yksinkertaistamisen ideaalia kuin nyt. Jos joku koittaisi tehdä nyt niin kompleksista, erikoista tai edistyksellistä musiikkia kuin olisi mahdollista, palaute musiikkimaailmalta ja medialta olisi, että mitä ihme hämyilyä ja jatsailua tämä on. 60-luvulla kaikki popeimmatkin artistit kisailivat siitä, kuka tekee edistyksellisimmän levyn.”

Kommentit
 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

 • Semanttinen häly lisääntyy – huomasin etten ymmärrä emojeita ympärilläni

  Onko matka hieroglyfeistä emojeihin sittenkään niin pitkä?

  Vanhimmat tunnetut kirjoitukset ovat noin 7000 vuoden takaa. Sumerilaiset keksivät tuntemamme kirjoitustaidon viitisen tuhatta vuotta sitten, ja siitä katsotaan alkaneeksi kulttuurin kirjallinen kehitys. Siitä alkoivat tarinat. Tiedon määrä kasvaa nopeammin kuin milloinkaan aikaisemmin. Olemme tilanteessa, jossa tietoa kertyy niin paljon, että sen louhimiseen tarvitaan tekoälyä.

 • Tästä ateljeesta tulivat tuhannet koululuokkien täytetyt lokit ja oravat – Sakari Häggin lapsuudessa kemikaalit höyrysivät ja hirvenkalloja keitettiin pihalla

  Häggin eläintäyttämön museo kertoo preparaattorin työstä.

  Arvoisasti toivotamme Teidät tervetulleeksi Häggin eläintäyttämön museoon Asikkalaan. Tahtonette kanssamme ihastella tätä Suomen vanhimman eläintäyttämön historiaa ja tutustua yritykseen, joka on monen koulun hyllyyn ja vitriiniin aikoinaan ketut, harakat ja jänikset toimittanut.