Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmonen ryysti etanoita Säkylän tähystystornissa ja esitteli kenttäkeitintä maastossa

Jaakko Kolmonen vieraili Säkylässä alkusyksystä 1990 yhteensä neljän Patakakkonen-ohjelmajakson verran. Kolmonen kokkasi syysherkkuja Pyhäjärven rannalla Sirkka Gustafssonin kanssa. Turkka Aaltosen kanssa kokki ihaili maisemia ja valmisti etanoita Huovirinteen tähystystornissa. Vierailu päättyi puolustusvoimien harjoitusalueelle, jossa keitettiin lohikeitto varsin perinteikkääksi osoittautuneella soppatykillä.

Pyhäjärven rantatöyräällä, puutarhapöydän äärellä, syntyy dippilautanen alkusyksyn vihannesherkuista. Ruoanvalmistuksen ohessa nautitaan Karhunsuon ala-asteen musiikkikerholaisten musiikki- ja tanssiesityksistä. Paikallisväriä dippailuun toi ohjelmassa vieraillut Simo Mäkelä.

Seuraavassa jaksossa Kolmonen ja Gustafsson esittelevät osterivinokas-sienten kasvualustan, joka on tiivistetty oljista, vedestä ja sienirihmastosta. Osterivinokas on kuin tatti ja sen voi syödä vaikka raakana. Se on herkkusienten ohella yksi Suomen yleisimmistä kasvatetuista sienistä. Vinokkaista syntyy myös oivallinen täyte ohukaisille. Kuivattua vinokasta murennetaan suoraan lettutaikinaan makua syventämään.

Säkylä-sarjan kolmannessa jaksossa Kolmonen suuntasi Porin Prikaatin jäljille. Prikaatin huoltopäällikkö Olavi Mäkinen tavataan Huovirinteen tähystystornissa Säkylän harjulla. Tornissa myös kokataan etanoita Turkka Aaltosen johdolla.

Säkylä-vierailun neljännessä osassa Kolmonen kierteli varusmiesten maastoharjoituksessa. Keittiömestari tapaa mm prikaatin komentajan eversti Olli Nepposen. Alikersantti Samuli Knuuti taas esitteli Komoselle kenttäkeitinmallin M 29:n, joka vuonna 1990 oli ollut puolustusvoimien käytössä kunnioitettavat 60 vuotta. Keittimellä kiehautettiin lohikeitto sadallekahdellekymmenelle varusmiehelle.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit