Hyppää pääsisältöön

Hannah Arendt

Hannah Arendt (näyttelijä Barbara Sukowa) elokuvassa Hannah Arendt
Hannah Arendt (Barbara Sukowa) Hannah Arendt (näyttelijä Barbara Sukowa) elokuvassa Hannah Arendt Kuva: Heimatfilm hannah arendt

Margarethe von Trottan tosipohjainen elokuva kertoo filosofista, joka raivostutti paljastamalla, että holokaustin salaisuus oli arkinen byrokratia.

Saksalaissyntyinen filosofi Hannah Arendt (1906 – 1975) suututti monet reportaasillaan, jonka hän kirjoitti Adolf Eichmannin oikeudenkäynnistä amerikkalaiselle New Yorker -lehdelle vuonna 1961. Arendt meni seuraamaan hirvittävän sotarikollisen tuomiota mutta näkikin Eichmannissa lähinnä melko tyhmän ja mitättömän miehen, joka oli koko elämänsä ajan yrittänyt pönkittää itsetuntoaan olemalla mukana jossain itseään suuremmassa. Tämä ei ollut mikään Mefistofeles vaan tylsä byrokraatti, joka kuolemantuomion uhatessakin nolostui punastuen, kun syyttäjä kertoi hänen niukaksi jääneestä koulusivistyksestään. Arendt myös kritisoi israelilaissyyttäjän toimintaa, mitä monet erehtyivät pitämään Eichmannin puolustelemisena.

Arendt julkaisi reportaasinsa myös kirjana, ja siitä tuli klassikko. Arendtin tekstistä vakiintui yleiseen kielenkäyttöön erityisesti sanapari ”pahuuden banaalius”, jolla hän tarkoitti sitä, kuinka holokaustin kaltainen ennennäkemätön rikos perustui käytännön tasolla lukemattomien Eichmannin kaltaisten kritiikittömään, kapeakatseiseen ohjeiden ja määräysten seuraamiseen. Vanha natsirikollisten puolustus ”noudatin vain käskyjä” oli mitä hirvittävimmällä tavalla totta.

Arendtin luultavasti kuuluisin työ herätti vastalauseiden myrskyn, johti välirikkoon vanhojen ystävien kanssa ja pakotti hänet puolustamaan ajatuksiaan julkisesti – sekä kohtaamaan oman menneisyytensä. Tästä filosofin elämän käännekohdasta kertoo Margarethe von Trottan vuonna 2012 valmistunut draamaelokuva. Nimiosassa on saksalainen Barbara Sukowa.

  • Hannah Arendt, Saksa 2012. O: Margarethe von Trotta. N: Barbara Sukowa, Janet McTeer, Klaus Pohl, Nicholas Woodeson, Axel Milberg.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa