Hyppää pääsisältöön

Vladimir Putinin imago on rakennettu amerikkalaisin keinoin mutta antiikinaikaisin opein

Venäjä presidentin Vladimir Putinin virkaanastujaisseremonioiden on sanottu olleen kuin toisintoja tsaarien vastaavista juhlallisuuksista. Putinin imago on kuitenkin rakennettu amerikkalaisin keinoin, jotka osin pohjautuvat antiikin arvomaailmaan ja oppeihin. Jos-ohjelmassa pohditaankin, miten valta hakee tukea tuhansien vuosien takaisista arvoista ja asenteista käyttäen samalla hyväkseen modernia viestintäteknologiaa ja -strategiaa.

Kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin nimitti valtion turvallisuuspäällikön Vladimir Putinin maan pääministeriksi vuonna 1999, parrasvaloihin asteli hieman epävarman oloinen, ympärilleen pälyilevä mies. Kun neljän vuoden kuluttua Putinista oli tullut Venäjän presidentti, valokeilassa oli toisenlainen mies. Tuolloin virkaanastujaisseremoniassa Kremlin Andrein salissa esiin asteli rauhallinen, valtaan kotiutunut mies, joka itsevarman oloisena tervehti salissa olevaa valtaeliittiä.

Itsevaltiuden symbolit ja mahtipontiset kulissit tukevat johtajuutta

Seremonioiden tapahtumapaikat oli valittu huolella. Ne loivat yhtymäkohtia tsaarinaikaan ja tsaarin kruunajaisiin. Putin esimerkiksi vannoi virkavalansa Andrein salissa, joka oli ollut tsaarin valtaistuinsali. Putin otti vastaan Kremlin joukko-osaston ohimarssin aukiolla, jonka laidalla olevassa kirkossa hän myöhemmin osallistui rukoushetkeen. Yksi kyseisen kirkon papeista oli ollut tsaarin rippi-isä. Rukoushetki oli samalla symbolinen vihkiminen kuten aikoinaan oli tehty tsaarien kohdalla.

Putinin ympärille luodut mahtipontiset kulissit löytävät vertailukohdan Euroopasta natsi-Saksasta. Kalevan päätoimittaja Risto Uimonen kertoo, miten Hitlerin imagomuokkaja Göbbels loi tälle kulissit, jotka olisivat yliampuvia muualla paitsi Venäjällä.

"Mutta kenties natsi-Saksan ja Venäjän poliittinen kulttuuri ovat samalla tasolla", Uimonen pohdiskelee.

Yhdysvaltojen politiikan asiantuntija Simo Virtanen puolestaan näkee paljon yhtymäkohtia venäläisten ja amerikkalaisten virkaanastujaisseremonioiden välillä. Virtasen mielestä vastaavat tilaisuudet ovat samankaltaisia ja luonteensa vuoksi sellaisia, että variaatioiden mahdollisuus on vähäistä.

Amerikkalaiset imagomuokkaajat ja moderni tekniikka

Kun Boris Jeltsin pyrki toiselle kaudelle Venäjän presidentiksi, gallup-luvut eivät luvanneet hänelle hyvää. Apuun kutsuttiin amerikkalaisia imagomuokkaajia, joiden avulla Jeltsin nostettiin vaalivoittajaksi. Vladimir Putin on niin ikään turvautunut amerikkalaisiin.

"Amerikkalaiset rakensivat aikoinaan myös Putinin imagon, mutta se tehtiin salaa", toteaa Risto Uimonen.

Putinin virkaanastujaisseremonioiden näyttävyyttä lisäsi myös uudenlaisen kuvaustekniikan käyttö. Putinin autosaattueen matkaa rantakadulla kohti Kremliä kuvattiin lentävällä kameralla, joka oli vuokrattu 10 miljoonalla dollarilla ulkomailta. Kuvaus oli elokuvamainen ja sen sanottiin olevan kuin hyvin ohjattu filmi.

Retusoitu valokuva todellisuudesta peittää heikkoudet

Risto Uimosen mukaan julkisuuteen luotu kuva henkilöstä on usein kuin retusoitu valokuva. Putinin on kerrottu olevan todellisuudessa väritön ja byrokraattinen, jonka julkinen olemus on ristiriidassa yksityisen minän kanssa. Loisteliaat kulissit ja tarkoin valitut julkiset esiintymiset sekä ennakkoon harjoitetut fraasit peittävät Uimosen mukaan alleen todellisen kuvan.

Kuvan käyttö poliittisen propagandan välittämisessä oli varsinkin antiikin Rooman keisarikunnassa pitkälle kehittynyttä. Esimerkiksi keisari Augustus käytti kuvallista viestintää tehokkaasti oman imagonsa rakentamisessa. Hänen kuvapatsaansa levisivät kaikkialle imperiumissa. Niistä käy ilmi hänen poliittinen ohjelmansa ja halunsa esiintyä "puolijumalallisena hallitsijana".

Poliittinen puhe pohjautuu antiikin puheoppiin

Kuvien ja tarkkaan harkittujen sanojen sekä fraasien käyttö vallantavoittelijan tai valtaapitävän poliittisen viestin levittämisessä ei ole uutta. Antiikin maailmassa retoriikka eli puhetaito merkitsi alun alkaen oppia menestyksekkäästä poliittisesta puhumisesta. Modernin ajan televisiota vastasi kirjallisuus, jota kautta saattoi levittää ajatuksiaan tai poliittista sanomaa. Valokuvaa vastasivat korkokuvat ja patsaat, joissa kuvattiin vaikkapa keisarin poliittinen sanoma.

Antiikin ajalla puheviestintä oli pitkälle kehittynyt, sillä puheella vaikutettiin eniten. Pekka Isotalus, poliittisen viestinnän tutkija, sanoo, että antiikinaikaiset puheopit pätevät yhä sellaisenaan.

"Kuulijat täytyy vakuuttaa sekä asian kannalta, mutta myös ihmisläheisillä argumenteilla."

Putinille tyypillistä ovat tokaisut, jotka ovat ns. venäläistä kadunkieltä. Sen tiedetään vetoavan erityisesti tavallisiin venäläisiin. Kun Moskovassa terroristi-iskussa räjäytettiin kerrostaloja vuonna 1999, televisiokameroiden eteen asteli virallinen, hallintojargonin taakse mennyt pääministeri Putin. Mutta myöhemmin hän osoitti toisenlaista johtajuutta ja jämäkkyyttä, joka vetosi kansaan. Putinin kerrotaan sanoneen, että "olivatpa tekijät keitä tahansa, me otamme heidät kiinni ja vedämme vessanpöntöstä alas." Pääministerin suosio nousi.

Mielikuva kovapintaisesta Putinista sai vahvistusta parin vuoden kuluttua, kun Moskovassa teatteriin tehtiin terrori-isku, jonka erikoisjoukot kukistivat. Putinin kannatus säilyi tämänkin jälkeen korkeana. Sodat eivät vaikuta Putinin suosioon ainakaan laskevasti, vakuuttaa Vesa Kekäle ja jatkaa, että gallup-kyselyjen mukaan venäläiset arvostavat johtajistaan eniten Iivana Julmaa, Pietari Suurta, Leniniä, Stalinia, Brežneviä ja Putinia.

"Lempeämmän johtajan maineessa olleita Hruštšovia, Gorbatsovia ja Jeltsiniä arvostetaan sen sijaan vähiten."

Valta median vahtikoirana

Presidentti Boris Jeltsinin kaudella media ei ollut Kremlin otteessa. Jeltsinin yhtenä suurimmista saavutuksista pidetäänkin sananvapautta. Käytännössä sananvapaus toteutui niin, että oligarkit ostivat tv-kanavia ja keskittyivät toistensa parjaamiseen kanavillaan. Samalla ne välittivät vaihtoehtoista informaatiota, kun oli kilpailua.

Putin sen sijaan esitetään esimerkiksi televisiossa tilanteissa, joissa hän on luontevana. Luontevuutta lisää toki se, että Putin tietää, ettei häntä esitetä televisiossa huonossa valossa kuin korkeintaan vahingossa, väittää Uimonen. Esimerkiksi kuvia Putinista kansanjoukkojen parissa ei juurikaan nähdä, koska näissä tilanteissa hän ei Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajan Vesa Kekäleen mukaan viihdy.

Sananvapaudella oli hintansa. Kun Jeltsinin vieraili Saksassa 1994, media välitti kuvaa juopuneesta Venäjän valtiopäämiehestä, joka käyttäytyi hillittömästi arvokkaissa tilaisuuksissa. Tämä herätti toisaalta hilpeyttä, mutta ennen kaikkea häpeää, erityisesti Venäjällä. Putinin aikana tällaista informaatiota ei ole mahdollista välittää.

"Nyt Venäjän televisiota johdetaan yhdestä huoneesta ja se on keskitettyä", toteaa Kekäle.

Putin valtakaudella tiedotusvälineiden valvontaa on tiukennettu. Siitäkin huolimatta ennen kaikkea pienilevikkisissä lehdissä puhutaan avoimesti asioista, mutta niissäkään ei arvostella Putinia henkilönä.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.