Hyppää pääsisältöön

Englanninopettaja Paul Westlake alkoi tehdä stand uppia suomeksi

Paul Westlaken nimi saattaa kalskahtaa monille suomalaisille jotenkin hirveän tutulta. Se ei ole ihme, sillä hänen kirjoittamiaan englannin oppikirjoja, kuten OK, Yes ja Wow, on painettu jo yli viisi miljoonaa kappaletta. Vuosituhannen vaihteessa englanninopettaja alkoi tehdä suomeksi stand up -komiikkaa, jolla sai kerran Matti Nykäsen hämmennyksiin.

Tarina siitä, miten Paul Westlake päätyi Suomeen, on varsin erikoinen. Hän tapasi 1970-luvun lopulla Torquayssa kielikurssilla olevan suomalaislääkärin. Lääkäri kertoi Westlakelle päättäneensä vaimonsa kanssa, että Westlaken tulevaisuus oli Suomessa – lentolippukin oli jo hankittu. Viikko lääkärin tapaamisen jälkeen engelsmanni muutti pohjolaan jäädäkseen.

Töitä Westlakella on ollut Suomessa aina riittämiin, ja enimmäkseen hän on toiminut englanninopettajana. Juuri työuran urkenemisesta johtuen kariutui hänen ensimmäisen avioliittonsa walesilaisen naisen kanssa. Kun he saivat lapsen, vaimo muutti takaisin Walesiin, mutta Westlake jäi Suomeen.

"Mä en voinut mennä Walesiin, oli helpompi olla täällä Suomessa. Suomessa oli niin paljon työmahdollisuuksia", hän kertoo Kotimaan katsauksessa vuonna 2009.

Tehtyään tämän raskaan päätöksen, Westlake oli asunut Suomessa jo seitsemän vuotta ja hän tunsi kotiutuneensa.

Alku vieraassa maassa oli ollut jähmeää. Suomalaiset olivat ujoja ja kumma kieli kuulosti ihan japanilta. Westlaken mukaan kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa tutustuakseen suomalaiseen. Jos suhdettaan rakentaa rehellisesti ja pitkäjänteisesti, saa suomalaisesta itselleen ikuisen ystävän.

Japanin kieltä muistuttavan suomenkin Westlake on ottanut haltuun jopa niin suvereenisti, että tekee stand up -komiikkaa suomeksi. Vaikka olipa kerran hänen keikkaansa monttu auki seurannut Matti Nykänen tullut tenttaamaan häneltä:

"Sinä, osaat sä suomea?"

Pöllämystyneenä Westlake oli vastannut, että ilmeisesti ei. Siihen mäkikotka oli todennut:

"Juu ver kvait gut."

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto