Hyppää pääsisältöön

Adaptation – minun versioni

Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani.
Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani. Kuva: Yle Kuvapalvelu nicolas cage

Hulvaton tarina siitä, millaisella tuskalla elokuvakäsikirjoitus joskus syntyy. Pääosissa Nicolas Cage kaksoisroolissa sekä Meryl Streep ja Chris Cooper.

Adaptation – minun versioni on aivan omanlaisensa elokuva-adaptaatio. Se on särmikäs ja monitasoinen komedia ahdistuneesta elokuvakäsikirjoittajasta, jonka työ ei edisty, ja tämän yhtäkkiä menestyvästä lahjattomasta kaksoisveljestä. Elokuvan on ohjannut Spike Jonze, mutta tarinan oudot käänteet lienevät ennen kaikkea perua käsikirjoittaja Charlie Kaufmanilta. Pääosissa nähdään Nicolas Cage (kaksoisroolissa), Meryl Streep ja Chris Cooper.

"Adaptation" tarkoittaa sekä kirjan sovittamista käsikirjoitukseksi että kasvin sopeutumista ympäristöönsä. Elokuvassa risteävätkin tarinankerronnan metataso ja kertomus orkideavarkaasta. Päähenkilöt ovat Charlie Kaufman, Kaufmanin kaksoisveli Donald, New Yorker -leh­den toimittaja Susan Orlean ja orki­deavaras John Laroche. Tarina alkaa, kun Orleanin kirjoittama, orkideavarkaita käsittelevä kirja (joka on oikeasti olemassa) päätetään yllättäen sovittaa elokuvaksi ja työhön palkataan Charlie Kauf­man. Työ ei suju.

Charlie haluaa tehdä kunnianhimoista ja persoonallista elokuvaa: tarinoita todellisesta elämästä, jossa ihmiset kärsivät, suuret ongelmat eivät ratkea eikä ihmeitä tapahdu. Donald sen sijaan kirjoittaa omaa elokuvakäsikirjoitustaan kaikkien Hollywoodin kaavojen mukaan, sarjamurhaajineen ja takaa-ajoineen.

Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani.
Meryl Streep on Susan Orlean. Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani. Kuva: Yle Kuvapalvelu meryl streep
Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani.
Chris Cooper on John Laroche. Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani. Kuva: Yle Kuvapalvelu chris cooper

Cagen, Streepin ja Cooperin lisäksi elokuvassa nähdään Cara Seymour, Brian Cox, Tilda Swinton, Ron Livingston ja Maggie Gyllenhaal. Myös Coxin roolihahmo on todellinen henkilö, käsikirjoitusoppaiden kirjoittaja Robert McKee. Elokuvassa Charlie Kaufman menee McKeen käsikirjoituskurssille vain kuullakseen, että elokuvissa henkilöiden on muututtava ja lopun on yllätettävä. Hän tekee työtä käskettyä...

Adaptation on Charlie Kaufmanin (kuvitellun ja todellisen) versio tästä kaikesta.

Myös Jonzen ja Kaufmanin edellinen yhteistyö Being John Malkovich oli aivan omanlaisensa komedia Hollywoodista, luomisahdistuksesta ja kuolemanpelosta (muun muassa niistä!).

Adaptationin jälkeen Kaufman on itse ohjannut käsikirjoituksensa Synecdoche New York, joka esitettiin Teeman elokuvafestivaalilla 2012. Kirjailija-toimittaja Anu Silfverbergin essee Kaufmanista on luettavissa täällä.

Adaptation-elokuvan edellinen esitys Teemalla oli Hollywoodin unelmatehtailusta kertovassa Teemalauantaissa syksyllä 2013.

 • Adaptation – minun versioni (Adaptation), USA 2002. Ohjaus Spike Jonze. Pääosissa Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper.
Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani.
Spike Jonze: Adaptation - minun tarinani. Kuva: Yle Kuvapalvelu adaptation
Kommentit
 • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

  Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

  Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

 • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

  Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

  Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa