Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Kun näet vuoden kierron

Sade rummuttaa kattoon levottomilla sormillaan eikä ole pakko mennä mihinkään. Nyt vaan maataan torkkupeiton alla ja annetaan kuvien tulla. Villi luonto velloo riista-aidan takana. Sateelta suojassa Kissankehdon sateenvarjon alla ovat mm. Suvi Isotalo, Milla Rumi, Aino Venna, Virve Rosti, Jere Ijäs, Laura Doggett ja Of Monsters And Men.

Tämä ei ole Hollywood-lavaste, sellainen siisti kaupunkikulissi, jossa sade ropisee vienosti jostain efektikoneesta ehkä, tai vaikka suihkusta. Sadehan on oikeasti sellainen, että se sataa vaakasuoraan naamaan, kun ajat pyörällä tai lorisee vääjäämättä katuun juuri silloin, kun halusit laittaa uudet kengät.

Sade rummuttaa rytmiä kattoon levottomilla sormillaan, eikä ole pakko mennä minnekään.

Mutta hei, samassa veneessä ollaan, paitsi ehkä tuon tyypin kanssa, joka on selvästi astunut kuivasta parkkihallista lämpimään autoonsa ja astuu sieltä taas työpaikan maanalaisen paikoitushallin kautta hissiin, taskuliina virheettömän sileänä.

Se on syksylle kippis, Kissankehdon päiväkahvikupilla. Ja vaikka ihan piruuttaankin: Gene Kelly laulamassa taustalla Singin' In The Rain.

Kuinka tunnelmallista. Sade rummuttaa rytmiä kattoon levottomilla sormillaan, eikä ole pakko mennää minnekään. Näitä päiviä varten elämää on eletty ja reissuja on koluttu. Nyt vain makoillaan sohvalla villasukat jaloissa, torkkupeiton alla ja annetaan kuvien tulla.

Taisin erehtyä. Ei se ehkä sittenkään ollut sade, se levottomuutta herättävä. Kissana kuumalla katolla, Aino Venna, vähän niin kuin Elizabeth Taylor siinä elokuvassa. Tin Roof on uusi single Aino Vennalta ja enteilee marraskuussa julkaistavaa samannimistä albumia.

Tarinoita Amstel-joen rannalta

Kahvit silloin siinä kuppilassa, suuren aukion laidalla. Muistatko? Ja sitten sitä jotain kumman mausteista ruokaa suoraan banaaninlehdeltä, likaisen kadun kulmassa. Naisilla kalliit korot ja suitut lemmikkikoirat Louis Vuittonin pannoissaan. Sinä iskit ruokaasi nälkäisenä, väsyneenä pitkän päivän ramppaamisesta. Mutta niin tyytyväisenä. Niitä hetkiä, mistä niitä löytäisi lisää?

Milla Rumi
Milla Rumin koiralla ei näy Louis Vuittonin kaulapantaa. Milla Rumi Kuva: Universal Music / Panu Poutanen universal music

Milla Rumi laulaa eräästä erityisestä aamusta uudella albumillaan Ilot, halut ja valheet. Janoa ja nälkää etsimässä: terveisiä Milla Rumille täältä kahden vuosikymmenen takaa.

Eräs erityinen aamu - ne sellaiset kyllä muistaa. Amsterdam 90-luvun alussa: bileitä vallatussa talossa, Shamen keikalla goottilaisessa kirkossa, ankkoja ja kanoja Biljmermeerissä – kolmannen maailman kodissa.

Valtavan pitkiä taloja, joista yhdestä oli pala pois kuin joku olisi leikannut jättimäisellä kakkulapiolla. Ei se ollut kakkulapio, vaan lentokone, joka oli pudonnut talon päälle. Likaiset haisevat porttikäytävät johtivat lämpimiin, hyvän ruoan tuoksuisiin asuntoihin. Surinamilaisia herkkuja, hollantilaisia herkkuja, munalikööriin upotettua ihmeellistä pähkinäkakkua Gazpacho-nimisen kissan luona. Tummasilmäinen poika kotoisin Tel Avivista, kiharatukkainen amerikkalaistyttö, joka tiesi, että korva tarkoittaa jotain muuta tsekin kielellä.

Jotain Amsterdamissa ja ruokamuistoissa on, sen tietää myös Jere Ijäs.

20 vuotta myöhemmin nuo kuvat nousevat mieleen Jere Iäksen uuden kappaleen myötä. Hänellä on kyllä ihan oma tarinansa Amstel-joen rannalta. Joku juttu Amsterdamissa ja näissä ruokamuistoissa kuitenkin selvästi on. Kappale Kun näet vuoden kierron on uudelta albumilta. Jere Ijäs on mainio biisintekijä - hänet tunnetaan myös yhtyeestä Jere & The Universe. Uusi oma levy on nyt ilmestynyt pitkästä aikaa, mikä parasta – hänellä on aivan hurmaava lauluääni.

Amsterdamista matkaamme saarivaltioon: Lontoosta Englannista on Shara Nelson kotoisin ja Bristolista puolestaan häntä säestävä yhtye Massive Attack. Mutta Los Angelesin katuja tallattiin Unifinished Sympathy -kappaleen videolla vuonna 1991.

Kovin ruusuiselta ei näyttänyt elo Pohjois-Irlannissa 60-luvun loppupuolella, ainakaan David McWilliamsin kappaleen Days Of Pearly Spencer perusteella. Hienolla ylöspanolla jousineen kaikkineen hän ikäänkuin talutti likaisen, nälkäisen, kodittoman palatsiin.

Kissankehto
Ei oo helppoo kun on kaikkee, muttei kuitenkaan oikein mitään. Ratkaistavana ainoastaan elämän arvoitus ja kuinka sen voisi saada kontrolliin. Kissankehto Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Ei oo helppoo, kertovat Virve, Matti ja Street Cobra

Näistä kuvista sitten kätevästi ensimmäisen maailman ongelmiin ja 2010-luvulle. Hienolta suomalaisartistilta on pitkästä aikaa ilmestynyt uutta musiikkia.

Hän saattaa esitellä itsensä vaikka että "Moi, mä oon Vicky Rosti 70-luvulta".

Vahvasti tähän päivään hänet tuovat biisintekijät Matti Mikkola ja Dj Street Cobra. Virve Rostin uudella albumilla lauletaan Ei oo helppoo, Saara Törmän sanoin.

Oma keho ja mieli, niin tuttu ja niin tuntematon

Kuumemittari näyttää korkeita lukemia, henki vinkuu rinnassa, taas ollaan mysteerin äärellä. Oma keho raahataan lääkäriin, istutetaan se tuoliin ja annetaan tohtorin kertoa sen toiminnasta: putkien, suonien ja solujen pulputtavasta ja sykkivästä sekamelskasta. Puhumattakaan sitten mielestä.

Jotkut lähtevät sen kanssa Intiaan tapamaan gurua joka voisi kertoa, kuinka sen saisi vapautettua, tai kenties jopa saada hallintaansa.

Oman kehon ja mielen kanssa eletään, kuin jonkun niin tutun ja toisaalta ihan tuntemattoman kanssa.

Suvi Isotalon itseensä tutustuminen riemastuttaa yhä uudelleen, hiustupsusta varpaankärkeen ja ruumiinaukosta toiseen: Näin minusta tuli ihminen.

Vuoden kiertoa ja kärsivällisyyttä

Jos on turvallinen tassu, johon tarttua, seikkailuretkeen uskaltaa ehkä oman kehonsa ulkopuolelle - ehkä jopa metsään. Siellä voi kohdata vaikka pienenpienen Kunttamadon.

Kunttamato laittaa uuteen perspektiiviin sanonnan vaivainen maan matonen. Tuskin silmin havaittavaa, läpinäkyvää kunttamatoa ilman eivät hongat humisisi eikä metsä eläisi. Ylen Ulos luontoon -ohjelmassa hiljattain esitelty ja nimetty mato on Suomen tärkein eläin.

Tämä pysäyttää neuroottisen ihmisen hetkeksi pohtimaan. Kun hän katsoo auton ikkunasta, 120 kilometrin tuntinopeudella ohi vilkkuvaa maisemaa. Kavahduttavan pimeää metsää, jossain siellä riista-aitojen takana vellovaa villiä luontoa.

Kaiken tämän ohi kaahataan Of Monsters And Men -yhtyeen pauhatessa täysillä autoradiossa.

Vuoden kiertoa ja kärsivällisyyttä, niin kuin Se-yhtyeestäkin tuttu Yari sen aikoinaan maalasi. Voin odottaa -kappale löytyy nyt Irinan tuoreelta cover-levyltä Mikä mahtaa olla in. Tyylikäs valinta, peukku Kissankehdosta!

Unen ja valveen, totuuden ja palturin välimaastossa, häilyvässä epävarmuudessa, jonka kanssa oppii elämään - tai sitten ei. Kappale Moonshine ja Laura Doggett on uusi artistituttavuus Englannista.

Täysikuu, mikä ihana tekosyy. Seuraavaa saadaan odottaa kuitenkin vielä marraskuun alkuun. Lopuksi kunnellaan Billie Holidayta: What a Little Moonlight Can Do.

Kissankehto
Kissankehto Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Hemmottelumusiikkia

Kissankehto voi olla uuden ystävyyden alku

Artistit eri aikakausilta kohtaavat ja keinuvat sulassa sovussa. Billie Holiday ja Chisu istuvat samaan pöytään, Tom Waits ja Tuure Kilpeläinen nyökkäävät toisilleen tienvarsikahvilassa kohdatessaan. Sateelta suojassa saman varjon alla Suvi Isotalo, Milla Rumi, Aino Venna ja Virve Rosti.

Kissankehto on radio-ohjelma Yle Radio Suomessa, joka kääntyy myös kuviksi ja sen voi nauttia silmänruokana osoitteessa yle.fi/kissankehto.

Hemmottelumusiikkia ja laulun mittaisia tarinoita tarjoilee musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.

Kuvittaja ja visualisti Riikka Kurki, joka näkee musiikin kuvina ja löytää metsäretkiltään pieniä aarteita, loihtii kuvatarinat ja tunnelmat.

Kissankehdon maailmaan voit sukeltaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Spotify-soittolistana.

Kommentit