Hyppää pääsisältöön

Greenwich Village ja muutoksen musiikki

Pete Seeger dokumentissa Greenwich Village ja muutoksen musiikki.
Pete Seeger oli yksi Greenwich Villagen keskeisistä hahmoista. Pete Seeger dokumentissa Greenwich Village ja muutoksen musiikki. Kuva: Yle Kuvapalvelu greenwich village ja muutoksen musiikki

Dokumenttielokuva kylästä ja musiikista, joka muutti maailmaa.

Pitkä dokumenttielokuva Greenwich Village ja muutoksen musiikki (Greenwich Village: Music that Defined a Generation) kertoo New Yorkissa vuosina 1961–1973 kukoistaneesta musiikkiskenestä, jonka tekijät antoivat äänen kokonaiselle sukupolvelle. New Yorkin taiteilijakaupunginosassa Greenwich Villagessa vastustettiin Vietnamin sotaa, vaadittiin kansalaisoikeuksia ja laulettiin muutoksen puolesta. 1960-luvun alun Villagen suurin tähti oli Bob Dylan.

Laura Arcibaldin ohjaamassa dokumentissa Villagen, beatnikkien ja folkin kulta-aikaa muistelevat muun muassa Judy Collins, Tom Paxton, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Richie Havens, John Sebastian, Buffy St. Marie ja Carly Simon. He ovat ihailtava tekijäjoukko, joka tosin välillä tuntuu pitävän saavutuksiaan suurin piirtein maailmanhistorian merkittävimpänä vallankumouksena. Heille Village todella oli maailman napa.

Haastateltavana on myös aktivisti ja folk-laulaja, 94-vuotiaana tammikuussa 2014 kuollut Pete Seeger, johon Villagen 1960-luvun muutoksen henki kauniisti kiteytyy. Hän toteaa olevansa optimistisempi nyt (vuonna 2012) kuin koskaan pitkän elämänsä varrella. "Jos maailma on vielä pystyssä sadan vuoden kuluttua, yksi suurimmista syistä siihen on musiikki", tuo kansalaisoikeusliikkeen väsymätön soihdunkantaja sanoo.

Haastattelujen lisäksi mukana on harvinaista arkistomateriaalia ja musiikkiesityksiä. Materiaalin sitovat yhteen Bob Dylanin entisen tyttöystävän, taiteilija Suze Rotolon muistelmat, joille äänen on antanut näyttelijä Susan Sarandon.

Greenwich Village ja muutoksen musiikki sai ensiesityksensä Greenwich Villagelle omistetussa Teemalauantaissa keväällä 2013.

  • Greenwich Village ja muutoksen musiikki (Greenwich Village: Music That Defined a Generation), USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Laura Archibald.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa