Hyppää pääsisältöön

MOT vuonna 2014: Jos epäilyttää, älä käytä verkkoa

Käsi näppäimistöllä.
Käsi näppäimistöllä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle tietokoneet,kannettavat tietokoneet,MacBook Pro,näppäimistö

Viime viikon keskiviikkona paljastui että Ruotsin valtiollisen television SVT:n Moskovan-toimituksen tietokoneet oli kaapattu. Metodi oli sama, josta tietoturvakonsultit Harri Hursti ja Tomi Tuominen kertovat MOT-ohjelmassa Verkko tuhosi salaisuudet.

Ruotsin suojelupoliisi epäilee, että myös SVT:n toimittajien puhelinliikennettä on kuunneltu.

SVT:n kirjeenvaihtaja on naimisissa Ruotsin Moskovan-suurlähetystön kakkosvirkamiehen kanssa. Tämä tekee urkinnasta erityisen vakavaa. Ruotsin suojelupoliisi ja SVT tutkivatkin parhaillaan sekä SVT:n toimituksen että kirjeenvaihtajan kodin verkkolaitteet ja puhelimet.

Työnantajat kehottavat yhä useammin työntekijöitä välttämään verkon käyttöä, jos työssä käsitellään hyvin luottamuksellisia tietoja.

– Mikäli työaseman ja sähköisten välineiden käyttö epäilyttää, älä käytä niitä. Luottamuksellista tietoa voi vaihtaa muuten kuin sähköisesti, esimerkiksi tapaamisessa, on jo yleinen neuvo suurimmissa yrityksissä.

MOT:n yksinkertainen neuvo onkin kaikille, jotka haluavat ottaa yhteyttä toimitukseen: käytä perinteistä postia.

Kirjeposti on helppo tapa huolehtia omasta lähdesuojasta. Vanhanaikainen kirjesalaisuus tuntuu nykymaailmassa turvallisemmalta kuin viestintäsalaisuus verkossa. Toinen hyvä tapa toimittaa luottamuksellisia tietoja on perinteinen ”huoltoaseman baari”.

Täyttä suojaa ei ole

Täydellinen suojautuminen verkossa on hankalaa.

– Se joka keksii tähän pomminkestävän ratkaisun, on varmasti miljonääri sillä samalla sekunnilla. Suojautuminen on hankalaa, ja se vaatii aktiivisia toimenpiteitä, ennalta valmistautumista. Se ei ole sellainen asia, joka laitetaan kerralla laitetaan kuntoon, ja joka sen jälkeen se toimii aina, Tomi Tuominen sanoo.

Kukaan ei ole niin pieni tai merkityksetön, ettei hänen tarvitsisi huolehtia omasta verkkoturvallisuudestaan.

– Se argumentti, että minulla ei ole mitään salattavaa, tai että minulla ei ole mitään niin arvokasta että minua vastaan kannattaisi hyökätä, on täysin arvoton, Harri Hursti sanoo.

Verkkohyökkäystilanteessa yksittäistä ihmistä ei oteta kohteeksi, vaan hyökkäys kohdennetaan sataan tuhanteen tai miljoonaan ihmiseen ja yritykseen.

– Hyökkäys kohdentuu sinuun vasta siinä vaiheessa, kun joku haluaa ottaa sinua kiinni, hän sanoo.

Muokattu 25.1.2019: Otsikkoon lisätty vuosiluku ja pääkuva vaihdettu.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit