Hyppää pääsisältöön

Lintujen muuttomatka on täynnä vaaroja

Pajusirkku on mitattu ja rengastettu
Pajusirkku on juuri mitattu ja rengastettu. Pajusirkku on mitattu ja rengastettu Kuva: Yle/Puoli seitsemän rengastus

Massiiviset hanhimuutot ovat tuttu näky, mutta pikkulintujen, kuten lehtokertun, pajulinnun ja tiltaltin muuttoa harvemmin näkee.

Pienelle linnulle matka Suomesta Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan on hyvin suuri ponnistus. Täytyy osata tankata oikein, suunnistaa ja välttää huonoa säätä. Nuorista linnuista suuri osa kuolee ensimmäisen elinvuotensa aikana.

Fysiologinen rasitus ei ole verrattavissa edes ultramaratoniin

Monet pitkän matkan muuttajat keräävät itseensä kunnon rasvavarastot ennen Suurta Matkaa. Viimeistään ennen Saharan ylitystä paino voi tuplaantua. On todettu, että samat lehtokertut palaavat vuosittain jopa samaan viikunapuuhun tankkaamaan.

Mutta sitten alkaa tuskainen taival. Lehtokertun paino putoaa Saharan ylityksessä (lähes 2000 km) 7-8 grammaa, mikä on noin kolmasosa painosta. Eikä siinä vielä kaikki: pikkutirppasen maksa kutistuu puoleen, lisäksi ruuansulatuskanavasta ja sydämestä katoaa neljäsosa! Vararavinnon loppuessa energiavajetta paikataan sulattamalla omia sisäelimiä.

Suoritus on aika uskomaton, jos mietit omilta kohdiltasi vastaavaa… ei maratonit tai finlandiahiihdot tunnu missään!

Lisävaikeutena sääolot ja pedot

Pienelle linnulle ihan jo kova sade voi olla kohtalokas. Myrskytuulessa linnut saattavat joutua ihan väärään paikkaan ja jopa eksyä kurssiltaan.

Petojen pelossa pienten lintujen kannattaa matkustaa pimeyden turvin. Mutta ihmispedolta on vaikea suojautua. Välimeren muuttoreiteille osuu alueita, joilla syödään paljon pikkulintuja. Ranskassa tapetaan laittomasti peltosirkkuja suurena perinteisenä herkkuna, vaikka niiden kannat ovat dramaattisesti taantuneet. Egyptissä on harjoitettu lintupyyntiä levittämällä 700 kilometrin alueelle verkkoja. Näin on saatu pyydettyä noin 140 miljoonaa lintua syksyssä. Maltalla on myös pitkät perinteet muuttolintujen massalahtaamisesta. Tällainen vuosittainen verotus alkaa jo vaikuttaa populaatioihin.

Rengastustiedot ovat avanneet muuttomysteeriä

Syy miksi muuttolintujen liikkeistä ja reiteistä tiedetään näinkin paljon, löytyy vapaaehtoisissa lintujen rengastajissa.

Rengastukset alun perin aloitettiin, jotta opittaisiin minne ja mitä kautta kunkin maan linnut lentävät talveksi.

Kun lintu löytyy jostain päin maailmaa rengas jalassaan, voi renkaan tai sen tiedot lähettää renkaassa näkyvään osoitteeseen. Näin tutkijat saavat kerättyä tietoa yksittäisten lintujen liikkeistä. Kun yksilötietoja kertyy tarpeeksi paljon, saadaan jo selvyyttä lajitasolla lintujen käyttäytymisestä ja muuttotavoista.

Joidenkin pikkulintujen muuttoreitit
Joidenkin pikkulintujen muuttoreitit Kuva: Yle/Tommi Anttila muuttomatka

Nykyisin tiedetään, mitä päämuuttoreittejä Suomessa kesää viettävät pikkulinnut käyttävät.

Läntistä muuttoreittiä Pyreneiden niemimaan ja Gibraltarin yli käyttävät muun muassa leppälintu ja rytikerttunen. Italian saapasta pitkin Maltan kautta Välimeren yli liihottavat esimerkiksi lehtokerttu ja metsäkirvinen. Suomen yleisin lintu pajulintu sekä muun muassa hernekerttu suuntavat etelään itäisen Välimeren kautta, Kreikan niemimaan yli tai Lähi-idän rannikkoa mukaillen.

Jotkut suuntaavat puolestaan kaakkoon, Intian niemimaalle kuten sinirinta ja viitakerttunen, tai Kaakkois-Aasiaan kultasirkun ja lapinuunilinnun tapaan.

Lisää aiheesta:
LUOMUS Rengastustoimisto
Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ry
Birdlife Suomi

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän