Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kaukomaiden roaming-maksuissa valtavia eroja operaattorien välillä

Tytöt rannalla
Kaukomailla selfien lataaminen yhteisöpalveluihin voi tulla kalliiksi. Tytöt rannalla Kuva: Pixabay roaming

Thaimaassa lomalla ollessasi selaat Facebookin uutisvirtaa ja katsot yhden videon, jonka kaverisi on jakanut. Rannalla on kiva ottaa selfie kaverien kanssa, joten lataat sen kavereiden ihailtavaksi. Kun kuva on lisätty albumiin, lomapäivitys on saattanut maksaa jopa parikymmentä euroa.

Ulkomaan verkkovierailu (roaming) voi kaukomailla tulla kalliiksi, mikäli puhelinoperaattorisi ei omista verkkoa, jota ulkomailla käytät.

EU-maissa käytetyn mobiilidatan hinta suorastaan romahti heinäkuun 2014 alusta, kun sen hinta lukittiin roamingin osalta 20 senttiin (+ verot) megatavua kohden.

Päivitys 29.11.2016: Roaming-maksujen pitäisi poistua EU:n alueella kokonaan kesäkuussa 2017. EU-parlamentti päättää "Roam like at home" -järjestelyn reunaehdoista kevään aikana.

Toista on Euroopan ulkopuolella. Kaukomaiden roaming-maksut ovat täysin operaattoreiden päätettävissä. Tämä voi johtaa pahimmillaan melkoisiin ryöstöhintoihin. Yhdestä käytetystä megatavusta voi joutua maksamaan jopa reilusti yli kymmenen euroa.

Tässä muutamia esimerkkejä suomalaisten suosimista kaukokohteista sekä kotimaisten operaattoreiden roaming-hinnoista. Tiedot ovat suoraan Soneran, DNA:n ja Saunalahden nettisivuilta.

Thaimaa

Operaattori Puhelut Suomeen /min Puheluun vastaaminen /min Tekstiviesti Data /Mt
Sonera 0,86€ 0,26€ 0,29€ 2,00€; katto 14,10€/50Mt/ päivä
Tele Finland 0,86€ 0,26€ 0,29€ 3,00€
Elisa Saunalahti 1,49€ 0,99€ 0,29€ 0,29€ (0-34 Mt), sitten 9,99€/alkava 50Mt
DNA 1,885€ 1,88€ 0,285€ 11,172€

Yhdysvallat

Operaattori Puhelut Suomeen /min Puheluun vastaaminen /min Tekstiviesti Data /Mt
Sonera 2,49€ 1,79€ 0,29€ 12,49€
Tele Finland 2,49€ 1,79€ 0,29€ 12,49€
Elisa Saunalahti 1,49€ 0,99€ 0,29€ 0,29€ (0-34 Mt), sitten 9,99€/alkava 50Mt
DNA 2,133€ 1,677€ 0,285€ 8,122€

Australia

Operaattori Puhelut Suomeen / min Puheluun vastaaminen / min Tekstiviesti Data /Mt
Sonera 2,49€e 1,79€ 0,29€ 12,49€
Tele Finland 2,49€ 1,79€ 0,29€ 12,49€
Elisa Saunalahti 1,49€ 0,99€ 0,29€ 0,29€ (0-34 Mt), sitten 9,99€/alkava 50Mt
DNA 1,885€ 1,88€ 0,285€ 11,172€

Päivitys 29.11.2016: Taulukon hinnat tarkistettu ja päivitetty.

Kuten taulukoista näkee, varsinkin datan hinnoissa on tähtitieteellisiä eroja operaattorien välillä.

Yhdysvalloissa megatavun siirto maksaa Saunalahden asiakkaalle 29 senttiä, kun Soneran ja tytäryhtiö Tele Finlandin liittymänhaltijat maksavat samasta huvista 12,49 euroa. Soneran asiakkaalle hinta on 43-kertainen.

Roaming-hintoja tekstiviesteissä
Saunalahden (vas.) ja Soneran (oik.) hinnat Yhdysvalloissa poikkeavat melkoisesti. Roaming-hintoja tekstiviesteissä Kuva: Yle/Ville Alijoki verkkoliikenne

DNA:n asiakas puolestaan maksaa datastaan Thaimaassa lähes 39-kertaisesti verrattuna Saunalahden asiakkaaseen. Puheluiden hintaerot ovat sen sijaan maltillisempia.

- Pyrimme takaamaan parhaan mahdollisen kuuluvuuden ulkomailla, minkä vuoksi meillä voi olla monta operaattorikumppanuutta jossain maassa. Se nostaa hintoja, perustelee business manager Petri Lindqvist Soneralta.

Lindqvistin mukaan myös matkakohteen suosio vaikuttaa myös hintoihin.

- Selvitämme parhaillaan, missa asiakkaamme matkustavat. Pyrimme saamaan suosituimpien kaukokohteiden hintoja alaspäin tulevaisuudessa, Lindqvist lupailee.

Ja paljonko hupia yhteen megatavuun sisältyy?

Sillä joko lukee noin sata pelkkää tekstiä sisältävää sähköpostia, vierailee parilla kuvia sisältävällä sivustolla, kuuntelee Spotifystä musiikkia minuutin ajan tai katsoo YouTube-videota muutamasta sekunnista muutamaan kymmeneen sekuntiin.

Eli arkikäytössä kodin ulkopuolella megatavu ei riittäisi juuri mihinkään.

Matkakohteen suosio vaikuttaa hintoihin.

EU:n ulkopuolella kauppias määrää mobiilidatan hinnan

Roaming-hinnoittelu on EU:n ulkopuolella villiä ja vapaata. Käytännössä ulkomaalainen ja suomalainen operaattori päättävät yhdessä siitä, mitä maksat.

- Verkkovierailuhintoja ei ole säännelty Euroopan ulkopuolella tapahtuvan verkkovierailun osalta. Tämän takia Euroopan ulkopuolella matkustettaessa hinnoissa voi olla huomattavia eroja, selventää Viestintäviraston lakimies Johanna Tuohino.

Tuohinon mukaan operaattorien väliset sopimukset voivat vaikuttaa hintojen määräytymiseen.

- Verkkovierailun toteuttamiseen liittyy kustannuksia tukkutasolla, eli kotimaisen ja ulkomaisen verkko-operaattorin välisessä suhteessa. Nämä kustannukset voivat olla erilaiset eri operaattoreilla ja eri maissa.

Datasiirtokatto ja järkevä puhelimen käyttö pelastavat jättilaskulta

Suomalaisilla operaattoreilla on EU:n pakottamana käytössä niin kutsuttu tiedonsiirron käyttökatto, joka pysäyttää dataliikenteen tietyn saldon tullessa täyteen. Näin asiakas välttyy jättimäiseltä yllätyslaskulta.

EU:n ulkopuolella hinnoittelu on villiä ja vapaata

Vaikka käyttökaton tarjoaminen kuluttajalle on pakollista EU:n sisällä, sitä kauemmaksi matkustaville saldoa ei ole pakko tarjota.

Oletusarvoinen saldoraja suomalaisilla operaattoreilla on 60-62 euroa, jota asiakas voi pienentää tai suurentaa ennen matkalle lähtöä. 60 euronkin lisä laskussa kirpaisee, joten kannattaa olla tarkkana.

Näin vältät yllättävät puhelinlaskumenot ulkomailla:

1. Selvitä matkakohteen roaming-hinnat etukäteen

Kannattaa joko soittaa operaattorille tai tutkia netistä, mitä roaming maksaa matkakohteessa. Koska operaattorikohtaiset hintaerot voivat olla valtavia, on hyvä selvittää hinnasto etukäteen. Usein asiakas saa liittymäänsä roaming-hintatiedot tekstiviestillä maahan saapuessaan, mutta parempi olla varma käyttömaksuista jo ennen matkalle lähtöä.

2. Käytä WiFiä

Tarvitaanko matkalla internetiä? Halutaanko soittaa ja vastaanottaa puheluita? Onko tarvetta GPS:lle? Kannattaa hyödyntää internetiä pelkästään WiFiä tarjoavissa paikoissa, esimerkiksi kahviloissa tai hotellin aulassa, varsinkin jos GPS:lle ja muille vastaaville palveluille ei ole käyttöä. Jos soittamisellekaan ei ole tarvetta, voi puhelimen laittaa lentokonetilaan, jolloin siinä toimii ainoastaan WiFi.

3. Kytke mobiilidatan vastaanotto pois päältä

Pelkästään puheluita ja tekstiviestejä käyttävän henkilön kannattaa laittaa mobiilidata pois päältä. Esimerkiksi Samsung S3:n mobiilidatan saa pois päältä seuraavasti: Asetukset -> Lisää verkkoja ->Matkapuhelinverkot -> Klikkaa täpät pois Mobiilidata- ja Dataverkkovierailu -kohdista.

Päivitykset 29.11.2016:

— Poistettu vanhenunut tieto: Eikä asia Euroopassa jää tähän; europarlamentin huhtikuussa hyväksymä lakiehdotus poistaisi roaming-maksut EU:n sisällä kokonaan 15. joulukuuta 2015 mennessä.
Jos laki hyväksytään EU:n ministerineuvostossa, matkustavalle kuluttajalle on luvassa reilun vuoden päästä mukava joululahja: matkustit minne vain EU:ssa, niin maksat mobiilidatasta ja puheluista saman verran kuin kotimaassakin.

— Taulukon hintatiedot tarkistettu ja päivitetty

— Poistettu sivuhuomautus: Sivuhuomautus: DNA ilmoittaa sivuillansa veloittavansa käyttäjää megabittien, eikä megatavujen mukaan, mikä voi herättää valveutuneen kuluttajan mielenkiinnon. Megabittihän on kahdeksasosa megatavusta eikä se ole edes varsinaisen datan määrän, vaan siirtonopeuden määre. DNA:n mukaan kyseessä on inhimillinen erehdys, joka ”korjataan pikimmiten.” Megatavun (Mt) kansainvälinen lyhennys on MB.

Lisäys 11.6.2015: Lisätty Aiheeseen liittyviä linkkejä

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.