Hyppää pääsisältöön

Miksi Haavi auki - miehet päätyivät Kainuun tervareiteille?

Haavi auki-miehet Kainuussa
Jan Schulte-Tigges ynnä muut Haavi auki-miehet Haavi auki-miehet Kainuussa Kuva: Seppo Samuli pylkkäs-konstan jalanjäljissä

Kalastukseen löytyy aina hyvä syy

Tomi Jalkanen
Tomi Jalkanen Kuva: Seppo Samuli pylkkäs-konstan jalanjäljissä

On monta syytä lähteä kalaan. Joskus siimojen ulkoiluttaminen on mukava tekosyy jutella kavereiden kanssa mukavia ja nauttia muutama olunen, joskus päämääränä on saada juuri tietty kala tietystä paikasta ja tietyllä tekniikalla. 
Joskus harvemmin taustalla muhii ajatus jostain suuremmasta. Kolmenkymmenen ikävuoden hujakoilla näitä ajatuksia alkaa tulla yhä useammin. On luettu, nähty sekä kuultu tarinoita tarunhohtoisista paikoista. Mennyt aika alkaa kiinnostaa enemmän ja sen myötä tapahtumille etsii uusia merkityksiä. Tässä kömpelöhkö selitys siitä, miten Haavi Auki -miehet päätyivät Kainuun tervareiteille, Pylkkäs-Konstan reviirille. 

Havukka-ahon ajattelijan reitillä

sininen hetki
sininen hetki Kuva: Seppo Samuli pylkkäs-konstan jalanjäljissä

Haavi auki (Catch a fish productions)

Aiemmin Erätulilla nähtyä:

  • Haavi auki Lapissa 8 osaa
  • Haavi auki fongaa 8 osaa
  • Haavi auki spesiaali Perhokärpänen
  • Haavi auki spesiaali Haaskalla

Kulttuurihistoriallisesti Lentua-Iivantiira-Lentiira –tervareitti on tietysti vertaansa vailla. Veikko Huovisen kuuluisat siniset ajatukset ovat peräisin näiltä seuduilta. Vieläkö maisemat tuottaisivat ideoita? Oppisiko sitä Kainuussa itsestään tai kavereista jotain uutta? Entä miten järveltä toiselle hyppely ylipäätään olisi mahdollista nykypäivänä suorittaa? Välissä on koskia, joista Konsta Pylkkänen oli saanut mahtavia järvilohia. Onko ihminen muokannut kulttuurimaisemaa tunnistamattomaksi vai ovatko Huovisen kirjoissa mainitsemat paikat vielä ennallaan? Nämä kysymykset mielessään miehet iskevät melat Lentuan vastavirtaan. Kukin mies tulisi löytämään vastauksia, kunhan vain osaisi esittää oikeat kysymykset.
 

Tutulla tyylillä

Haavi auki-miehet Kainuussa
Haavi auki-miehet Kainuussa Kuva: Seppo Samuli pylkkäs-konstan jalanjäljissä

Kenellekään ei liene yllätys, että emme viitsineet juurikaan etukäteen perehtyä oikeaoppisen melomisen saloihin. Vaikka vesi roiskui ja metelikin oli välillä maiseman luonteeseen sopimatonta, eteni matka kohtuullisen vauhdikkaasti. Ja mikäs siinä oli meloessa, kun aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja lämpöasteitakin oli päälle parikymmentä...

Teksti: Tomi Jalkanen

ERÄTULILLA: Pylkkäs-Konstan jalanjäljissä UUSINTANA torstaina 23.4.2015 TV2 klo 19.00
He katselivat äänettöminä suurta vettä auringon alla. Kirjailija Veikko Huovisen luoma korpifilosofi Konsta Pylkkänen asui ja eleli Kainuun korvessa Lentuan maisemissa. Vieläkö nykypäivän kaupunkilaismiehet voisivat tavoittaa jotakin Konstan konstailemattomasta elämäntavasta, ajatella sinisiä ajatuksia hiljaisessa luonnossa? Siitä lähtevät ottamaan selvää Erätulien Haavi auki-sarjasta tutut Tomi, Tommi, Jan, Seppo ja Toni. Vanhoja  tukinuittoreittejä meloen ja kalastellen miehet tekevät tutkimusmatkan Kainuun upeaan luontoon ja vähän myös itseensä,  Pylkkäsen jalanjäljissä. Tuotanto Catch a fish production.

Kommentit