Hyppää pääsisältöön

Englanninopettaja Paul Westlake alkoi tehdä stand uppia suomeksi

Paul Westlaken nimi saattaa kalskahtaa monille suomalaisille jotenkin hirveän tutulta. Se ei ole ihme, sillä hänen kirjoittamiaan englannin oppikirjoja, kuten OK, Yes ja Wow, on painettu jo yli viisi miljoonaa kappaletta. Vuosituhannen vaihteessa englanninopettaja alkoi tehdä suomeksi stand up -komiikkaa, jolla sai kerran Matti Nykäsen hämmennyksiin.

Tarina siitä, miten Paul Westlake päätyi Suomeen, on varsin erikoinen. Hän tapasi 1970-luvun lopulla Torquayssa kielikurssilla olevan suomalaislääkärin. Lääkäri kertoi Westlakelle päättäneensä vaimonsa kanssa, että Westlaken tulevaisuus oli Suomessa – lentolippukin oli jo hankittu. Viikko lääkärin tapaamisen jälkeen engelsmanni muutti pohjolaan jäädäkseen.

Töitä Westlakella on ollut Suomessa aina riittämiin, ja enimmäkseen hän on toiminut englanninopettajana. Juuri työuran urkenemisesta johtuen kariutui hänen ensimmäisen avioliittonsa walesilaisen naisen kanssa. Kun he saivat lapsen, vaimo muutti takaisin Walesiin, mutta Westlake jäi Suomeen.

"Mä en voinut mennä Walesiin, oli helpompi olla täällä Suomessa. Suomessa oli niin paljon työmahdollisuuksia", hän kertoo Kotimaan katsauksessa vuonna 2009.

Tehtyään tämän raskaan päätöksen, Westlake oli asunut Suomessa jo seitsemän vuotta ja hän tunsi kotiutuneensa.

Alku vieraassa maassa oli ollut jähmeää. Suomalaiset olivat ujoja ja kumma kieli kuulosti ihan japanilta. Westlaken mukaan kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa tutustuakseen suomalaiseen. Jos suhdettaan rakentaa rehellisesti ja pitkäjänteisesti, saa suomalaisesta itselleen ikuisen ystävän.

Japanin kieltä muistuttavan suomenkin Westlake on ottanut haltuun jopa niin suvereenisti, että tekee stand up -komiikkaa suomeksi. Vaikka olipa kerran hänen keikkaansa monttu auki seurannut Matti Nykänen tullut tenttaamaan häneltä:

"Sinä, osaat sä suomea?"

Pöllämystyneenä Westlake oli vastannut, että ilmeisesti ei. Siihen mäkikotka oli todennut:

"Juu ver kvait gut."

Teksti: Sonja Fogelholm

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto