Hyppää pääsisältöön

Haukoista ja karhuista se lähti – Helsingin eläintarha ei tullutkaan Töölönlahden pohjukkaan vaan Korkeasaareen

Lapsia aasiajelulla Korkeasaaressa 1952
Lapsia aasiajelulla Korkeasaaressa 1952. Lapsia aasiajelulla Korkeasaaressa 1952 Kuva: Dilén Börje/Helsingin kaupunginmuseo/Kuva väritetty Korkeasaari,aasi

Ensimmäisiä näytillä olleita eläimiä saarella olivat haukat, itse asiassa jo ennen kuin Korkeasaaresta tuli eläintarha.

Korkeasaari oli nimittäin jo vuosisatoja ollut kaupunkilaisten käytössä ensin laidunmaana ja myöhemmin retkeily- ja huvittelukohteena. Siellä oli ennen eläintarhaa mm. krouvari Nikolajeffin ravintola, karuselli ja tanssilava.

Meno oli saarella välillä sen verran villiä, että se oli hieman epämääräisessä maineessa.

Saarelle tuodut haukat herättivät kaupunkilaisissa sen verran kiinnostusta, että ajatus eläintarhasta heräsi.

Samalla kaupungin tarkoituksena oli alueen siistiminen epämääräisestä elämästä. Luutnantti Fabritius sai tehtävän käydä tutustumassa Kööpenhaminan eläintarhaan ja tutkia olisiko sellainen mahdollista avata Helsingissäkin.

Eläintarha aloitti Korkeasaaressa vuonna 1889, ja hyvin pian muun muassa merimiehet alkoivat lahjoittaa sinne kaukaisista maista mukanaan tuomiaan eläimiä.

Ensimmäisen vuoden jälkeen eläimiä oli jo peräti 90. Aivan ensimmäisiä olivat Karjalasta lahjoitetut Misha- ja Masha-karhut.

Alun perin eläintarhalle oli muitakin sijoituspaikkoja ehdolla, muun muassa Töölönlahden pohjukka. Sen vuoksi aluetta kutsutaan edelleenkin eläintarhaksi, vaikka siellä ei ole koskaan eläintarhaa ollutkaan.

Näin siis Korkeasaaresta tuli yksi suomalaisten lempiretkikohteista. Varmaan meillä kaikilla on muistoja sieltä. Jos haluat, niin artikkelin lopussa olevassa kommenttikentässä voit jakaa muistosi muiden kanssa.

Radio-ohjelma käy läpi Korkeasaaren historiaa

Mitä kaikkea muuta eläintarhan 125 vuoteen mahtuu? Se selviää oheisesta jutusta, jossa Seppo Heikkinen ottaa lautan Korkeasaareen ja käy selvittämässä saaren vaiheita. Oppaana saareen ja sen historiaan toimii Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen.

Elävästä arkistosta löytyy kuvamateriaalia Korkeasaaren eri vuosikymmeniltä

Ilkka Koivisto kertoo radio-ohjelmassakin mainitusta paviaanilauman johtajasta Nikolaista. Tuotanto: Mirja Pyykkö TV1 Viihdetoimitus 1974.

Korkeasaari sai uusia tulokkaita vuonna 1952 kevään myötä mm. hopeaketun ja karhun poikasia. Tuotanto: Hannu Karpo Lii-filmi 1952.

Lisäksi Elävästä arkistosta löytyy mm. ohjelmat Korkeasaaren kissaeläimistä vuodelta 1973 ja Siperiantiikereiden saapumisesta vuodelta 1961 ja paljon muuta


(Ensimmäistä kuvaa klikkaamalla saat kuvagallerian auki)

EDUT: 7.5.2021: Muutettu otsikko

Kommentit