Hyppää pääsisältöön

Yle.fi/kirjamessut -striimin ohjelma la 25.10. Helsingin Kirjamessuilta

Helsingin Kirjamessut 2014
Helsingin Kirjamessut 2014 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen kirjamessut

Yle Kulttuuri vie sinut Suomen vuoden suurimman kulttuuritapahtuman keskipisteeseen kahden kokonaisen päivän ajaksi perjantaina 24.10 ja lauantaina 25.10. Toimittajat JP Pulkkinen, Jaana Semeri, Maria Seppälä ja Tuula Viitaniemi näyttävät tietä ja kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen kohtaavat esikoiskirjailijoita.. Mukana huippuhetkiä myös torstailta – keskusteluja, haastatteluja, ja lavaesityksiä.
Tervetuloa.

Seuraa suoraa lähetystä ja katso tallenteet osoitteessa yle.fi/kirjamessut.

Tämä on alustava ohjelma Ylen suoralle verkkolähetykselle lauantaina 25.10.

Lauantai 25.10

10.25 Hyvää huomenta kirjamessuilta.

10.30 Chick lit, vain tytöille. Titta Heikkilä, Laura Paloheimo, Sari Luhtanen
.
11.00 Satu Taskinen ja Katedraali

11.30 Timo Parvela Tarinalaaksossa

11.50 Runoilija Real Madridin ja Bruce Springsteenin jäljillä. Esa Mäkijärvi

Runoilija ja toimittaja Esa Mäkijärvi (s. 1984) on vuodesta 2007 alkaen julkaissut kolme runokokoelmaa, Yökiipijä, Kolibrilla pesänsä mustien liljojen sydämessä ja Kaukainen maa. Tänä keväänä ilmestynyt Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista kertoo jalkapallon suurseurasta, sen historiasta ja samalla Francon vuosikymmenistä Espanjassa. Kirjamessujen aikana ilmestynyt Pomon lumo – Bruce Sprigsteenin tarina on esseistinen kirja vuosikymmenien ajan kuulijoita ja yleisöjoukkoja huumanneesta rockin peruskivestä.

12.00 Rikoksen houkutus. Salla Simukka, Jari Järvelä, Ari Paulow ja Timo Sandberg.

12.30 Matti Laine: Merkitty mies ja dekkaristin mieli.

Näyttelijä Matti Laine julkaisi ensimmäisen dekkarinsa kuusi vuotta sitten. Tänä vuonna ilmestyi kuudes jännitysromaani "Merkitty mies". Laine paitsi kirjoittaa, myös lukee paljon rikoskirjallisuutta. Miten rikosten maailmaan uppoutuminen vaikuttaa kirjoittajaansa?

12.40 Esikoiskirjailija 2014 Nura Farah

Esikoisromaanissaan Aavikon tyttäret Nura Farah kertoo Khadijan elämäntarinan pienestä tytöstä aikuiseksi naiseksi. Farah kirjoittaa myös paimentolaisten elämästä, josta hän on kuullut äidiltään paljon tarinoita. Farah on muuttanut 13-vuotiaana Suomeen ja on koulutukseltaan laborantti. Toimittajana Nadja Nowk.

12.55 Kirjamessut 2014 - messutunnelmia

12.55 Esikoiskirjailija 2014 Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen esikoisromaani yllätti, sillä se oli joitakin kuukausia Suomen myydyin kirja. Neljäntienristeys on kolmen sukupolven tarina, jonka keskeisimmäksi henkilöksi nousee voimakas ja itsenäinen kätilö Maria. Kirja alkaa 1800-luvun lopulta ja jatkuu meidän päiviimme asti. Kinnunen on ammatiltaan äidinkielenopettaja. Toimittajana Nadja Nowk.

13.00 Rosa Liksom: Välikainen. Sofi Oksanen haastattelee.

13.30 Putinin väkeä - Venäjän hiljainen enemmistö

14.00 Nyrkkeilijän elämää: Eva Wahlström

Rajoilla on Eva Wahlströmin kertomus uransa murroskohdista ja elämästä niiden varjossa.
Raastavasti tämä EM-nyrkkeilijä kuvaa sitä, mikä meni välillä pieleen ja yrittää löytää syitä siihen miksi.
Elämänhalun ja ankaran kieltäymyksen rajapinnalla taiteileva Wahlström kertoo kirjan teosta ja urastaan, joka jatkuu taas. Pianhan hänellä saattaa olla edessään maailmanmestaruusottelu.

14.10 Esseitä kodista, tutusta tuntemattomasta. Pia Ingström.

Pia Ingström (s. 1958) on helsinkiläinen kirjallisuuskriitikko, jolla on takanaan journalistiikan, kirjallisuuden ja sosiaaliantropologian opintoja. Omien sanojensa mukaan hän oli liian ujo antropologiksi tai journalistiksi, joten hän päätyi kriitikoksi. Ingström on ollut vuodesta 2000 Hufvudstadsbladetin vakinainen kirjallisuustoimittaja. Lentävä feministi ja muita muistoja 70-luvulta (2007) ja Äitiä ikävä (2010) edelsivät Ingströmin uusinta kirjaa Tunteilla on tilansa – kirjoituksia kodeista. Sen kolme tutkimusretkeä kohdistuvat siihen tutuimpaan mutta kovin tutkimattomaan eli kotiin, landeen eli kesämökkiin ja nappitehtailija Ida Salinin elämään ja perintöön.

14.20 Tomi Björck: mies, kokki ja julkkis

Tomi Björck ei miehisyyttään peittele. Asento on roheva, tatuoinnit peittävät käsivarsia ja harrastuksina ovat itämaiset taistelulajit. Björck ei muutenkaan piiloudu: Masterchef -tuomarin rooli on tuonut hänet aika monen suomalaiskodin olohuoneeseen. Miehet ovat kautta aikain olleet huppukokkeja. Onko nykyinen, korostetun miehinen ruuanlaitto jotenkin erilaista? Ja tarvitseeko huippukokki hyvää läppää ja julkisuuden sietokykyä myös kehittyäkseen ammatissaan?

14.30 Caj Bremer: Mämmikoiran keittokirja

Tunnettu valokuvaaja, 85-vuotias, Caj Bremer on myös hyvä ruoanlaittaja. Nyt hän on julkaissut keittokirjan, jossa eivät kiinnosta vain reseptit vaan myös kirjan syntytapa, yhteisörahoitus. Sekä tietenkin ne kuvat. Bremer paistaa silakoita Kirjamessujen näytöskeittiössä ja kertoo projektistaan.

14.45 Salla Simukka& Iida Simes: me voitimme Frankfurtin!

Nuortenkirjailija ja jännityskirjailija Salla Simukka tietää millaista on menestyä maailmalla. Hänen Lumikki-trilogiansa oikeudet on myyty jo 37 maahan.
Simukka ja Rosebud -kustantamon kustannustoimittaja Iida Simes osallistuivat kymmenien muitten maannaistensa ja -miestensä kanssa äskettäin päättyneille Frankfurtin kirjamessuille.
Suomi oli tämän vuoden messujen esittelymaana ja suitsutusta suomalaisista ja Suomesta on kuulunut tänne asti. Messut olivat menestys.
Simes ja Simukka kertovat Frankfurtin parhaista hetkistä kuin myös siitä, mitä tarkoittaa olla suomalaisen kirjan kanssa maailmalla.

15.00 Naamanvääntäjän anekdootteja: näyttelijä Esko Roine

Näyttelijä Esko Roineen elämäkerta on tekijänsä mukaan kokoelma naamanvääntäjän anekdootteja. Roine kertoo avoimesti niin tähtirooleista kuin kauheista tekeleistäkin. Lukijasta tuntuu, että hän pääsee kurkistamaan harjoituksiin, näyttämölle ja näyttelijälämpiöön. Roine on suora, mutkaton ja kertakaikkisen hauska, kirjassakin.

15.15 Esikoiskirjailija 2014 Heli-Maija Heikkinen

Vanha pariskunta Frans ja Anja elelevät rauhallisia viime aikojaan Tanskassa. Frans on ollut viestikyyhkyjen kouluttajana Suomessa vielä vuonna 1944. Anja on ollut lahjakas pianisti, ja nyt hän seuraa surullisena sivusta kuinka Frans tuskailee vielä sodan aikaisia tapahtumia.
Heli-Maija Heikkinen on löytänyt hienon aiheen. Sodan kauheudet ja rauhan symboli kyyhkynen tuovat lukijalle paljon mielleyhtymiä.

15.30 Pikimustan huumorin piirtäjäkuningas Hugleikur Dagsson

Islantilainen, usein veikeitä, monasti roiseja, suorastaan törkeitä pieniä ukkoja ja akkoja piirtävä Hugleikur Dagsson on julkaissut kirjan maailmankirjallisuudesta.
Hänen Kuvitetut klassikkonsa ovat tosin jotain ihan muuta kuin ne alkuperäiset. Jos vertailukohdaksi otetaan Pertti Jarla, saa vähän käsitystä, missä Dagsson liikkuu ja mitä hän hampaisiinsa tarttuu. Mutta vain vähän. Dagssonit eivät perustu niinkään puujalkailulle vaan röyhkeimmilläänkin hyvin ilmaisuvoimaiselle piirrostaidolle. Dagsson on paitsi sarjakuvapiirtäjä myös stand up-koomikko, joten emme oikeastaan tiedä mitä haastattelussa tapahtuu.

15.40. Esikoiskirjailija 2014 Anni Kytömäki: Kultarinta

Anni Kytömäen Kultarinta on rakkausromaani ja historiallinen romaani, mutta erityisesti se ylistää metsää. Teos alkaa vuodesta 1903 ja päättyy vuoteen 1937. Kytömäki halusi kirjoittaa Suomen kuohuvista vuosista. Esikoiskirjailija rakastaa luontoa ja suorastaan elää metsässä. Toimittajana Nadja Nowk.

15.45 Risto Isomäen kohtalokkaat ennustukset

Risto Isomäen kirjoja ei kohta enää uskalla lukea. Sarasvatin hiekkaa ennusti mitä tapahtuu kun tsunami iskee.  Con ritissä kerrottiin supertaifuunista Kaukoidän vesillä.
Isomäen uusin, Kurganin varjot, sijoittuu Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumaan - ja Mustallemerelle. Ajankohtaista, jälleen.
Kirjailija pohtii miksi on osunut niin usein oikeaan ja miksi häntä kiinnostavat niin monimutkaiset, synkät visiot. Tietenkin puhutaan myös siitä, miten tulevaisuuden visioihin liittyy kielitiede

16.00 Meillä oli suunnitelma. Pekka Haavisto ja Pekka Sauri

Pekka Saurin ”Parempaa kuin seksi” kuvaa fiktiivistä joukkoa, jonka keskuskomitea jakaa maailman keskenään: yksi saa Suomen, toinen kaupungin ja kolmas maailman.
Tästä syntyy paljon Vihreää liittoa muistuttava puolue, ja keskuskomitea sijoittuu asemiinsa jotakuinkin suunnitelman puitteissa. Kirjan kertoja on toisen päähenkilön, paljon Pekka Haavistoa muistuttavan hahmon pauloissa. Nyt päähenkilöt ovat saman pöydän ääressä. Kuka voitti?

16.30 Eripuraa ja arvovaltaa. Mannerheimin ja kenraalien henkilösuhteet

16.55 Kirjamessut 2014 - messutunnelmia

17.00 Tyttö ja nauhuri. Maarit Tyrkön matka toimittajaksi ja Urho Kekkosen lähipiiriin

17.35 Näkemiin

Tutustu perjantain 24.10. lähetyksen ohjelmaan.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri