Hyppää pääsisältöön

Yle.fi/kirjamessut -striimin ohjelma pe 24.10. Helsingin Kirjamessuilta

Helsingin Kirjamessut 2014
Helsingin Kirjamessut 2014 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen kirjamessut

Osallistu Helsingin kirjamessuille kuin olisit itse paikalla! Ihmisiä, elämää, tunteita ja politiikkaa tauotta suorana ja myöhemmin myös verkossa osoitteessa yle.fi/kirjamessut.

Yle Kulttuuri vie sinut Suomen vuoden suurimman kulttuuritapahtuman keskipisteeseen
kahden kokonaisen päivän ajaksi perjantaina 24.10 ja lauantaina 25.10. Toimittajat JP Pulkkinen, Jaana Semeri, Maria Seppälä ja Tuula Viitaniemi näyttävät tietä ja kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen tapaavat esikoiskirjailijoita.. Mukana huippuhetkiä myös torstailta – keskusteluja, haastatteluja, ja lavaesityksiä. Tervetuloa.

Tämä on alustava ohjelma Ylen suoralle verkkolähetykselle perjantaina 24.10.

Seuraa suoraa lähetystä ja katso tallenteet osoitteessa yle.fi/kirjamessut.

Perjantai 24.10.2014

10.25 Helsingin Kirjamessut 2014 - Tervetuloa
Jaana Semeri ja Tuula Viitaniemi toivottavat tervetulleiksi Helsingin kirjamessuille.

10.30 Lastenkirjallisuuden juhlaa. Sinikka ja Tiina Nopola
Lavatapahtumaa Helsingin kirjamessuilta.

11.00 Esikoiskirjailija 2014 Henni Kitti: Elävän näköiset
Seppo Puttonen keskustelee esikoiskirjailija Henni Kitin kanssa.

Esikoisromaani Elävän näköiset on kolmen sukupolven tarina Lapista etelään muuttaneista ihmisistä. Päähenkilönä on Aleksandra, joka täyttää ammatikseen eläimiä. Hänen poikansa Santeri on matemaattisesti lahjakas avaruutta tutkiva. Saman alkuisän sukuhaarasta on lähtöisin myös Anders, merimies. Nämä kaksi nuorukaista ystävystyvät hyvinkin kiinteästi.
Henni Kitti on mahduttanut esikoisromaaniinsa maailmankaikkeuden ja ihmisen suhteen eläimiin.

11.10 Haastattelussa Pirkko Saisio -niminen kirjailija, isoäiti, näyttelijä, koulutoveri, potilas ja kunniatohtori

Pirkko Saision uutta kirjaa nimeltä "Signaali" on vaikea luokitella. Saisio kertoo tarinoita, jotka vaikuttavat kovasti todenmukaisilta. Absurdi kuvaus kunniatohtoripromootiosta saa nauramaan ääneen. Madeiralaisen pojan kuolema nostaa kyyneleet silmiin. Havainnot ovat tarkkoja. Mutta ovatko ne tosia? Välillä kirjailija paljastaa muistaneensa väärin, ja aloittaa kertomisen alusta.

11.25 Kirjamessut 2014 JP Pulkkinen ja Don Make
Antikvariaatti Makedonian pomo.

11.30 Punavihreä vs. sinivalkoinen: Li Andersson ja Susanna Koski

11.45 Presidentin lehdistöpäällikkö kieli keskellä suuta

Presidentti Tarja Halosen monivuotinen lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk tietää, miten sanoa jotain, kun mitään ei oikeastaan saisi, mutta median mielestä kuitenkin pitäisi.
Romantschuk joutui ammattinsa puolesta punnitsemaan niin omia sanojaan ja tekojaan kuin neuvomaan presidenttiä julkisuuden hallinnassa. Joskus oli vaikeaa, mutta olihan työ myös erinomainen ikkuna vallan huoneisiin. Romantschuk on ajankohtainen muistelmallaan Ei, rouva presidentti.

12.00 Pienet ihmiset, suuri vallankumous. Sirpa Kähkönen.

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on kuopiolaissyntyinen kirjailija, joka sijoittaa romaanisarjansa synnyinkaupunkiinsa. Tähän mennessä on syntynyt kuusiosainen romaanisarja, Kuopio-sarja. Kähkösen historiallisten romaanien kysymyksenasettelut pohjaavat hänen oman sukunsa historiaan ja niistä huokuu halu ymmärtää ristiriitoja, valintoja ja vaikenemista. Vuonna 2010 ilmestynyt tietokirja Vihan ja rakkauden liekit – kohtalona 1930-luvun Suomi käy läpi Kähkösen äidinisän vaiheita. Kähkösen uusin romaani Graniittimies ulottaa kerrontansa sinne, mihin aiempien teosten ihmiskohtalot jo viittasivat. Se kertoo 1920-luvulla Petrogradiin – sittemmin Leningrad – loikanneiden suomalaisten kohtaloista vallankumouksen jälkeisessä Neuvostoliitossa.

12.20 Veera "Buluboi" Salmi ja lasten räkänauru

Veera Salmen suositut Buluboi-kirjat pitää lukea ääneen. Ne kutsuvat lukevasta aikuisesta humoristin esiin, ja kiitoksena heittäytymisestä lapset nauraa rätkättävät maha kippuraassa. Mistä Salmi keksii Buluboin huljat ja vaalalliset jutut? Miten syntyi kirjan omintakeinen kieli?

12.30 Katri Helena: Taivaan tie

13.00 Kahden sukupolven seikkailijoita: Madventures ja Rauli Virtanen.

Reportteri Rauli Virtanen on tuttuakin tutumpi televisioruudusta. Mies, joka on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa, viimeksi Etelä-Sudanissa, joka hänen uusimman kirjansa, Reissukirjan, ilmestymisen aikoihin on vajonnut takaisin kaaostilaan, eikä itsenäisen valtion tunnusmerkkejä ole olemassa. Myöskään Madventures-kaksikolle maailman takapihat eivät ole tuntemattomia. Matkailun brändeiksi ja apostoleiksi kasvaneet Riku Rantala ja Tuomas ” Tunna” Milonoff ovat kolunneet videokameransa kanssa läpi kaikki reppumatkailughetot ja siirtyneet nopeasti niistä syrjäisempiin kolkkiin. Heidän uusin kirjansa ei tyydy vähään: siitä löytyy selitys kaikkiin maailmaa vaivaaviin arvoituksiin, elämäntarkoituksesta lähtien. Toimittajana Maria Seppälä.

13.20 Sound Tracker Sam Yaffa.

Espoolaisen Babblers-yhtyeessä soittanut Sami Yaffa (s. 1963) napattiin vuonna 1980 Suomi-rockin huipulla tuulettaneen Pelle Miljoona Oy:n basistiksi. Andy McCoyn kanssa Sami Yaffa siirtyi Pelle Miljoonan taustalta Hanoi Rocksiin ja sen jälkeen tie vei maailmalle. Jetboy, Jerusalem Slim, Demolition 23, Lewd Vagrant, Mad Juana ja New York Dolls ovat Yaffan myöhempiä bändejä joiden matkassa hän on tutustunut musiikkityyleihin, soittajiin ja ihmisiin ympäri maailmaa. Tämän muusiikituntemuksen, suuren innostuksen ja soundirakkauden pohjalle rakentui Ylen Teema-kanavalla nähty sarja Sound Tracker. Samanniminen kirja kertoo matkan varrella tapahtuneista maagisista sattumuksista.

13.30 Paavo Haavikko: Muistelmat ja runot.

13.50 Laila Hirvisaari: Kirjan vuosi 2015

14.00 Esikoiskirjailija 2014 Sami Majala: Riivaaja

Päähenkilö, nuori mies lähtee etsimään Bob Dylania ja ennen kaikkea merkitystä elämälleen. Viinan, huumeiden ja sienien ahmimin ei suo mielenrauhaa, ei matkustelu ympäri maailmaa, eikä mietiskely. Mies haaveilee kirjoittamisesta ja sanookin: "kirjoitin unohtaakseni, surrakseni, surinkin. Kirjoitin muistaakseni toisin. Kirjoitin voittaakseni ihmisvihaani, naisvihaani".
Sami Majalan esikoinen on vimmainen kurjuuden läpielämisen kuvaus, joka herättää lupaavia odotuksia hänen tulevasta tuotannostaan.

14.10 Mikko-Pekka Heikkinen ja Lapin jääräpäät.

Helsingin Sanomien toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen on julkaissut jo toisen romaanin, joka sijoittuu Saamenmaalle.
Ensimmäinen, Terveisiä Kutturasta, kehitteli ihan oikeaa sotaa saamelaisten ja suomalaisten välille.
Uusin, Jääräpää, puolestaan törmäyttää junantuoman kunnanjohtajan, vieläpä nuoren naisen ja lappilaisen kunnan jäärät.
Mutta miksi Heikkinen, mies Kainuusta ja sittemmin Helsingistä, on niin kiinnostunut juuri saamelaisista?

14.30 Soutureissu kielen ja ihmisen puolesta. Juha Hurme.

Teatteriohjaaja ja teatterin matkamies Juha Hurme (s. 1959) tuli 1990-luvun mittaan tunnetuksi Yövieraat-teatterin ja Nälkäteatterin produktioilla, joita varmimmin pääsi todistamaan jokakesäisillä Volter Kilpi –päivillä Kustavissa. Hurmeen kirjoittamista näytelmistä viimeisin eli järjestyksessä kahdestoista, Europaeus – komedia Suomen Don Quijotesta, pyörii parhaillaan Kansallisteatterissa. Vuodesta 2007 Hurme on tullut tunnetuksi myös proosakirjailijana. Volvo Amazonin (2007), Puupään (2009) ja Hullun (2011) jälkeen on tänä vuonna ilmestynyt Nyljetyt ajatukset. .Nyljettyjen ajatusten toiminta koostuu Aimon ja Köpin soutumatkasta Kustavista Hailuotoon ja sen aikana käydyistä kirjaviisautta ja maanläheistä sivistystä tihkuvista keskusteluista.

14.45
15.00 50 vuotta näyttämöllä: Ritva Oksanen

Ritva Oksanen kertoo elämäkerrassaan avoimesti elämästään ja urastaan näyttelijänä ja laulajana. Näyttelijätär-teos on tarina selviytymisestä, se on täynnä loistoa, tragiikkaa - ja arkea näyttämön ulkopuolella. Samalla elämäkerta näyttää, miten suomalainen teatteri- ja musiikkimaailma on 50 vuoden aikana muuttunut.

15.15. Esikoiskirjailija 2014 Antti Holma: Järjestäjä.

Teatterimaailma ei ole läsnä Antti Holman esikoisessa siksi, että hän on itse teatterialan ihminen. Kirja on ennen kaikkea tutkielma roolimalleista, joita me ihmiset kannamme päällämme. Asetamme itsemme katseen kohteeksi ja synnytämme mielikuvia, jotka eivät aina vastaa todellista sisäntämme.
Rakastuminenkin on usein filktiota, jota osaamme Holman mukaan hyvin näytellä. Häpeämme näyttää itsestämme olennaisia puolia.

15.25 Ihmepoika Elias Koskimies.

Elias Koskimiehen (s.1974) pohjoispohjalainen lapsuudenpitäjä Sievi ei jätä miestä rauhaan. Nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Ihmepoika, jossa hammasrautainen päähenkilö haaveilee lähdöstä New Yorkiin ja Madonnan kanssa hengailusta. Haaveisiin ja todellisuuteen repeää railo, kun päähenkilön isä kuolee äkillisesti. Ihmepojassa on vahva omaelämäkerrallinen syke: Koskimiehen oma isä kuoli pojan ollessa 14-vuotias. Koskimies tunnetaan muun muassa satiirisen Presidentinkanslian käsikirjoittajana ja ohjaajana, Kekkonen tulee! –elokuvan käsikirjoittajana. Koskimiehen youtube-sensaatio I´ve only just begun ottaa kantaa Venäjän surkeaan ihmisoikeustilanteeseen ja niin kutsuttuun homopropagandalakiin. Hänet on palkittu queer-lehti QX:n vuotuisessa gaalassa Vuoden homo-tittelillä.

15.45 Ajattomista tiloista cooleimpaan kirjamessuosastoon. Tyylitaiturit Hanni Koroma ja Sami Sykkö

Sisustusarkkitehti Hanni Koroma antaa uudessa kirjassa sisustusohjeita ja valottaa sisustusfilosofiaansa. Miksi maalarinvalkoista pitäisi välttää? Miten Suomen pohjoinen ilmasto vaikuttaa sisustukseen? Toimittaja Sami Sykkö ja Koroma valitsevat hienoimman kirjamessuosaston.

16.00 Naisen paras ystävä, Tuula-Liina Varis ja piispa Irja Askola.

17.00 Mark Levengood, Sirke Happonen ja muumit

Muumitutkija Sirke Happonen on julkaissut Muumioppaan. Toimittaja ja kirjailija Mark Levengood on muuten vain innostunut muumeista.
Ja nythän on Tove Janssonin juhlavuosi.
Markilla on amerikkalais-suomenruotsalaisena ollut pitkäaikaisessa kotimaassaan Ruotsissa aikaa miettiä muumimaailman lainalaisuuksia.
Miten näkee Mark Sirken Muumioppaan ja Happosen luoman psykologisen kartan muumeista? Mitä miettii Sirke muumeista yleisemmin?

17.20 Ville Haapasalo seikkailee.

Venäjän tunnetuin suomalainen heti Oltermannin jälkeen on Ville Haapasalo.
Uusimmassa kirjassaan ” Et kyllä tätäkään usko… - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä” , Ville uskoutuu Tblisin sykkeessä Kauko Röyhkälle kaikesta siitä, mitä on asuessaan Venäjällä nähnyt ja kokenut. Keskustelu polveilee ajankohtaiseen Ukrainan tilanteeseen, Krimin historialliseen asemaan, ja Sotshin olympialaisten suolle rakennettuun hyppyrimäkeen. Samalla kerrataan Villen uraa Venäjän televisiossa ja 30 päivää televisiosarjojen suosiota Suomessa. Perusjunttiudestaan, jota Ville korostaa, huolimatta hänen sydämensä sykkii Venäjän unohdetuille sivukylille ja niiden ihmisille, sekä maailmanpolitiikan arkipäivälle Putinin Venäjällä.

17.30 Mistä on vaiettava. Erkki Tuomioja ja Pekka Haavisto.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on kirjoittanut yksityiskohtaisen kuvauksen 90-luvun alun poliittisesta historiasta oman kokemuksensa valossa. Ex-ministeritoveri Pekka Haavisto on lukenut Tuomioajan ”Siinä synty vielä ruumihia” – oliko kokemus ajasta sama? Miten lähihistoriasta ja aikalaisista voi puhua, niin ettei ruumiita synny?
Kuinka historia on Tuomiojaa – ja Haavistoa – itseään tähän asti kohdellut?

18.00 Anu Kantola, tutkija vallan muutoksen ytimessä.

Vuonna 1999 julkaistu globalisaation haasteita selvittänyt Maailman tila ja Suomi toi Anu Kantolalle (s. 1964) ja hänen tutkijaryhmälleen vuoden 2000 Tieto-Finlandian. Siitä lähtien Helsingin yliopistossa viestinnän laitoksen tutkija on ollut kysytty kommentaattori politiikan saralla. Kantolan väitöskirja Markkinakuri ja managerivalta (2002) tutki suomalaista talouspolitiikkaa 1990-luvun lamassa. Uusimmassa kirjassaan Matala valta Kantola analysoi vallankäytön muutosta 1950-luvulta meidän päiviimme.

18.15 Alienina Uudellamaalla. Umayya Abu-Hanna.

Umayya Abu-Hanna (s 1961) on kirjailija ja toimittaja. Hän on palestiinalainen, joka on kasvanut Israelissa, muuttanut rakkauden perässä Suomeen ja paljon myöhemmin muukalaisvastaisuutta ja yleistä ankeutta pakoon Amsterdamiin. Hän on järsinyt lottovoittomaamme perustuksia kirjoillaan Nurinkurin(2003), Sinut (2007) Multikulti (2012) ja uusimmallaan Alienin silmin.(2014) Umayyan tyyli on kirkas ja vastaansanomaton, vaikka moni on kyllä haastanut hänet kaksintaisteluun, jos ei muuten niin sanan voimalla. Hänen aiheensa sinkoilevat maahanmuuttajuudesta, Sielunveljien keikan kautta kihariin hiuksiin ja Helsingin kaupunginvaltuustoon.

18.30 Kirjat, kriitikot, bloggaajat. Aleksis Salusjärvi ja Taika Dahlbom.

Aleksis Salusjärvi (s. 1980) on kirjallisuus- ja kuvataidekriitikko, joka on toiminut Kritiikin Uutisten päätoimittajana vuodesta 2010, sekä kulttuuritoimittajana Yleisradiossa. Salusjärvi aloitti elokuussa kirjallisuuslehti Kiiltomato.netin päätoimittajana ja tähdensi välittömästi kritiikin merkitystä kirjallisuudelle. Salusjärven mukaan kriitikoilla ja kirjailijoilla on sama päämäärä, kirjallisuuden merkityksen laajentaminen – vaikka he usein näyttäisivätkin toimivan toisiaan vastaan.
Taika Dahlbom on kirjakustantamo Myllylahti Oy:n tiedottaja ja kirjoittaa Kirjasfääri-blogia. Hän tunnustaa nautiskelevansa mieluiten ”humoristista realismia, spekulatiivista fiktiota, maagista realismia, uuskummaa, chick litiä ja epämoderneja klassikoita, sekä lasten kanssa lastenkirjoja”.

18.55 Kirjamessut 2014 – odotettavissa lauantaina. Näkemiiin.

Tutustu lauantain 25.10. lähetyksen ohjelmaan.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri